Gröncurry med tofu, cashewnötter och grönsaker

med FANNY JOSEFINE!

- Gustav, skribent

” En jävligt god och superfräsch vegansk gröncurry där vi gör currypastan själva från grunden med massor av goda örter och kryddor. ”

Jävligt relaterad video

Receptet: Gröncurry med tofu, cashewnötter och grönsaker

4 portioner

Ingredienser

Gröncurrypasta, ca 2-3 dl (mer än du behöver i receptet)

Klyftor vitlök 5 st
Stor bit, ca 3x3x3 cm färsk ingefära 1 st
Hela gröna chilifrukter 3 st
Stjälk citrongräs 1.5 st
Krukor färsk koriander 2 st
Stjälkar salladslök eller 2-3 scharlottenlökar beroende på storlek 5 st
Kafirlimeblad 5 st
Lime, zesten 1 st
Lime, saften 2 st
Agavesirap 2 tsk
Rapsolja 1 msk
Japansk eller thailändsk sojasås 3 msk
Mald spiskummin 2 tsk
Mald koriander Den bruna typen, inte torkade blad 2 tsk

Wok

Vetenudlar, gärna udon 400 g
Butternutpumpa 0.3 st
Broccoli 250 g
Grönkål 100 g
Skogschampinjoner 100 g
Salladslökar 2 st
Cashewnötter 100 g
Kikärtor 200 g
Fast naturell tofu 200 g
Burk kokosmjölk á 400 g 1 st
Grönsaksfond 1 msk
Japansk eller thailändsk sojasås 1.5 msk
Vatten 1 dl
Kruka färsk thaibasilika 1 st
Rapsolja till stekning Efter smak

Gör så här

Gröncurrypasta, ca 2-3 dl (mer än du behöver i receptet)

Wok

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Hemmagjord Gröncurry

Hej!

I måndags hade jag en person på besök i studion som jag varit otroligt imponerad över i flera år sedan jag upptäckte henne och hennes färdigheter på instagram. För er som bara är inne på mat så kanske det här är ett nytt namn, men för alla som är det minsta intresserade av Ninja Warrior, OCR tävlingar, galna gymgrejer eller i stort sett bara träningsprofiler känner säkert till Fanny Ahlfors, eller Fanny Josefine som hon kallas i alla sina sociala medier sedan tidigare.

Hon har gjort sig känd för att dels vara otroligt stark, men också för att vara minst sagt nyskapande med sina olika gymövningar. Eller hur låter det här: 1111 pull ups på en enda dag? Enarmspullups med bara två fingrar? Armhävningar hållandes i ringar och med två däck på ryggen? Klättra klätterväggar utan att använda benen? Ovanpå detta tävlar hon och hennes pojkvän som också är fitnessinfluencer samt polis tillsammans i Swim Run tävlingar där man ska omväxlande simma och springa riktigt långa sträckor. Hon berättade när hon var i studion att de för något år sedan gjorde ett typ sextimmarslopp där hon totalt fick ihop ca 80 000 (!) steg, och sen tillkom det simning ovan på det alltså. Helt galet. Hon är verkligen en riktig superhjälte. Kolla bara på den här videon:

Men hur kommer det sig då att jag bjöd in Fanny till studion? Jo! Jag har ett nytt samarbete i höst där jag tillsammans med KitchenAid ska djupdyka ner i träningsmat på nytt och den här gången försöka inspirera och lära ett par grymma träningsprofiler mer om hur man kan äta jävligt gott samtidigt som man presterar på max. Hur ska man till exempel äta om man vill äta hållbart och samtidigt ska springa 80 000 steg på en dag? Det här och mycket annat snackar jag och Fanny om samtidigt som jag visar henne hur man kan laga en riktigt god och samtidigt hyfsat enkel gröncurry från scratch med hjälp av sin KitchenAid blender!

KitchenAid är ju mest kända för köksmaskiner, men sedan jag gjorde ett samarbete med dem förra hösten har jag varit helsåld på deras blenders. De är otroligt kraftfulla och mångsidiga vilket gör ganska avancerad matlagning väldigt mycket enklare. Det är inte minst superviktigt när man lagar träningsmat, vilken både behöver vara näringsriktig, men framförallt gå snabbt att laga då folks om tränar mycket kanske inte har tid att stå timmar i köket. Men bara för att det ska gå snabbt och vara hälsosamt måste det ju inte vara tråkigt eller äckligt. Tvärt om, med rätt utrustning blir det väldigt mycket lättare att laga god mat.

Den här gröncurryn är ett grymt exempel på dem. Genom att mixa ihop vitlök, ingefära, chili, en massa kryddor och örter till en pasta så sparar du väldigt mycket tid, hackande, och inte minst gör själva matlagningen väldigt mycket snabbare när du väl ska äta. Du kan förbereda både grönsakerna och kryddpastan dagar i förväg och sedan slänga ihop själva curryn på ca 10 minuter när du väl vill äta. Enklast är om du gör mycket kryddpasta i taget och sparar i en tätförsluten burk i kylskåpet. Då kan du bara ta fram den mängden du behöver och snabbt få dundermycket smak i något utan större krångel.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!