Hej!
Hoppas allt är fint med er! Här är det väldigt full rulle! Vi har precis släppt nyheten om vår restaurang i Almedalen, vi jobbar för fulla muggar med att planera inför sommarens events och höstens olika utbildningar mot offentlig sektor och en massa andra spännande projekt. Att laga mat och redigera alla filmer och bilder hamnar tyvärr lite långt ner på prioriteringslistan, men jag lovar att det kommer att komma minst ett grymt recept i veckan även framöver!
Ett recept som dock ligger väldigt väl i tiden och som jag verkligen njöt av här i veckan som gick var den här krämiga färskpotatissalladen! Hur härligt är det inte att färskpotatisen är här? Det är verkligen en av de absolut godaste råvarorna jag vet <3
Det här är en klassisk krämig potatissallad som går att variera på massor av olika sätt. Du kan ta vilka örter du vill, vilka grönsaker du vill och ha den med eller utan majonnäs och ifraiche.
Jag använde min fläderkapris som jag plockade och gjorde förra sommaren istället för vanlig kapris. Det är ett jätteroligt och gott litet pyssel som man styra upp om man har lust och en fläderbuske utanför huset 🙂 De omogna gröna fläderbären får en lätt söt, syrlig och väldigt god smak som påminner en hel del om vanlig kapris. De är dock lite mindre, lite sötare och kärnorna i dem gör dem knaprigare. Utöver det lilla faktum att man har typ 2 veckor max per år att plocka flädern som ju gör den lite utmanande att tajma, så är den väldigt enkel. Nu börjar flädern dessutom precis blomma här i Stockholm så om några veckor är det dags att göra nästa omgång!
Den håller fantastiskt länge i kylskåp så länge du ser till att förvara dem i en ren skål och inte stoppa ner fingrarna i burken. Jag har som sagt en burk kvar sedan förra året och den är perfekt fortfarande!
Så här gör du fläderkapris
- Plocka rikligt med gröna fläderbär. Minst 10 stora klasar. Du vill plocka de omogna gröna bären, så passa på innan de mörknat och mognat. Se också till att det verkligen är fläder du plockar och inte druv- eller sommarfläder, vars bär inte är ätliga! Här har du en guide på hur du hittar rätt!
- Skölj bären och locka bort så mycket pinnar du orkar. Att bären sitter på en liten kvist gör inget, men du vill helst få bort alla träiga delar av klasen.
- Lägg bären i salt över natten. Bäst är att använda grovkornigt matlagningssalt som kostar ca 10 kr för 1 kg.
- Dagen efter sköljer du bort saltet och låter bären torka.
- Koka upp en 1-2-3 lag med 1 del ättika (12 %), 2 delar socker och 3 delar vatten. Koka upp så mycket så det täcker bären i den burk du kommer använda
- Sterilisera en glasburk genom att koka den i varmvatten i några minuter och häll därefter över flädern och lagen i burken.
- Låt dra i kylskåp 2-3 dagar innan användning. Håller hur länge som helst!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