fbpx

Saffranstofu

krämig indisk gryta med grönsaker
” En krämig och smarrig tofugryta med indiska smaker, saffran och grönsaker som passar perfekt på julbordet eller som en egen rätt med ris! ”
– Gustav

Receptet: Saffranstofu

4 portioner

Ingredienser

Saffranstofu

Fast naturell tofu 400 g
Paket saffran á 0,5 g 1 st
Kardemumma 1 tsk
Kanel 1 tsk
Spiskummin 1 tsk
Korianderpulver 1 tsk
Cayennepeppar 1 krm
Färsk citronjuice 1 msk
Stor sötpotatis 1 st
Röda paprikor 2 st
Rödlök 1 st
Klyfta vitlök 1 st
Burk kokosgrädde á 400 g 1 st
Grönsaksfond 1.5 msk
Växtbaserat smör eller rapsolja 1 msk
Salt och peppar efter smak Efter smak
Lime, juicen 0.5 st
Kruspersilja eller koriander till garnering Efter smak
Röd chili Valfritt 1 st

Gör så här

Saffranstofu

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk julmat
Bloggen: Saffranstofu


*** I annonssamarbete med Anamma ***
Hej!
Glad första advent! Det här året har gått väldigt fort, nu är det bara några få veckor kvar till jul och till nyår och några veckors väldigt välförtjänt semester 🙂 Men innan dess ska mycket hinna fixas och ordnas. Julklapparna ska handlas, semestern planeras, och inte minst julbordet fixas!
De sista veckorna på året är alltid de absolut mest besökta på bloggen under hela året. Förra året var hela 170 000 personer inne på bloggen, varav de absolut flesta runt jul och nyår på jakt efter jävligt goda julbordsrecept. Efterfrågan är uppenbarligen enorm, och vem är jag att inte svara upp på detta?
Julen är kanske den högtid då vi svenskar är som mest traditionsbundna. Ärligt talat, kan ni föreställa er en jul utan julklappar, julgran, Kalle Anka eller Karl Bertil Jonssons jul?  Eller för den delen julskinkan, köttbullarna och sillen. Det brukar pratas om att vi svenskar inte har en matkultur, men det är ju verkligen skitsnack. Vi är minst lika traditionsbunda som nästa land om inte mer. Att då fira en växtbaserad jul kan vara en utmaning. Framförallt om du tror eller antar att du bara för att du äter växtbaserat måste ge upp traditionella köttbaserade rätter.



Men vet du vad, det behöver du faktiskt inte! Det som är så fint nu förtiden är att vi med hjälp av både forskning och kreativa kockar har lyckats ta fram helt fantastiska råvaror och tekniker som idag gör det möjligt för dig att få nästan samma (fast bättre?) upplevelse på jul, helt utan djur på tallriken!
Just därför har jag teamat upp med Anamma som är just ett av de företagen som just nu ligger i fronten och driver på utvecklingen för vad som är möjligt att göra med växter på tallriken. Det här året har deras Formbara Färs formligen revolutionerat min matlagning, och det är inte mer än rätt att den också får revolutionera allas vår jul. Anamma och jag förenas i en vilja att göra växtbaserad mat enkel, jävligt god och tillgänglig för alla, så därför släpper vi hela den 30 rättersmeny som jag lagar på mina Julbordsmatlagningskurser här i november så att ni alla kan laga ett komplett monsterjulbord för era vänner och släktningar i jul!
Om era släktingar sedan skulle undra varför de borde fira en grönare jul i vinter så har du här några användbara argument till julbordet 🙂

