4
portioner
Ingredienser
Brysselkålssallad med apelsin och mandlar
Brysselkål | 300 g |
Mandlar | 0.5 dl |
Apelsiner | 2 st |
Rödlök | 0.5 st |
God rapsolja | 2 msk |
Kruspersilja | 0.5 dl |
Salt och peppar | Efter smak |
Brysselkål | 300 g |
Mandlar | 0.5 dl |
Apelsiner | 2 st |
Rödlök | 0.5 st |
God rapsolja | 2 msk |
Kruspersilja | 0.5 dl |
Salt och peppar | Efter smak |
Hej!
Det här året har gått väldigt fort, nu är det bara några få veckor kvar till jul och till nyår och några veckors väldigt välförtjänt semester 🙂 Men innan dess ska mycket hinna fixas och ordnas. Julklapparna ska handlas, semestern planeras, och inte minst julbordet fixas!
De sista veckorna på året är alltid de absolut mest besökta på bloggen under hela året. Förra året var hela 170 000 personer inne på bloggen, varav de absolut flesta runt jul och nyår på jakt efter jävligt goda julbordsrecept. Efterfrågan är uppenbarligen enorm, och vem är jag att inte svara upp på detta?
Julen är kanske den högtid då vi svenskar är som mest traditionsbundna. Ärligt talat, kan ni föreställa er en jul utan julklappar, julgran, Kalle Anka eller Karl Bertil Jonssons jul? Eller för den delen julskinkan, köttbullarna och sillen. Det brukar pratas om att vi svenskar inte har en matkultur, men det är ju verkligen skitsnack. Vi är minst lika traditionsbunda som nästa land om inte mer. Att då fira en växtbaserad jul kan vara en utmaning. Framförallt om du tror eller antar att du bara för att du äter växtbaserat måste ge upp traditionella köttbaserade rätter.
Men vet du vad, det behöver du faktiskt inte! Det som är så fint nu förtiden är att vi med hjälp av både forskning och kreativa kockar har lyckats ta fram helt fantastiska råvaror och tekniker som idag gör det möjligt för dig att få nästan samma (fast bättre?) upplevelse på jul, helt utan djur på tallriken!
Just därför har jag sammanställt en komplett 30-rätters meny som jag brukar laga på mina Julbordsmatlagningskurser. Här hittar du alla klassiska julbordsfavoriter, omskapade till växtbaserade alternativ som garanterat gör succé bland både vänner och familj. Med dessa recept kan du enkelt sätta ihop ett komplett monsterjulbord som smakar fantastiskt och gör gott för både djuren och miljön!
Om era släktingar sedan skulle undra varför de borde fira en grönare jul i vinter så har du här några användbara argument till julbordet 🙂
Här ovanför kan ni se en sjukt trevlig liten video från några år sedan när jag, Therese, Camilla och Anna, som allesammans vann tävlingen som jag och Anamma arrangerade, tillsammans lagade upp ett helt växtbaserat julbord i vår studio. I videon lagar vi dock bara en tredjedel av alla de rätter som ni hittar här nedanför!
I och med att julbordet är framtaget för att kunna funka helt fint utan någonting mer så är det här (skulle jag vilja säga) en betydligt mycket mer komplett lista över växtbaserad julmat än de flesta andra som ni kommer att hitta på internet idag. Ofta brukar listorna över julmat innehålla fem olika typer av kållådor, en massa julgodis och kakor, och inte minst vara väldigt tunga på salladsfronten. Här har vi såklart dem också (inte något julgodis dock, det äter man väl ändå inte på julbordet?), men vi har också alla de viktigaste och mest klassiska rätterna, alla i lagom mängd och inget som du inte behöver.
Jag kan personligen garantera att allt är supergott och inte alls så svårt att laga. När vi körde matlagningskurserna brukade vi vara ca 20 personer som lagade upp hela julbordet på knappt två timmar. Vilket innebär att om du fördelar rätterna på familjemedlemmarna eller planerar lite i förväg så är det inga problem att få ihop detta utan större ansträngning. Inga recept tar mer än 1,5 timme att fixa, och då är det mestadels tid i ugnen eller i stekpannan.
