fbpx

Jävligt Hummus

hamburgare med hummus, muhammara och medelhavssallad
” En av Jävligt Gotts månadsburgare på Bastard Burgers! Hummus, muhammara, fattoush och picklad gurka gör sig riktigt bra på burgare! ”
– Gustav

Receptet: Jävligt Hummus

4 portioner

Ingredienser

Toppings på respektive burgare

Persiljesallad 2 msk
Muhammara 2 msk
Skivor rökt tofu 2 st
Kikkomansoja 1 msk
Beyondburgare 1 st
Gulärtshummus 2 msk
Skivor inlagda gurkor 5 st

Muhammara

Rostade solrosfrön 3 dl
Ströbröd 0.7 dl
Burk med grillad paprika á 500 g 1 st
Olivolja, 0.5-1 dl 0.7 dl
Klyftor vitlök 2 st
Mald spiskummin 2 tsk
Citron, juicen 0.5 st
Färsk röd chili, 0.5-1 st 0.5 st

Gulärtshummus

Torkade gula ärtor eller kikärtor Motsvarar ca 250 g färdigkokta ärtor, dvs 1 vanligt paket färdigkokta kikärtor 125 g
Klyftor färsk vitlök 2 st
Citron, juicen 0.5 st
Olivolja 2 msk
Spiskummin 2 tsk
Vatten, 1-3 msk 1 msk
Salt Efter smak

Persiljesallad

Gurka, 15 cm 1 st
Stor röd lök 1 st
Tomater 2 st
Citron, juicen 0.5 st
Bladpersilja 1 dl
Salt och peppar Efter smak

Gör så här

Toppings på respektive burgare

Muhammara

Gulärtshummus

Persiljesallad

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Jävligt Hummus

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här kommer augustis recept på den veganska månadsburgaren jag har skapat till Bastard Burgers! Jag kallar den Jävligt Hummus och det är bland annat exakt det den innehåller! Men – med en twist. Jag rekommenderar att du gör den på gula ärtor den här gången istället för på klassiska kikärtor för att göra den mer nordisk, men så klart funkar bägge. På bastard blev det kikärtor. Utöver hummus är det också den libanesiska såsen muhammara, fast i en lite försvenskad version med solrosfrön istället för valnötter, det är fejkon gjort på rökt tofu, inlagd gurka och en klassisk mellanösterinspirerad gurk-, tomat- och persiljesallad på burgaren.

Tanken var att göra en burgare som gjorde tre grejer. Dels var jävligt god – så klart! Och för att göra det så gick jag till ett av mina absoluta favoritkök, det libanesiska med sina mezerätter. Kombinationen av len hummus, smarrig muhammara, rökig fejkon (muslimer äter ju inte gris, men inte desto mindre kött, och det funkar väldigt bra med något rökigt här), pickles (vilket faktiskt är väldligt vanligt förekommande som mezerätt och inte minst en enkel klassisk citron- och persiljesallad på tomat och gurka funkar väldigt bra ihop.

Det andra jag ville göra var att göra en burgare som lite uppmärksammar och firar det faktum att min nya kokbok Vego i Världsklass kommer ut den här månaden! Ni kan läsa mer om boken här, men det viktiga ni behöver veta nu är att den är en bok om hållbar växtbaserad träningsmat. Jag ville alltså göra en burgare som i så hög utsträckning som möjligt har lokalodlade och klimatsmarta råvaror OCH som är riktigt packad med protein! Ingen ska kunna komma och säga att en vegoburgare inte kan vara fullsmockad med protein och samtidigt vara jävligt god! Det är nämligen exakt det som den här är.

Hummusen är gjord på nästan uteslutande gula ärtor med högt proteininnehåll och riktigt mycket hälsosamma fibrer. Muhammaran har proteinrika solroskärnor i mängder, fejkonet är gjort på ekologisk tofu med hela 16,4 g protein per 100 g och beyondburgaren innehåller hela 20 g protein per biff! Nu har jag inte räknat exakt på det, men säg att du kanske får i dig 15 g av både hummusen, muhammaran och fejkonet per burgare så borde det blir runt 1-2 g protein från hummusen, ungefär detsamma från muhammaran och kanske 3-4 g från fejkonet. Det plus burgaren ger dig alltså någonstans mellan 25-30 g protein per burgare, vilket är långt över de 20 g per måltid som en hårt tränande person behöver äta per måltid för att få i sig det de behöver. Pickles och sallad är mest där för att det är gott och för att bidra med en del schyssta vitaminer och mineraler!

Nåja, nog snackat om burgaren. Här har ni receptet! Burgaren finns som vanligt att köpa på alla Bastard Burgers restauranger i Sverige från och med i dag 1:a augusti!

Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 26 augusti då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
 

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!