4
portioner
Ingredienser
Aioli
Rapsolja, 3-4 dl | 3 dl |
Stor äggula | 1 st |
Vitvinsvinäger, 1-2 msk | 1 msk |
Citron, juicen | 0.5 st |
Vitlöksklyftor, 1-2 st | 1 st |
Dijonsenap | 1 msk |
Salt och vitpeppar | Efter smak |
Rapsolja, 3-4 dl | 3 dl |
Stor äggula | 1 st |
Vitvinsvinäger, 1-2 msk | 1 msk |
Citron, juicen | 0.5 st |
Vitlöksklyftor, 1-2 st | 1 st |
Dijonsenap | 1 msk |
Salt och vitpeppar | Efter smak |
Varje matlagare med självaktning måste lära sig att sno ihop en fin aioli. Det tycker i alla fall jag, och i går när de övriga käkade skaldjursfat och jag lite andra prylar (som kommer i ett senare inlägg) så fick jag hedersuppdraget att stå för just aiolin.
Jag har tidigare skrivit ner ett recept på aioli i det här inlägget, men jag måste säga så här i efterhand att jag inte hade så värst bra koll då. Följ inte det, följ istället det här receptet. Det blir sjukt mycket godare och bättre!
Utöver de mest basic teknikerna som man måste ha koll på för att lyckas med denna annars ganska enkla sås, så hänger nästan allt på att smaka av. Grunden i såsen består enbart av rapsolja och äggulor, men själva smaken balanseras av en herrans massa olika grejer. Krydda, smaka, krydda igen, smaka igen, och fortsätt så tills du får det precis så som du vill ha det. Vissa föredrar mycket vitlök, vissa mycket citron. Smaken är som baken, men tricket ligger som sagt i att ge den en massa kärlek. Först då kommer du att åtnjuta den status man erhåller runt middagsbordet som en aiolimakare av rang!
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!
Tack! /Gustav
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?