Men, nu har jag babblat nog. Hörrni. Jag önskar er alla en riktigt god och fin jul med nära och kära. Ta hand om er! Här kommer mitt kompletta 100 % växtbaserade julbord. Garanterat jävligt gott, för både magen, naturen och djuren!
”Kötträtter”
Matiga sallader och kolhydrater
”Kallskuret”
Såser och tillbehör
Efterrätter
Kungarna på julbordet! Gör dem själv efter mitt recept eller köp färdiga i frysdisken. Anamma har supergoda färdiga köttbullar. Och det menar jag verkligen – spons eller ej. De bästa julköttbullarna är små, knaperstekta och osar av kryddpeppar och dijonsenap. Precis som mina.
Recept
Om köttbullarna är kung är ju onekligen prinskorvarna prinsarna. Eller, ja… Eh. Lite väl dåligt skämt där kanske, men jag är ju en pappa och det är ju jul så det är väl nu eller aldrig? Det roliga med Anammas Formbara färs är att man ju faktiskt kan göra så mycket mer än de uppenbara sakerna med den. Här har jag gjort prinskorvar! Det är lite pilligt att rulla dem, men har du bara lite tid så är det lätt gjort. Annars har Anamma faktiskt också färdiga veganska prinskorvar i frysdisken om du inte orkar 🙂
Recept
Det här är ett par klassiker från bloggen. Jag har lagat dem i två olika inlägg, ett här med originalreceptet och ett här där jag lagar det tillsammans med helgrymma Clara Henry! Den heta marinaden funkar otroligt bra med tofun, som mildrar och suger upp smakerna på samma gång. Oroa dig inte om du tycker att ”ribsen” blir lite mjuka, det är dels lite det som är grejen, och när de svalnar till lite mer ljummen temperatur kommer sockret och marinaden att göra ribsen sega och supergoda! Mitt bästa tips är att steka dem i en stekpanna istället för att baka dem i ugnen. Då absorberas mycket mer av marinaden på ribsen och de blir supergoda!
Recept
Ännu en klassiker på bloggen. Jag skrev det här receptet förra julen inspirerad av Tommy Myllimäkis ungsbakade blomkål, och trötta kålroten som jag brukade griljera och aldrig riktigt gillade. Ugnsbakad rotselleri blir supermustigt och umamirikt och funkar mycket bättre då det inte tar över smakerna så mycket utan låter griljeringen stå för sig och sedan bara bjuder på en massa göttigt att tugga på.
Recept
Det här receptet tog jag fram för att jag ville ha något lite lättare på proteinsidan och också gärna lyfta fram tofun lite mer. Den gör sig otroligt bra när den får koka i en smakrik sås. Här letar jag inspiration från både det thailändska och indiska köket och kokar tofun i en kokos- och saffranssås tillsammans med sötpotatis. Det blir sött och aromatiskt, vilket funkar fantastiskt bra på julbordet, även om det kan låta lite okonventionellt. De flesta av våra ”julkryddor” kommer ju ändå faktiskt från Indien!
Recept
Det här receptet har jag lånat ifrån Madeleine Landleys grymma matblogg. Hon är inte alls varken vegetarian eller vegan, men grym på att laga mat och jag är bara tacksam över att jag slapp komma på detta själv. Jag har inte ätit mycket Jansson i mitt liv, då jag alltid haft svårt för ansjovis, även innan jag blev vegetarian. Men det här receptet har faktiskt frälst mig!
Ett tips som vi upptäckte under kurserna här i veckan. Krydda REJÄLT. Snåla inte på saltet eller cayennepepparen. Och kör också gratängen på lite högre värme och lite kortare tid. Kanske 225 grader på varmluft, men bara ca 45-50 minuter. Då blir det extra knäckigt och gott!
Recept
Min egna, lite modernare take på Dopp i Grytan! Från ett julreportage jag gjorde förra julen tillsammans med Vegourmet. Servera i små kaffemuggar till julbordet, med en skiva rödbeta i botten och sedan friterat bröd för att doppa.
Recept
Här använder vi en smet gjord på kikärtsmjöl och havredryck istället för äggstanning. Sedan toppar vi pajen med havrefraiche, färsk rödlök och gräslök vilket blir hur gott som helst!
