fbpx

Bearnaisesås

gjord på kikärtsspad
” Så här gör du vegansk bearnaisesås på riktigt! Med reducerat kikärtsspad kan du slå en varm bearnaisesås enligt konstens alla regler! ”
– Gustav

Receptet: Bearnaisesås

4 portioner

Ingredienser

Bearnaisesås, 5 dl

Schalottenlökar 2 st
Kruka dragon 1 st
Kruspersilja 0.5 dl
Kikärtsspad 2 dl
Rapsolja 5 dl
Rödvinsvinäger 3.5 msk
Gurkmeja 0,5 - 1 krm 1 krm
Svart salt Kala namak, 1-2 krm 1.5 krm
Margarin för smörsmak 3-4 msk, jag rekommenderar Naturis Bredbart 3.5 msk
Salt och peppar Efter smak

Gör så här

Bearnaisesås, 5 dl

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Oumph Carnitas

I betalt samarbete med Oumph

Hej! Jag hoppas allt är fint med er! Detta är det sista recept jag skriver innan det är dags för sommarsemester och att lämna stan i jag vet inte hur många veckor.

Det känns NICE.

Men det är inte vilket recept som helst! Det här är kanske det svulligaste veganska ”kött-tacos” receptet ever! Mina birria tacos kommer kanske i närheten, men det är i så fall en stark två till detta.

Jag har gjort carnitas tacos utifrån det här receptet i lite olika skepnader i olika sammanhang. Inte minst i min kokbok Klassiska Rätter På Veganskt Vis, och nu senast lagade jag också det receptet i ett av avsnitten på Godare i den senaste säsongen av Veganskt på Grillen. I bägge de fallen använder jag dock jackfruit och serverar mina carnitas med en mangosalsa och pico de gallo.

Nu har jag dock gjort en liten twist på receptet för att förnya mig – och banne mig om inte detta blev ÄNNU svulligare! Jag bytte ut jackfruiten mot naturell Oumph The Chunk och mangosalsan och pico de gallon mot en hemmagjort och supergod tomat och chipotlesalsa samt picklad rödlök och färsk silverlök. Ni vet – den klassiska tacotreenhigheten: tortilla, kött och salsa! This is it!

Först ska jag dock göra en liten shoutout. Grunden i det här receptet har jag snott/inspirerats starkt till av Jonas Crambys recept på Carnitas som ni hittar här. Han använde dock högrev och jag har veganiserat det genom att göra som jag brukar – tillsätta mer fett och sojasås – men i grunden är kryddkombon och idén med att koka köttet i cola, apelsin och lime från honom. Han är ju kungen av genuin mexikansk matlagning, så är det någon man ska inspireras av är det väl han?

Receptet är ett av två som jag lagade tillsammans med Oumph och Ankan Lindén – Oumphs grundare, på Restaurang Rost vid Zinkensdamms IP här för någon vecka sedan! Det andra receptet, oxfilé och bearnaissåspizzan kommer ni kunna hitta på deras meny hela sommaren igenom och ibland kanske även dessa carnitas finns att beställa som en specialare. Ni får helt enkelt bara gå dit och fråga! 

Om inte – gör som jag, och laga detta själva till familjen i sommar! Grytan går fenomenalt bra att ställa på grillen, precis som Cramby själv gjorde.

Tycker ni att det känns lite overkill att göra en gryta som i stort sett bara består av kryddad Oumph så kan ni glatt dryga ut den med morötter, rödbetor, blomkål eller andra grova grönsaker och rotfrukter. Men tro mig – det kan vara värt en extra hundralapp att spendera på vegokött för att få denna totala goffupplevelse!

4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!