fbpx

Krämig vegansk färskpotatissallad

med hemmagjord fläderkapris!
” En krämig och god vegansk färskpotatissallad med majonnäs, kapris, dill och senap. Perfekt till grillat eller till bufffébordet! ”
– Gustav

Receptet: Krämig vegansk färskpotatissallad

4 portioner

Ingredienser

färskpotatissallad

Färskpotatis 500 g
Fläderkapris eller vanlig kapris 2 msk
Färsk gul lök/knipplök eller 1,5 dm purjolök 1 st
Rädisor eller 1 dm färsk gurka 100 g
Näve färsk dill 1 st
Näve färsk gräslök 1 st
IMat Fraiche 2 dl
Vegansk majonnäs 1 dl
Dijonsenap 2 msk
Färsk citronjuice, 1-2 msk 1.5 msk
Salt och svartpeppar efter smak Efter smak

Fläderkapris

Gör så här

färskpotatissallad

Fläderkapris

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Krämig vegansk färskpotatissallad + fläderkapris!


Hej!
Hoppas allt är fint med er! Här är det väldigt full rulle! Vi har precis släppt nyheten om vår restaurang i Almedalen, vi jobbar för fulla muggar med att planera inför sommarens events och höstens olika utbildningar mot offentlig sektor och en massa andra spännande projekt. Att laga mat och redigera alla filmer och bilder hamnar tyvärr lite långt ner på prioriteringslistan, men jag lovar att det kommer att komma minst ett grymt recept i veckan även framöver!
Ett recept som dock ligger väldigt väl i tiden och som jag verkligen njöt av här i veckan som gick var den här krämiga färskpotatissalladen! Hur härligt är det inte att färskpotatisen är här? Det är verkligen en av de absolut godaste råvarorna jag vet <3
Det här är en klassisk krämig potatissallad som går att variera på massor av olika sätt. Du kan ta vilka örter du vill, vilka grönsaker du vill och ha den med eller utan majonnäs och ifraiche.


Jag använde min fläderkapris som jag plockade och gjorde förra sommaren istället för vanlig kapris. Det är ett jätteroligt och gott litet pyssel som man styra upp om man har lust och en fläderbuske utanför huset 🙂 De omogna gröna fläderbären får en lätt söt, syrlig och väldigt god smak som påminner en hel del om vanlig kapris. De är dock lite mindre, lite sötare och kärnorna i dem gör dem knaprigare. Utöver det lilla faktum att man har typ 2 veckor max per år att plocka flädern som ju gör den lite utmanande att tajma, så är den väldigt enkel. Nu börjar flädern dessutom precis blomma här i Stockholm så om några veckor är det dags att göra nästa omgång!
Den håller fantastiskt länge i kylskåp så länge du ser till att förvara dem i en ren skål och inte stoppa ner fingrarna i burken. Jag har som sagt en burk kvar sedan förra året och den är perfekt fortfarande!

Så här gör du fläderkapris

  1. Plocka rikligt med gröna fläderbär. Minst 10 stora klasar. Du vill plocka de omogna gröna bären, så passa på innan de mörknat och mognat. Se också till att det verkligen är fläder du plockar och inte druv- eller sommarfläder, vars bär inte är ätliga! Här har du en guide på hur du hittar rätt! 
  2. Skölj bären och locka bort så mycket pinnar du orkar. Att bären sitter på en liten kvist gör inget, men du vill helst få bort alla träiga delar av klasen.
  3. Lägg bären i salt över natten. Bäst är att använda grovkornigt matlagningssalt som kostar ca 10 kr för 1 kg.
  4. Dagen efter sköljer du bort saltet och låter bären torka.
  5. Koka upp en 1-2-3 lag med 1 del ättika (12 %), 2 delar socker och 3 delar vatten. Koka upp så mycket så det täcker bären i den burk du kommer använda
  6. Sterilisera en glasburk genom att koka den i varmvatten i några minuter och häll därefter över flädern och lagen i burken.
  7. Låt dra i kylskåp 2-3 dagar innan användning. Håller hur länge som helst!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!