fbpx

Jävligt Svart

hamburgare med svart vitlöksaioli, stekt svartkål, silverlök och svampfejkon
” En av Jävligt Gotts månadsburgare på Bastard Burgers. Med svampfejkon, vitlöksfräst svartkål, svart vitlöksaioli och silverlök! ”
– Gustav

Receptet: Jävligt Svart

4 portioner

Ingredienser

Toppings per burgare

Svejkon 1.5 msk
Svart aioli 1 msk
Skiva veganost Vi använder violifes cheddarost 1 st
Beyond Burgare med ost och rikligt med svartpeppar 1 st
Picklad silverlök Efter smak
Vitlöksfräst strimlad svartkål Efter smak
Bröd Jag rekommenderar Brooklynbröd från Korvbrödbagaren 1 st

Svart aioli

Vegansk majonnäs 4 dl
Klyftor svart vitlök 4 st
Klyftor vitlök 2 st
Svart hushållsfärg 1.5 tsk
Kikkomansoja 1 msk
Rikligt med svartpeppar Smaka av! Efter smak
Juice från ½ citron eller 2 tsk vitvinsvinäger Efter smak

Svejkon (svampfejkon)

Hel portabellosvamp 400 g
Kikkomansoja 2 msk
Liquid smoke 1 msk
Agavesirap 1 tsk
Rapsolja 2 msk

Stekt strimlad svartkål

Svartkål 300 g
Kikkomansoja 1 msk
Klyftor vitlök 3 st
Citron, juicen 0.5 st
Rapsolja 2 tsk

Picklad silverlök

Silverlökar 2 st
Citron, juicen 1 st

Gör så här

Toppings per burgare

Svart aioli

Svejkon (svampfejkon)

Stekt strimlad svartkål

Picklad silverlök

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Jävligt Svart - Jävligt Gotts månadsburgare på Bastard Burgers i februari

*I samarbete med Bastard Burgers*

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Här har allt – och då menar jag verkligen ALLT, dragit igång med full fart. Det är NYA stora hemliga projekt, mängder av utbildningar och föreläsningar samt massor av andra coola och roliga grejer på gång i Jävligt Gotts värld.

Inte minst går samarbetet med Bastard Burgers på räls alltså! Så OTROLIGT roligt att se alla era reaktioner på den första månadsburgaren och på den stora nya veganmenyn som jag hjälpt Bastard Burgers att ta fram. Det har flugit vegoburgare ut från köket de senaste veckorna, och vi har mer än fördubblat försäljningen av vegoburgare på Bastard mot december! Hur galet som helst! På restaurangerna i Stockholm har i snitt var femte serverad burgare varit vegansk – och då får ni komma ihåg att vi släppte hela den stora veganmenyn först den 24:e januari, bara nu sista veckan alltså!

Hur kul som helst! Jag hoppas verkligen att gensvaret på de kommande månadsburgarna kommer att vara lika bra och att vi bara fortsätter att locka fler att testa dessa riktigt smarriga veganburgare. De har ju trots allt ca 1/10 av den klimatpåverkan som Bastards köttburgare har och har 100 % av smaken, så jag tycker att valet borde vara enkelt 😉

Månadens burgare kallar jag Jävligt Svart och idén kom ifrån den burk med svart vitlök som jag fick hem i höstas från Stockholm Food & Winemässan. Svart vitlök är fermenterad vitlök som utvecklar en djup och mustig umamiton när den får ligga i en kontrollerad temperatur på på ca 60 grader i hela 30-40 dagar! Jag ville skapa en burgare utifrån den här fantastiska råvaran och samtidigt göra något lite udda och roligt. Resultatet blev Jävligt Svart! En burgare med svart aioli gjord på svart vitlök, vanlig vitlök, svart hushållsfärg (som är gjord på vegetabilisk aska!) och vegansk majonnäs, fejkonmarinerad portabellosvamp, vitlöksfräst svartkål, vegansk cheddarost, en massa svartpeppar och syrad silverlök.

För att beskriva smaken skulle jag säga att den är typ som en bacon och aioliburgare med vitlöksfräst kål typ. Fast på steroider!

Och bli inte oroliga. Den svarta färgen är inte ett dugg farlig. Bara jävligt cool! 😉

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!