Hej!
Det är lite lustigt faktiskt, men vartenda år som jag har haft Jävligt Gott har en och samma dag varit den som slagit alla rekord, år efter år. Dagen innan nyårsafton. Det är helt ofelbart.
Jag kan se det framför mig. Nyårspeppen är på topp. Nu jävlar ska det festas, firas och frestas som aldrig förr och så hejsan hoppsan – kommer en vegan på middag. Panik! Vad ska vi laga? Bäst jag googlar.
Och vem finns då inte här för er om inte jag? Alltid redo, som vi sa i scoutklubben! Jag känner helt in er stress, oavsett om ni är köttätare som behöver laga till en plötsligt omvänd polare/barn/svärförälder eller om ni är die hard veganer som bara behöver lite mer inspiration. Look no further.
Snarare än att ge er en meny och ett enda recept så tänker jag följa i en god gammal tradition jag skapade redan för två år sedan i ett tidigare inlägg (som ni hittar här!), och ge er ett flertal olika smarriga menyer som ni kan välja mellan. Det förra inlägget var dock nästan uteslutande lakto-ovo-vegetariskt, så jag tänker att vi istället kör helvegetariskt a.k.a veganskt den här gången! Jag har lagat betydligt mycket mer veganskt de senaste två åren så nu känns det som att det är dags att uppdatera det hela lite.
*EDIT dec 2017* Då det här var en sån framgångsrik idé förra året så har jg sammanställt några av 2017 års bästa och smarrigaste recept till EN TILL jättelik nyårsmeny-special med 7 ytterligare veganska nyårsmenyer! Så har du testat alla dessa nio nedan redan, eller vill du ha ännu mer inspiration så klicka här så kommer du till 2017 års upplaga av Jävligt Gotts Nyårsspecial! *EDIT*
Å andra sidan, vem har sagt att ni måste följa min råd slaviskt? Plocka det ni tycker låter gott och kör, det är bara ni som vet vad ni och era gäster gillar. Efterrätter har heller aldrig riktigt varit min grej så jag ger er några förslag i slutet, och lämnar er till egen fantasi!
Men kom ihåg. På nyår ska det banne mig vara lite extra lyxigare än vanligt, så ta i från tårna!
Så, från mig till er alla: 9 menyförslag till det veganska nyåret. Tre svenska, två franska, tre italienska och en mexikansk. Och en epilog.
För dig som vill ha det bästa.
Ugnsbakad spetskål med Ultuna pepparrot
Boeuf Bourguignon – För att servera som på bilden ovan, byt ut Anammas vegobitar mot Oumph The Chunk och släng i 250 g svartkål!
För dig som inte vill välja.
Skagentoast – Följ receptet i länken och servera på ett vegansmörstekt bröd tillsammans med en bit knaperstekt svamp (gärna kejsarhatt eller ostronskivling!) eller Oumph Thyme and Garlic.
Renskav – För en version utan sojakött, byt ut Oumphen mot strimlad ostronskivling som du först knapersteker med lite salt, peppar och rapsolja.
För dig som älskar kål och fine dining.
Grönkålssallad med grönkålschips och avocadocrême
Ugnsbakad blomkål med svampsås och fetatofu – Följ receptet i länken, men byt ut sabayonnesåsen mot en gräddsås och fetaosten mot den här tofun.
För dig som vill hålla det hett och spännande.
Padrones – Här har jag inget eget recept, men det är enkelt! Köp små spanska Padrones di piéntos (små gröna paprikor) och stek dem i mkt olivolja i en stekpanna. När de fått färg och mjuknat lägger du dem på papper så de får rinna av och saltar rikligt med flingsalt.
Tacos på tre sätt
För dig som gillar pillig och lite lättare mat med mycket smak.
Kronärtskockor med basilikasås och aioli
Italiensk pastasallad
För dig som aldrig flyttade från Norrland i hjärtat.
Svampsoppa
Pitepalt
För dig som tycker att Leif Mannerström är den bästa jurymedlemen i Sveriges Mästerkock.
Rårakor med tångrom, rödlök och havrefraiche – Här har jag inget eget recept, men det krävs heller inte. Råriv fast potatis och stek i god rapsolja med salt och peppar till små plättar, ca 1 dm i diameter. Finhacka rödlök och lägg en msk tångrom, 1 msk rödlök och 1 msk havrefraiche i små bollar på rårakan. Servera med en kvist dill och en citronskiva.
Kåldolmar – Byt ut quornfärsen mot vegansk sojafärs, till exempel Anammas.
För dig som inte riktigt kunnat släppa taget om hösten och kolhydraterna. Gör små pizzaslicear eller minipizzor till förrätt.
Pumpapizza med salvia
Risotto med knaperstekt ostronskivling
Meny 9: Italienskt – Pasta!
För dig som gillar tunga italienska rödvin istället för skumpa.
Bruschetta med fetatofu
Krämig pasta med soltorkade tomater
Blåbärspaj – Eller vilken god smuldegspaj som helst! Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Simple is the shit.
Lingonparfait – Eller för vegansk variant, tina veganglass något och rör ner rårörda lingon i. Låt frysa igen och voila!
Jordgubbspannacotta – Toppingen går att variera efter eget kynne! Jag använder havregrädde och gelésocker i min pannacotta.
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!
Tack! /Gustav
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?