Hej!
Hoppas att allt är bra med er! Idag har jag ett riktigt roligt recept! Det här har ni efterfrågat i flera år, men jag har liksom inte riktigt vetat vart jag ska börja eller ens om jag ärligt talat varit så sugen på att laga det. Men i takt med att jag dels själv blivit mer sugen på att experimentera med korv och med alla roliga olika sorters råvaror som dykt upp på senaste så började det känns rätt.
Jag pratar så klart om veganska isterband! Denna instutition bland svenska korvar. Lätt rökta och mjölksyrade, med grovt ganska löst innandöme och en väldigt klurig relation till det Svenska folket. Eller rättare sagt så har väl det svenska folket en klurig relation till isterbanden. De verkar verkligen vara en av de där vattendelande recepten som vissa älskar och vissa hatar. Och jag förstår grejen. Nu var det verkligen oerhört länge sedan jag själv åt isterband senast. Kanske någon gång i 10 årsåldern (och jag kan väl då nämna att jag inte var så förtjust i det och aldrig åt det igen). Men nu när jag läste på lite om vad korven faktiskt innehöll och hur den verkar smaka så tyckte jag det ju inte alls lät så illa!
Så när Knorr hörde av sig och ville att jag skulle göra några recept med deras nya veganska fonder så kändes det här klockrent. Jag använder ju grönsaksfonder i nästan allting jag lagar för att öka smakerna och skapa mustighet, och det var ju givet att det skulle behövas även i ett sånt här recept.
Just fondernas vikt i det veganska köket kan jag inte uttrycka nog! Och hur glad jag är över att Knorr har uppmärksammat detta och gjort en särskild satsning på att ta fram just mångsidiga växtbaserade fonder som inte bara smakar selleri. Umami är otroligt viktigt i matlagning, och att ha flytande umami på flaska är inte att leka med. Knorr har nyligen släppt två fonder, en “Fresh Vegetable Vegan Fond” som jag använder i det här receptet och som är lite lättare och passar bra i ljusare rätter och grytor och en “Rich Vegetable Vegan Fond” som fungerar ungefär som en växtbaserad motsvarighet till kött/kalvfonden, dvs i mustigare rätter. Bägge fonderna är en del av en större satsning de gör just nu på hållbar mat, med bland annat sina färdiga måltidslösningar som jag skrivit om i två recept tidigare!
Men, åter till Isterbanden. Jag blev väldigt nöjd med dessa måste jag säga. Det var inte så svårt heller, inte när man fått till tekniken för att rulla korvarna och jag luskat ut hur jag behövde göra för att få dem att hålla ihop. När du lagar dina egna korvar på det här sättet så kan du ju även justera kryddningen efter eget tycke, så om du vill ha dem rökigare, syrligare eller kryddigare är det helt upp till dig. Det här receptet ger ungefär 8-10 stycken ganska milda korvar, så ta i mer om du vill ha mer punch!
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!
Tack! /Gustav
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?