Bloggen: Grillad blomkål med mangosalsa och jerkBBQsås
Hej!
Nu är sommaren verkligen här, om några dagar slutar skolan och semester börjar närma sig. Det är med andra ord verkligen hög tid för grillning! Jag har hållit ett par grillkurser här under maj och har dels tagit fram några nya recept, men också sammanställt en stor grillmeny som jag tänkte att jag skulle dela med er här snart!
Men först vill jag ge er ett riktigt superrecept som jag tog fram särskilt till kursen, ganska inspirerat av maj månads burgare på Bastard Burgers. Det är en grönsaksrätt som antingen kan ätas för sig som en lättare middag eller lunch, men helst ska ses som ett tillbehör till typ grillad tempeh, en formbar färsbiff, vegoköttspett (till exempel de här supergoda srirachaspetten!) eller något liknande.
Tricket för att få till den här rätten är att använda indirekt grillning. Det vill säga att du förbereder en klotgrill med bricketter på bara ena sidan av botten, vilket gör att du har en varmare och en kallare sida av grillen. När du sedan lägger locket på klotgrillen så kan du ha grejer liggandes på den svalare sidan där de inte får någon direkt stekyta, men den varma luften inne i grillen gör att maten bakas, precis s om i en ugn.
Det ger dig möjlighet att först bryna saker över den varma sidan, sedan lägga dem åt sidan, stänga locket och låta saker långbakas. Detta är ett grymt sätt att laga till exempelvis större grönsaker som behöver längre tillagningstid eller grytor och liknande.
Blomkål behöver verkligen typ en timme på sig för att bli mjuk i mitten när man lagar till det på det här sättet, men det ger dig också ett perfekt tillfälle att ingjuta den i mustig röksmak och att överlag ha det trevligt medan maten lagar till sig själv på grillen.
Den här rätten kräver inte en särskilt rökig grill för att bli god, snarare vill du låta den ganska delikata ananas- och jerkkryddade BBQ såsen få utrymme. Har du för mycket rökutvecklande trä eller spån i grillen kan det lätt ta överhanden när du grillar något så länge.
Här är receptet!
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!