fbpx

Lyxig vegansk Palak Paneer

med tofu
” Ett riktigt gott och lyxigt recept på vegansk palak paneer med långkokt tomatsås, krämig spenat och tofu istället för ost! Jävligt Gott! ”
– Gustav

Receptet: Lyxig vegansk Palak Paneer

4 portioner

Ingredienser

Tofun

Fast tofu 400 g
Garam masala 1.5 tsk
Gulcurry 1.5 tsk
Korianderpulver 1 tsk
Kardemummapulver 1 tsk
Gurkmeja 1 tsk
Malen kanel 0.5 tsk
Spiskummin 1 tsk
Rapsolja 1 msk
Växtbaserad yoghurt 0.5 dl
Lime, juicen 0.5 st
Ljus sojasås 1 msk
Chilipulver 0.5 tsk

Spenaten

Gul lök 1 st
Veganskt smör eller rapsolja 2 msk
Klyftor vitlök 2 st
Cm färsk ingefära 2 st
Paket fryst hel bladspenat á 450 g 1 st
Garam masala 1.5 msk
Gulcurry 1.5 msk
Korianderpulver 2 tsk
Svarta eller gula senapsfrön 2 tsk
Kumminfrön 1 tsk
Spiskummin 1 msk
Gurkmeja 1 msk
Chilipulver eller efter smak 0.5 tsk
Vatten, 1-2 dl 1 dl
Ljus sojasås 1 msk

Tomatsåsen

Stor gul lök eller 2 vanliga 1 st
Rapsolja 0.5 dl
Lagerblad 4 st
Garam masala 1.5 msk
Gulcurry 1.5 msk
Korianderpulver 2 tsk
Kardemummapulver 2 tsk
Malen kanel 1 tsk
Spiskummin 1 msk
Gurkmeja 1 msk
Chilipulver eller efter smak 1 tsk
Klyftor vitlök 4 st
4×4 cm färsk ingefära Efter smak
Tomatpuré 2 msk
Burk krossade tomater á 400 g 1 st
Burk kokosmjölk á 400 g 1 st
Vatten 4 dl
Ljus sojasås 2 msk
Ljus grönsaksfond 2 msk
Socker 1 msk
Växtbaserat smör 50 g
Kruka färsk koriander 1 st
Lime, juicen 0.5 st
Salt och mer chilipulver efter smak Efter smak

Gör så här

Tofun

Spenaten

Tomatsåsen

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
3 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Lyxig vegansk palak paneer med tofu


Hej!
Jag hoppas allt är väl med er! Det senaste dygnet har jag suttit i en löpande och ganska intensiv Facebookdiskussion med en massa olika människor rörande det senaste inlägget jag skrev om att jag tycker att bönder och veganer borde göra mer gemensam sak för att få till en bättre livsmedelsproduktion i Sverige.
Det är uppenbarligen en fråga som engagerar väldigt många! Jag har fått en massa positiva och glada tillrop som tycker att det är bra att jag vill försöka nyansera samtalet lite mer, men också en hel del arga och upprörda sådana från både veganer och från bönder. Och det förstår jag – sticker man ut hakan och säger något lite annorlunda än det som folk brukar säga så blir det lätt så. Det som dock gör mig lite olycklig är hur många av reaktionerna jag möter är precis de som jag försökte prata om att vi måste ta oss bort ifrån. De som ryggradsmässigt fördömer ”den andre” och knappt ens tar sig tid till att läsa mina huvudargument och vad jag faktiskt säger.
Det jag säger:
För att vi ska få till en hållbarare nivå (kring klimat, hälsa och djurhantering) på hur vi producerar och äter mat så måste vi minska mängden kött vi äter drastiskt och det kött som är kvar behöver vara närproducerat, så klimatneutralt som möjligt och så bra framställt som möjligt. Det lyckas vi bara åstadkomma genom att bönder och vegoförespråkare tillsammans skapar så goda förutsättningar för massor av jävligt goda, svenskproducerade veganska produkter och rätter och att vi får konsumenter som vill äta kött att välja det dyrare och bättre svenska köttet så att bönderna faktiskt kan producera bra mat. Vi kommer inte få alla att bli veganer över en natt, så vi måste ta det här väldigt viktiga steget på vägen mot målet.
Det en del arga bönder istället hör:
Du hatar oss och vill att vi ska ta bort alla svenska bönder för att du kritiserar köttindustrin. Vill du att Sverige ska gå under?! Vill du döda mina älskade kor?!
Det en del arga veganer istället hör: 
Du propagerar för att vi ska äta mer kött! Du är ju fan ingen vegan när du säger att vi ska strunta i djuren och att det är moraliskt rätt att äta kött!
Var det det jag sa? Nej, det var det inte.
Det här är EXAKT varför vi behöver prata mer med varandra. Jag är helt med på att alla inte kommer vara överens eller tycka exakt likadant, men vi måste sluta svartmåla varandra, börja lyssna på varandras argument och inse att vi har mer gemensamt än vad vi tror. Inte skjuta från höften och kritisera varandra utan att ens klicka på länkarna.
Jag lär mig dagligen jättemycket av att lyssna både på bönder och på veganer. Men framförallt också genom att samtidigt lyssna på vad forskare från olika håll och kanter säger och att tänka kritiskt och bilda mig en egen uppfattning. Det tycker jag att fler borde göra. Och klicka på länken innan man kommenterar. Det med.

En sak som vi dock HAR gemensamt är att de flesta verkar gilla palak paneer! Det är absolut den indiska rätten jag hör flest prata gott om och som jag gång på gång ser folk beställa på restauranger. Det är framförallt den rätt som jag tror att flest lakto-ovo-vegetarianer brukar beställa. När jag nu själv då drar åt det veganska så är det synd och skam att behöva ge upp den, men då det ganska sällan går att få en riktigt riktigt bra palak paneer med tofu istället för ost på restaurang så tänker jag att vi helt enkelt får ta och laga vår egen.
Jag har redan ett enklare palak paneerrecept på bloggen här sedan tidigare, men jag tycker personligen att det här blev ännu mer likt det som man kan få på restaurang.
Tricket? Tid. För att få fram de där riktigt stora och krämiga smakerna måste både spenaten få steka läääänge och såsen koka i åtminstone typ 1,5-2 timmar så att fettet separerar ut ifrån såsen och löken riktigt kokar sönder. Då börjar det smaka som på restaurang på riktigt!
Här använder jag mig av fryst spenat, vilket jag rekommenderar – inte minst för att det annars blir väldigt dyrt att köpa tillräckligt mycket spenat!
OBS – bli inte rädd av den långa ingredienslistan. Vi använder typ samma kryddor, lök och vitlök i alla tre delar av rätten så det är inte riktigt såååå många olika produkter som det ser ut.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges vegorörelse- skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
3
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!