fbpx

Enkel japansk sushibowl

med tofu, grönkål och sesamfrön
” En enkel och god japaninspirerad sushibowl med ris, marinerad tofu, srirachamajonnäs och massa andra goda smaker. Jävligt Gott! ”
– Gustav

Receptet: Enkel japansk sushibowl

4 portioner

Ingredienser

Riset

Okokt jasminris 2.5 dl
Vatten 4 dl
Nypa salt 1 st
Risvinsvinäger 1 tsk
Mirin Sött japanskt risvin som finns i asiatiska hyllan på matbutiken 0.5 tsk

Tofu och grönsaker

Fast tofu 400 g
Kikkomansoja 1 msk
Rapsolja 0.5 msk
Risvinsvinäger 1 msk
Mirin 2 tsk
Riven klyfta vitlök 1 st
1×2 cm färsk riven ingefära 1 st
Wasabi & Sesame spice blend från Santa Maria Min nya kärlek – no spons! eller ungefär samma mängd sesamfrön blandade med lite chiliflakes 1 tsk
Färsk grönkål 100 g
Orange paprika Kan bytas ut mot zucchini, gurka, eller annan valfri grönsak med lite tuggmotstånd 1 st
Gärna lite sjögrässallad Går att hitta torkad i asiatiska hyllan, blötlägg innan användning Efter smak

Topping och servering

Gärna lite skivad salladslök Efter smak
Mer sesamfrön eller wasabi & sesamekrydda Efter smak
Och Srirachamajonnäs – köp färdig i asiatiska mat hyllan eller gör egen genom att göra majonnäs å blanda med sriracha i proportioner 2-1 Efter smak

Gör så här

Riset

Tofu och grönsaker

Topping och servering

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Enkel japansk sushibowl med tofu, grönkål och sesamfrön


Hej!
Hoppas allt är fint med er! Själv sitter jag här i skrivande stund, egentligen alldeles för sent för mitt eget bästa, och försöker hinna ikapp med alla grejer jag behöver skriva och planera. Jag har varit på en videoredigeringskurs med Bonnier Digital Academy hela dagen idag så det blev inte mycket skrivet på dagtid.
En grej jag ofta roar mig med när jag har en hektiskt ”vanlig” kväll, det vill säga då jag inte har något bloggprojekt på gång, men det är en massa skjutsningar till olika dansträningar, vardagsmat som ska ställas på bordet och överlag ganska lite ork är att experimentera med olika ingredienser jag har hemma i kylskåpet för att se vad jag kan hitta på att laga under typ 20 min. Den här maträtten är resultatet av precis en sådan session, inspirerad av en cook along som jag var på förra veckan tillsammans med Ta Fram Det Bästa där Jennie Walldén lärde oss att laga japansk nyårsmat. (Jag slänger in ett par härliga bilder därifrån här i inlägget så ni får en känsla av hur sjukt trevligt vi hade det där, som lite kontrast till den övriga vardagsvibben på resten av det här inlägget…)
Japansk mat är ju verkligen så förjävligt god! Jag måste bara säga det. Det är något helt fantastiskt subtilt i hur de hanterar råvaror, använder smaken av hav på ett nästan oöverträffat sätt och framförallt är experter på the subtle art of umami. Den stora utmaningen är ju dock att de traditionellt har typ fisk, kyckling och fläsk i typ ALLT. Det ger mig dock en rolig utmaning att försöka få till så mycket smak och gottigheter som möjligt ur det utan att använda just de tre ingredienserna.
Jag tänker inte på något sätt hävda att det här är en klassisk, traditionell och TRUE japansk rätt. Det är det inte. Det är jag som har tagit vad jag hade hemma och slängt ihop det inspirerad av japansk matlagning. Men det smakar japanskt, det är gott och det är enkelt. Så det är godkänt enligt Jävligt Gott standards!

Så. Mycket. God. Mat!
Fotograf: Emil Nordin

Så här mycket kan man älska sojasås. Uuuuumamiiii.
Fotograf: Emil Nordin

Så här kan det också se ut i ett kök, när 20 matbloggare ska laga 9 rätter samtidigt… Snäppet mer avancerat än vad vi lagar idag!
Fotograf: Emil Nordin

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!