Hej Halloween-älskare! Jag erkänner – jag älskar Halloween! Jag älskar att klä ut mig, se barnen i sina kostymer och fylla huset med kitschiga spökdekorationer. När vi går ut för ”bus eller godis” är det nästan alltid jag som är mest utklädd. När grannarna öppnar dörren brukar de bli mer förvånade över min kostym än över barnens. Ärligt talat, jag gör det 100 % för min egen skull, haha!
Sen är ju verkligen Halloween i USA något helt annat. När vi besöker min svåger i Los Angeles, där Halloween verkligen tar över kvarteret med spindelnät och skelett i varenda trädgård, får jag massor av inspiration. Men även om vi inte går all in lika stort här hemma, kan vi ändå skapa en riktig Halloweenstämning. För mig är Halloween inte bara en ursäkt för att äta godis utan också en chans att vara kreativ i köket med några creepy Halloweeninspirerade gröna recept – ungefär som att dansa runt julgranen, fast med pumpor och häxhattar!
Så, här är några rätter för ett magiskt Halloweenbord. Dessa Halloweenrecept sätter pumpa och blomkål i centrum för en riktigt höstig och kusligt god middag och är liiiite mindre töntiga än att bara göra avhuggna fingrar av korvar eller spindlar med spagetti och köttbullar, men ändå kul och väldigt mkt in season. Hoppas det ska smaka!
🕸️ Pumpapasta med salvia 🕸️
Krämig, drömmig och läskigt god – denna pumpapasta är ett av de bästa Halloween veganska recepten. Med en len och vackert orange pumpasås blir den både god och snygg på Halloweenbordet.
Halloween-twist: Servera pastan i en urgröpt mini-pumpa för extra Halloween-känsla. Strö över rostade pumpakärnor för krisp och toppa eventuellt med en skvätt svart vitlökssås för lite dramatik.
🎃 Helbakad pumpa 🎃
Få ut det mesta av dina pumpor efter Halloween! En helbakad pumpa är en fantastisk rätt som dessutom är en snygg och hållbar bordsdekoration.
Halloween-twist: Har du redan skurit ut en glad mun på pumpan? Perfekt – fyll den genom munnen! För att få en härligt rökig hetta som balanserar pumpans naturliga sötma, använder jag en marinad gjord på rökt paprikapulver, lite chiliflingor och olivolja. Denna fylliga rätt gör sig perfekt på listan över dina Halloween veganska recept.
🧛 Blomkålshjärna🧛
För den rätta Halloween-drama-effekten är detta rostade blomkålshjärna precis vad du behöver. Bland alla Halloween veganska recept är detta både en syn- och smakupplevelse.
Halloween-twist: Krydda blomkålen med en smakrik marinad av rökt paprika, vitlök, och en skvätt olivolja för att ge både färg och fyllig smak utan krångel. Bara att blanda, täcka, och rosta i 40-50 minuter. Servera med en krämig sås baserad på havregrädde och lite citron för syra, och för extra spökig känsla kan du dekorera med ”avhuggna” vegokorvsfingrar och ”köttbullsspindlar” runt om.
Oavsett om du firar Halloween med en mysig hemmakväll eller en hel spökfest så kommer dessa rätter att skapa perfekt Halloween-stämning vid bordet. Happy haunting och lycka till i köket! 👻🕸️