” En av Jävligt Gotts månadsburgare på Bastard Burgers! Hotsauce, selleri och rödlökssalsa, ranchdressing och sallad. Jävligt Gott! ”
– Gustav
Receptet: Jävligt Hot
4portioner
Ingredienser
Toppings per burgare
Hemmagjord jävligt hot sauce bredd på topplocket och bottenlocket
1
tsk
Salsa på selleri, lök och vinäger
1
msk
Skiva vegansk cheddar
1
st
Burgare glazead i jävligt hot sauce
1
st
Krispsallatsblad
1
st
Ranchdressing
1.5
msk
Veganskt hamburgerbröd
1
st
Hemmagjord Jävligt hot sauce
Habanero tabasco eller 1 msk vanlig röd tabasco Här får ni krydda efter hur starkt ni vågar ha det. Jag gillar starkt, men jag vet att många gillar det medium
1.5
tsk
Vitlöksklyftor, rivna
3
st
Rökt paprikapulver
1
msk
Kikkomansoja
2
msk
Dijonsenap
1
msk
Ketchup
1
dl
Smält margarin
0.5
dl
Vitvinsvinäger
0.5
dl
Agavesirap
2
msk
Sellerisalsa
Stjälkar bladselleri
3
st
Normalstor gul lök
1
st
Vitvinsvinäger
1.5
msk
Salt och rikligt med svartpeppar, efter smak
Efter smak
Ranchdressing
Bananschalottenlök eller ½ silverlök
1
st
Vitlöksklyfta
1
st
Växtbaserad majonnäs
2
dl
Färskpressad citronsaft
1
tsk
Hackad färsk gräslök
2
msk
Hackad färsk kruspersilja
2
msk
Hackad färsk dill
2
msk
Paprikapulver
1
tsk
Dijonsenap
1
tsk
Några droppar tabasco för syran och lite krydda, inte hetta
Bloggen: Jävligt Hot - Recept, Januaris månadsburgare på Bastard Burgers
Hej!
Fan! Det här är jag så förjävligt peppad på så jag bara måste svära lite extra. Idag släpps första hamburgaren i mitt JÄTTELIKA ÅRSLÅNGA samarbete med den helgrymma hamburgerkedjan Bastard Burgers där jag kommer sätta en ny kick ass (får vi hoppas!) vegansk burgare på menyn varje månad och vara med och kvalitetssäkra och pusha för resten av deras helgrymma veganska meny.
De har nämligen bestämt sig för att höja temperaturen och standarden på det veganska utbudet hos alla hamburgerrestauranger i landet genom att erbjuda ALLA sina köttburgare som veganska med Beyond Burgare, violifes cheddarost, veganskt bacon, veganska versioner av alla sina dressingar och veganska shakes på alla sina restauranger i hela landet! Hur bra är inte det? Du kommer alltså kunna beställa alla deras fem ordinarie köttburgare i helt och komplett veganskt utförande plus en månadens veganska som jag skapar!
Det som gör mig lite extra nöjd med att det är just Bastard som gör det här är att de till skillnad från i stort sett alla andra hamburgerkedjor förutom Max, McDonalds, Burgerking och typ Sibylla (som ju då alla är snabbmatskedjor med fokus snarare på snabb än på mat, kanske med undantag av Max…) så finns verkligen Bastard Burgers runt om i landet! Idag har de 13 öppna restauranger och 7 på gång (tror jag…?) och fler är på väg därefter! Det innebär att det här INTE är en storstadsgrej. Flertalet av de lyxigare och bättre hamburgerkedjorna har ju varit väldigt storstadscentrerade hittils men Bastard bryter mönstret och tar kvalitetskäket ut på turné. Faktum är att de faktiskt startade i Luleå, vilket kanske har en hel del med det att göra. Att släppa storstadsfokuset, men fortfarande servera hållbar, smart och jävligt god mat till ALLA runt om i hela Sverige är SKITVIKTIGT om vi ska göra verklighet av ambitionen att göra det lätt att göra rätt och göra maten människor älskar bättre. Om du måste åka till Stockholm för att käka en god vegansk hamburgare så är det ju givet att det kommer vara ganska få som kommer att göra det.
Nu kommer du kunna äta en jävligt god burgare (eller ärligt talat typ jävligt många jävligt goda burgare!) i:
Luleå
Piteå
Boden
Östersund
Gävle
Uppsala C
Sundsvall
Skellefteå
Örebro
Stockholm – Vasastan
Stockholm – Farsta C
Stockholm – Liljeholmen
Och snart även i:
Uppsala – Grändbystaden
Umeå
Karlstad
Falun
Norrköping
Konghälla i Kungsälv
Mölndal
Stockholm – St Paulsgallerian i Götgatsbacken
Hur kick ass?!
Några rader om månadens burgare då! Jävligt Hot är en take på hur det skulle se ut om Buffalowings fick barn med en hamburgare. Det är en hotsauce glazead Beyondburgare med vegansk ranchdressing, sellerisalsa och vegansk cheddarost. Hot Saucen är baserad på tabasco, ketchup, vinäger, margarin och dijonsenap och har en behaglig kick till sig. Det är inte en av de där dödligt starka burgarna som till exempel Max är sugna på, utan tanken är att syran från sellerisalsan och fettet från ranchdressingen ska balansera upp hettan och snarare levera en riktigt schysst smakbomb snarare än bara en bedövande hetta. Vill du ha den ännu hetare kan du dabba med lite egen chilisås vid bordet! 😉
Här nedan har ni receptet och här uppe har ni en video där jag visar hur jag gör burgaren och berättar lite mer om samarbetet!
Om ni är sugna på att köpa en likadan hoodie som jag har på mig i videon, eller en tisha med samma tryck så hittar ni dem här! Alla intäkter går till att vi kan sprida budskapet om Jävligt God vegomat till ännu fler i vårt avlånga land. Tack för att ni stöttar och bryr er! <3
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!