fbpx

Fredagstacos

från godare!
” Så här enkelt kan du veganisera sveriges favoriträtt, fredagstacosen! Recept på hemmagjord tacokrydda och på flera goda tillbehör. ”
– Gustav

Receptet: Fredagstacos

4 portioner

Ingredienser

Tacofärs

Formbar vegofärs 400 g
Klyftor vitlök 2 st
Rökt paprikapulver 1 msk
Oregano 1 msk
Spiskummin 1 msk
Ketchup eller BBQ sås 0.5 dl
Tomatpuré 2 msk
Ljus japansk sojasås 1.5 msk
Vatten 1 dl
Lime, juicen 0.5 st

Guacamole

Avocados, perfekt mogna 4 st
Färsk jalapeño eller ca 8 skivor inlagd jalapeño 1 st
Silverlök, eller gul lök om detta ej finns tillgängligt 0.5 st
Kruka färsk koriander 1 st
Färska, mogna tomater 2 st
Salt 0.5 tsk

Mangosalsa

Färsk mango 1 st
Röd chili 1 st
Rödlök 1 st
Klyfta vitlök 1 st
Kruka färsk koriander eller mynta 1 st
Stor färsk tomat 1 st
Lime, juicen 1 st
Olivolja 1 msk
Salt efter smak Efter smak

Picklad lök

Stor rödlök 1 st
Lime, juicen 1 st

Övriga tillbehör

Färsk gurka, finhackad 1 st
Färska tomater, finhackade 3 st
Isbergssalladshuvud, strimlat 0.5 st
Burk majs 1 st
Burk inlagda jalapeños 1 st
Påse nachochips 1 st
Mjuka vetetortillas 12 st
Växtbaserad creme fraiche eller matlagningsyoghurt 2 dl
Kruka färsk koriander 1 st
Flaska srirachasås 1 st

Gör så här

Tacofärs

Guacamole

Mangosalsa

Picklad lök

ELLER DELA

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Fredagstacos från grunden!
Bloggen: Veckomeny v 41 2023
Bloggen: Veckomeny v 38 2023
Bloggen: Veckomeny v 1 2023 - Veganuari!
Bloggen: Vegansk Fredagstacos!

Hej vänner!

Fredagstacos, svennebanantacos, santa maria tacos eller helt enkelt vanlig svensk tacos är ett kärt barn med många namn. En försvenskad version av den mexikanska rätten (eller ja, kategorin av rätter för det finns MÅNGA sorters tacos) som populariserades i och med att Santa Maria tog fram sin nu mer eller mindre synonyma produktlinje med företeelsen för – ja det känns som århundraden sedan.

Där ursprungstacosen är en enkel sak som kan kompliceras i oändlighet – en grundtreenighet mellan den heliga tortillan, köttet och salsan – så är fredagstacosen både en enklare och en lite mer komplicerad sak. För det första är det inte hela köttbitar, vilket det oftast är i den mexikanska varianten, utan alltid färs. För det andra är det nästan alltid en färdig kryddblandning (för kom ihåg – detta är inte ett koncept som vuxit fram under hundratals år i småkök runt om i landet, detta är ett koncept som uppfunnits av ett företag som vill sälja fler produkter till er) istället för en hemmagjord kryddning och för det tredje är det färdiga såser på burk.

Att jag inte är helt positiv till den ursprungliga santa maria tacosen kanske framgår. Med det sagt så kan man med relativt små medel ta vissa element av den ursprungliga mexikanska tacosen och FORMATET av den klassiska santa maria tacosen och göra någonting nytt av dem bägge. Något som jag genuint tycker verkligen är fantastiskt gott och som jag utan tvekan är stolt över att servera!

Så, jag ger er min egen version av fredagstaos, komplett med hemmagjord tacokrydda, hemmagjord mangosalsa, egengjord guacamole – inga köpta färdiga såser eller kryddblandningar och istället maximalt med smak och godheter! Jag serverar alltid både med en massa hemmagjorda salsor för oss vuxna och med rena grönsaker för barnen så alla kan få det som de vill på sina tacos. Perfekt för den kräsna familjen (dvs alla familjer!).

I videon ovanför kan du se hur jag lagar min tacos i ett avsnitt som vi spelade in 2020 för TV kanalen Godare med recept från min kokbok Vegansk Husmanskost som kom 2019 och här nedanför hittar du receptet! Trevlig tacos!

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x