fbpx

Vegansk Mazarinkaka

med glasyr, recept från Karolina Tegelaar
” En saftig och god vegansk mazarinkaka som du kan servera med eller utan glasyr på toppen. En riktig hit på fikabordet! ”
– Karolina

Receptet: Vegansk Mazarinkaka

4 portioner

Ingredienser

Kakan

Bittermandlar 5 st
Mandelmjöl 0.5 dl
Strösocker 2 dl
Aquafaba 0.7 dl
Vetemjöl 2.5 dl
Bakpulver 1 tsk
Vaniljpulver 1 tsk
Nypa salt 1 st
Margarin 75 g
Mjölk eller vatten 1 dl

Glasyr

Florsocker 3 dl
Vatten, 2-3 msk 2 msk
Ev. karamellfärg Efter smak

Gör så här

Kakan

Glasyr

ELLER DELA

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Karolina Tegelaar - Ny kreatör på Jävligt Gott!
Bloggen: Vegansk mazarinkaka

Idag har jag den stora glädjen att presentera den första av flera nya kreatörer som kommer att vara med framöver och samskapa innehåll här på Jävligt Gott!

Och det är ingen mindre är fantastiska Karolina Tegelaar, hela Sveriges växtbaserade bakdrottning som ligger bakom hemsidan och sociala mediekontot Kakboken.se! Hon har också skrivit typ en ziljon bakböcker där bakbibeln ”Veganska Bakboken” står högst upp på pallen som en av de bästa växtbaserade kok eller bakböckerna någonsin om du frågar mig. Den har även rönt stora framgångar internationellt under titeln ”Vegan Baking Bible”.

Karolina har redan delat med sig av en del av sina recept här på Jävligt Gott genom åren. Ni hittar dagen till ära bland annat hennes Semlor här, men hon har också delat med sig av mazarinkaka, kladdkaka och rulltårta tidigare! Mums filibabba!

För att introducera Karolina lite vidare har jag bett henne svara på några frågor:

Vem är du? 

Jag är en vegansk receptkreatör som skrivit veganska bakböcker i snart 15 år och utvecklat fler än 2000 recept. Sedan jag började har jag skrivit 17 böcker om vegansk bakning och under den tiden har jag lärt mig galet mycket och dessutom tagit fram flera nya grundmetoder få precis lika bra bakverk när man bakar veganskt som när man bakar traditionellt med animaliska produkter. Förutom bakningen är jag doktor i biologi vilket är grunden till mina noggranna testbak och metoder att ta fram ett recept. Jag älskar också återbruk och byggnadsvård och är utbildad pomolog (fruktträdskännare).

Vad betyder Jävligt God Vegomat för dig? 

För mig innebär det att man aldrig kompromissar på smaken och texturen. Det går att göra jävligt god vegansk mat och jävligt goda veganska kakor, det kräver en hel del arbete av den som utvecklar recepten och jag har lagt 15 år där jag testar recept nästan dagligen för att verkligen förstå och få jävligt goda vegankakor. Jag tycker att det här är extra viktigt för bakverk som ju bara har syftet att vara lyxiga och dekadenta. Ett bakverk som är halvdant är helt poänglöst enligt mig och det är därför jag har lagt all den här tiden på att ta fram nya metoder som kan ta vegansk bakning till nästa nivå. 

Vad brinner du för? 

Jag brinner för att visa hur man kan baka perfekta veganska bakverk, bakverk som är i samma klass som traditionella bakverk. Jag har lagt otroligt mycket tid på att förstå hur aquafaba (kikärtsvatten)  fungerar och jag brinner för att visa för världen hur den kan och bör användas för att ge allra bästa resultat. Därför är det extra roligt att min stora samlingsbok nu finns över hela världen som ”Vegan Baking Bible”.  Jag vill att den äldre typen av recept med där äggen endast togs bort och ersattes med undermåliga ersättningar, som bikarbonat och vinäger, ska fasas ut då de är så mycket sämre än de nya moderna recepten som jag arbetat fram. När en ny generation nu börjar baka veganskt ser jag ofta att man startar där jag startade för 15 år sedan och tror att det är det bästa som går att baka veganskt men mitt mål är att visa den nya standarden på veganskt som är så otroligt mycket högre än så! Veganskt innebär inte att man ska acceptera sämre bakverk – kräv samma standard! 

Vad är du grym på? 

Jag är grym på att veganisera recept på alla sorters bakverk! Efter att ha veganiserat över 2000 recept sedan jag blev vegan för snart 20 år sedan förstår jag precis hur ett recept som inte bli bra ska förbättras och med små ändringar och många test tar jag mig fram mot perfekt som alltid fungerar. Det är min långa utbildning i naturvetenskap som gett mig redskapen att ta fram recept så noggrant med en ”vetenskaplig metod”. 

Vad kommer vi få se dig skapa här framöver?

Jag skapar alltid väldigt genomarbetade och noga testbakade recept som man kan lita på fungerar. Blir ett recept inte perfekt delar jag inte med mig av det utan fortsätter jobba. Jag kommer fortsätta dela med mig av massor av klassiker men nu när många klassiker är färdigutvecklade kommer jag också ta mig an nya moderna påhitt som trendar i sociala medier. 

Vart kan man se mer av dig? 

Jag är mest aktiv på instagram under @kakboken.se men en hel del recept finns redan delade på www.kakboken.se 

1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!