Halloumi ÄR en av de absolut bästa anledningarna till att vara vegetarian. Jag vet att alla inte äter ost gjord på löpe, men OM man gör det, så är det en av de absolut bästa anledningarna till att vara vegetarian. För då får du äta hur mycket halloumi du vill, för du äter aldrig bacon, aldrig biff, stek eller flottiga revbenspjäll. Så du fritt frossa på i denna feta, salta och fantastiska grillbara ost.
Att laga halloumi är dock något av en konst. Allt för många köttätare som bara tror sig ha ett enkelt köttsubstitut vid grillfesten misshandlar halloumin och serverar sönderbränd, gummiseg och smaklös ostmassa till sina gäster. Ett riktigt halloumiproffs skulle aldrig drömma om detsamma.
Det är därför jag har tagit fram dessa halloumispett som poster nr 4 i vår serie om Bloody Good Vegetarian BBQ. Det är sprängfyllt av ingredienser som alla lyfter och gifter sig perfekt med den salta och sega osten. Chilin och svartpepparn ger ett sting som osten själv saknar. Citronjuicen karamelliseras och ger en syra och en sötma och basilikan och olivoljan ökar aromen. Spetten gör dem lättare att grilla och tillsammans skulle jag säga att det här nog fan allt är ett jävligt bra sätt att tillaga halloumi på.
Det är fritt fram att variera spetten med fler grönsaker, till exempel champinjoner, purjolök eller kanske paprika, men som så ofta skulle jag nog säga att less is more i det här läget.
Blir du sugen? Beställ postern och få receptet till din egen köksvägg ifrån Owlstreets webshop. Ange rabattkod Jävligtgott2014 så får du 20 % rabatt.