fbpx

Helgrillad tempehstek

med färskpotatissallad och stuvad kirskål
” Rosmarinsmarinerad grillad tempehstek som serveras med en supergod och fräsch potatissallad med ätbara blommor. Perfekt till midsommar! ”
– Gustav

Receptet: Helgrillad tempehstek

4 portioner

Ingredienser

Helgrillad tempehstek med granskott

Tempeh i helbit á 360 g Jag använde märket Bärta 1 st
Nyplockade granskott 1 dl
Knippe färsk gräslök 1 st
Japansk sojasås 2 msk
Rapsolja 3 msk
Agavesirap 1 msk
Citron, juicen 0.5 st

Stuvad kirskål

Späda kirskålsskott och nässelskott Plocka gärna de nya skotten som tränger upp mellan de färdigvuxna i större bestånd, de är relativt stora även om de är nya. Nässlor är frivilligt. 300 g
Vitlöksklyftor 2 st
Havregrädde 3 dl
Rapsolja till stekning Efter smak
Salt och peppar efter smak Efter smak

Färskpotatissallad med ätbara blommor

Färskpotatis 400 st
Nyplockad harsyra 1 dl
Knippe nyplockad gräslök 1 st
Knippe blandade ätbara blommor Viol, maskros, fläder, harsyreblommor, gullviva 1 st
Vanlig svensk senap 1 msk
Rapsolja 2 msk
Citron, juicen 0.5 st
Salt och peppar efter smak Efter smak

Gör så här

Helgrillad tempehstek med granskott

Stuvad kirskål

Färskpotatissallad med ätbara blommor

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Helgrillad tempehstek

Fan alltså. Grillsäsong och sommar. Finns det något bättre? Det här är utan tvekan min favoritsätt att laga mat på. Ute i naturen, lite lagom småintensivt och utmanande att få till rätt temperatur på grillen, roliga marinader och inte minst, den fantastiskt goda smaken av eld och rök.

I det här receptet så vill jag dock ta det ÄNNU ett steg längre och ta in försommaren i rätten! Vi var i sommarstugan i helgen och där är det just nu så galet lummigt att det nästan inte är samt. Det växer blommor överallt, rabatten sprirar av ogräs och i skogen skjuter träden skott och fåglarna sjunger som om deras liv hängde på det. Vilket det ju delvis gör. Eller åtminstone deras ofödda fågelungars liv 😛

Jag kände mig sjukt inspirerad så jag bestämde mig för att ta in de elementen i maten. Sundqvist som jag gör det här receptet tillsammans med är huvudimportör av Globalknivarna i Sverige och ”uppdraget” för dagens recept var att använda deras smidiga grillsett med en snygg, lång och smal kniv och en tandad grillgaffel på något sätt i tillredningen. Den typen utrustning används ofta för att grilla och transchera stora köttbitar, så jag tyckte att det kändes perfekt att använda Bärtas nya tempeh i helbit, en riktig jättebit av tempeh som går att grilla och röka precis som en bit bringa på grillen.

Till den serverade jag stuvad kirskål från grönsakslandet, ett supervanligt ogräs som faktiskt påminner lite om spenat i sitt användningsområde. Den smakar inte riktigt lika mycket, men om du vitlöksstuvar den som jag gjorde här blir det galet gott. Du kan med fördel slänga ner några små späda skott av nässlor i stuvningen också. De smakar faktiskt galet gott!

Jag toppade också min potatissallad med olika ätbara blommor. Om du vill ha inspiration kring mer sådana ätbara grejer rekommenderar jag varmt Niki Sjöbloms bok ”Viltplockat” där han visar massor av goda saker du kan hitta och äta ur naturen.

Och sist så marinerade jag och rökte tempehn i granskott! Det blev en fin och subtil smak av skog. Supergott!

Grillsettet Global BBQ Selection hittar ni exklusivt på Sundqvists hemsida, där de just nu har en superfin rabatt dessutom! Klicka här!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!