fbpx

Krämig pasta med rökt tofu och rosmarin

samt svartkål och svamp
” Enkel och krämig pasta med massor av goda smaker! Rosmarin, rökt tofu, svamp och svartkål som kokas med havregrädde. Jävligt Gott! ”
– Gustav

Receptet: Krämig pasta med rökt tofu och rosmarin

4 portioner

Ingredienser

Krämig pasta med rosmarin, svartkål och svamp

Pappardellepasta 500 g
Vegonade Italy, påse 1 st
Rökt tofu 260 g
Skogschampinjoner 200 g
Svartkål 200 g
Färsk persilja 0.5 dl
Citron, zesten 1 st
Havregrädde 2 dl
Pastavatten 1 dl

Gör så här

Krämig pasta med rosmarin, svartkål och svamp

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Krämig pasta med rosmarin, svartkål och skogschampinjoner

*I samarbete med Vegonade*

Hej!

Här kommer mitt andra recept i mitt nya stora samarbete med Vegonade! Vegonade är en ny typ av produkt som hjälper dig med smaksättningen av din vegomat. Det är helt enkelt en påse med färdig kryddblandning skräddarsydd för att lyfta just vegomat.

Då kanske ni frågar er vad som är så speciellt med att smaksätta just vegomat? Och faktum är att det både är ganska enkelt och ganska komplicerat på samma gång! För att du ska få fram riktigt mycket smak ut någonting så behöver du nämligen komma ihåg att smak och doft inte är samma sak.

En liten smakskola!

DOFTER det är de element av en smakupplevelse som du inte känner när du håller för näsan eller är förkyld. Det är skillnaden mellan torkad oregano och torkad dragon och det som gör att du märker om du tar en tugga av ett rått äpple istället för en rå potatis. Det är faktiskt dofterna vi oftast tänker på när vi tänker på smak, för det är dem vi använder för att smaksätta vår mat på olika sätt. Rosmarin, vitlök och timjan i det här receptet till exempel.

SMAKER är dock något annat om man ska vara rent vetenskaplig av sig, och det är något lite mer komplicerad. Vi har nämligen fem stycken ”grundsmaker” som vi känner av på tungan, inte med hjälp av doftsinnet, när vi äter mat. Det är syra, sötma, beska, sälta och dem femte smaken ”umami”. Det är alla dessa grundsmaker som ger känslan av komplexitet, djup, kropp och fräschhet när du äter någonting, och utan dem så spelar det ingen roll hur mycket oregano eller spiskummin du har på din rätt. Det kommer inte smaka gott.

Men, det finns faktiskt en till dimension, och det är hur väl dessa smaker ”sprids” och bärs fram i din mun, och det är bland annat där som fett kommer in. Fett bär smakämnen och hjälper dem att utvecklas. Utan något fett i maten kommer smakupplevelsen att bli mycket plattare.

Hängde du med?

Haha, det är precis det här som är varför jag har ett jobb som vegansk receptutvecklare. Just för att jag har jobbat med att ta fram sådana här smakombinationer och förstå just hur man kombinerar dem för maximal smak när man jobbar med råvaror som grönsaker som kanske behöver lite mer jobb och kärlek än kött och ost för att få fram maximal smak.

Kött innehåller ju väldigt mycket umami, sötma och fett vilket gör att du automatiskt kommer få mycket smak. Om du kombinerar det med mejerier i form av ost, smör och grädde får du ytterligare nivåer av umami, sälta, fett och syra som lyfter smakerna utan att du egentligen behöver tänka.

Just därför tycker många att det är svårt att laga vegomat, för att bönor och rapsolja inte riktigt beter sig på det sättet. Och därför är vegonad så fantastiskt bra.

De har helt enkelt utgått ifrån denna kunskap och tagit fram ett gäng marinader sprängfyllda med fett (ja, det här är ingen smalmat!), umami, sälta och syra i kombination med olika kryddblandningar som gör att du får alla de där nödvändiga komponenterna i en enda påse. Du slipper helt enkelt tillsätta fem olika ingredienser för att få till smaken (som i mina vanliga recept :P) och kan bara använda en enda!

Hur bra som helst! Och de är dessutom RIKTIGT goda. Jag lovar. Ni hittar dem i de flesta matbutiker runt om i landet, finns de inte i din butik kan du be dem ta in då de finns i systemet hos alla större kedjor.

Den här veckans recept är baserat på deras kryddblandning ”Italy”! Den smakar massor av vitlök och rosmarin och funkar perfekt till mustiga norditalienska rätter som pasta, grytor, såser och biffar. Här har jag kombinerat den med stekt svamp, svartkål och färszestat citronskal för en extra kick!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!