Recept
Vad ska man säga? En klassiker som är superlätt att veganisera och är lite roligare än den vanliga kokta potatisen på julbordet.
Recept
Stekt brysselkål med apelsin och rostade mandlar. Behöver jag säga mer?
Recept
Den här salladen kommer ursprungligen från det sydfranska köket, men de aromatiska smakerna funkar jättebra på julbordet också och är supermättande.
Recept
Saffran, torkad frukt, pistagenötter, kikärtor och en massa goda kryddor. Det kan låta lite otippat på julbordet, men smakerna är precis som med saffranstofun väldigt välbekanta på julbordet även om inte i just det här formatet. Testa! Det är ett av mina absoluta favoritrecept från den här menyn.
Recept
En riktigt mustig och smarrig stuvning gjord på fänkål, spets eller vitkål och en massa kummin, senap och dill. Varma och mustiga smaker som passar perfekt i vintermörkret!
Recept
Klassikern! Vi gör auberginesill och rör ner i en hovmästarsås. Superenkelt att göra själv.
Sill med smak av citronskal. Enkelt och gott!
Vad ska jag säga? Det är ju en klockren kombo!
Alla tre recept hittar du här
Det här receptet har jag helt och hållet Anders Ramsay att tacka för! En växtbaserad mästerkock som ännu en gång har gjort det lite enklare för folk att laga växtbaserat istället för animaliskt. Den här såsen är grym. Ni måste testa!
Recept
Det här receptet är helt galet. Ni måste testa! Kombinationen av lite gurkmeja och svart salt i majonnäs tillsammans med tångrom och den neutrala tofun ger en otroligt ägglik upplevelse. Jag kan äta det här som godis! Svart salt eller Kala Namak som det också heter hittar ni enklast i Indiska Matbutiker, hos Goodstore eller på internet att beställa hem.
Recept
Det här receptet togs inte alls ursprungligen fram för ett julbord, men funkar fantastiskt bra. Rökt tofu, pepparrot och ruccola samsas i en tunnbrödrulle. Perfekta snittar!
Recept
Klassikern till köttbullar. Superenkelt att göra veganskt om du gör din egen eller köper färdig veganska majonnäs.
Recept
Rödkål, äpple och valnötter. Blir det juligare än så?
Recept (Lånat från Tasteline)
Stuvad grönkål från Halland. Gott och enkelt!
Jag har anpassat mitt recept från ett jag hittade på ICA. Följ receptet nedan men byt ut grädden där mot 2 dl havregrädde (jag tyckte inte 1/2 dl räckte alls) och smöret mot växtbaserat smör.
Recept
Det blir inte svenskare än så här! Skagenröra är en grym förrätt men också perfekt plockmat på julbordet. Den karaktäristiska smaken av hav kommer här ifrån tångrom istället för räkor.
Recept
Hummus med rårivna rödbetor. Inte svårare än så, men väldigt gott och vackert.
Recept
En libanesisk röra baserad på valnötter, paprika och ströbröd med en massa goda kryddor. Spiskumminen som har huvudrollen gör att rätten passar perfekt på julbordet, och dess vackra orangeröda färg passar perfekt till de övriga färggranna såserna.
Recept
Inte en rätt i sig på bordet, men det används i flertalet av rätterna, så här får du receptet på det också!
Recept
Den här cheesecaken har jag lånat ifrån grymma Vegourmet som tyvärr nyss meddelande att tidningen går i graven nu efter jul. Väldigt sorgligt, men deras recept kommer förhoppningsvis att leva kvar!
Recept
Enkelt och supergott. Väldigt mastigt dock! Receptet kommer ursprungligen ifrån bloggen Nutriholist. Om du tycker att den smakar för mycket banan kan du enkelt göra en vanlig glassversion av receptet genom att låta vanlig växtbaserad vaniljglass stå i rumstemperatur tills den blir mjuk och då vända ner saffran, rosvatten och hackade pistagenötter i den och sedan låta stå i en timme i frysen på nytt. Blir jättegott!
Recept
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!
Tack! /Gustav