  • En växtbaserad jul har ett väldrigt mycket lägre klimatavtryck än ett klassiskt köttbaserat julbord. Nötkött släpper till exempel ut hela 40 gånger mer koldioxid än svenska bönor (Källa: SLU). Sveriges samlade köttkonsumtion släpper ut lika mycket koldioxid som 3 miljarder mil bilkörning, dvs 6,3 miljoner ton koldioxid per år. (källa: Naturvårdsverket) och julen är en av de dagar på året då vi äter mest kött.
  • Det är mycket enklare att äta mindre kött på jul än att ställa bilen hela julhelgen, och gör alltså ungefär lika stor skillnad.
  • Vi äter ca 1 kilo kött per person i snitt över jul. 9000 ton julskinka totalt i Sverige. Det är en massa grisar och kor som också kan få en god jul om du äter något annat 🙂
  • Jag kan också intyga (efter fyra julbord på en vecka) att magen har mycket lättare att smälta ett helt växtbaserat julbord än ett baserat på kött, vilket gör att du kommer orka äta ännu mer och inte tröttna lika fort på julmaten!



Här ovanför kan ni se en sjukt trevlig liten video av när jag, Therese, Camilla och Anna som allesammans vann tävlingen som jag och Anamma arrangerade i november, tillsammans lagar upp ett helt växtbaserat julbord i vår studio. I videon lagar vi dock bara en tredjedel av alla de rätterna som ni hittar här nedanför!
I och med att julbordet är framtaget för att kunna funka helt fint utan någonting mer så är det här (skulle jag vilja säga) en betydligt mycket mer komplett lista över växtbaserad julmat än de flesta andra som ni kommer att hitta på internet idag. Ofta brukar listorna över julmat innehålla fem olika typer av kållådor, en massa julgodis och kakor, och inte minst vara väldigt tunga på salladsfronten. Här har vi såklart dem också (inte något julgodis dock, det äter man väl ändå inte på julbordet?) men vi har också alla de viktigaste och mest klassiska rätterna, alla i lagom mängd och inget som du inte behöver. Jag kan personligen garantera att allt är supergott och inte alls så svårt att laga. När vi kört matlagningkurserna har vi varit ca 20 personer som lagat upp hela julbordet på knappt två timmar. Vilket innebär att om du fördelar rätterna på familjemedlemmarna eller planerar lite i förväg så är det inga problem att få ihop detta utan större ansträngning. Inga recept tar mer än 1,5 timme att fixa, och då är det mestadels tid i ugnen eller i stekpannan.
Men, nu har jag babblat nog. Hörrni. Jag önskar er alla en riktigt god och fin jul med nära och kära. Ta hand om er! Här kommer mitt kompletta 100 % växtbaserade julbord. Garanterat jävligt gott, för både magen, naturen och djuren!

Översikt

”Kötträtter”

  • Veganska julköttbullar på Anamma Formbar färs ca 25 stycken
  • Hemmagjorda veganska prinskorvar gjorda på Anamma Formbar Färs, 25 st
  • Veganska ribs – 4 portioner
  • Griljerad rotselleri
  • Saffranstofu

Matiga sallader och kolhydrater

  • Vegansk Janssons Frestelse (snabblagad utan vegansk ansjovis)
  • Dopp i grytan med friterat tunnbröd & snabbinlagda rödbetor
  • Paj med grönkål, rödlök och havrefraiche
  • Hasselbackspotatis
  • Brysselkålsallad med apelsin och mandlar
  • Linssallad med grönkål, kapris och basilika
  • Saffransdoftande couscous
  • Fänkålstuvning, 4-6 portioner

”Kallskuret”

  • Senapssill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar
  • Citronsill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar
  • Västkustsill 45 min + 8 h marinering, 1 st 2,5 dl burkar
  • Rökt tofu med hollandaise, gräslök och dill
  • “Ägghalvor”
  • Veganska Renklämmor

Såser och tillbehör

  • Rödbetssallad
  • Långkål
  • Rödkålssallad
  • Vegansk skagenröra, ca 4 dl
  • Rödbetshummus
  • Muhammara
  • Vegansk majonäs, 3 dl

Efterrätter

  • Pepparkakscheesecake
  • Saffransnicecream

”Kötträtter”

Veganska julköttbullar på Anamma Formbar Färs ca 25 stycken

Kungarna på julbordet! Gör dem själv efter mitt recept eller köp färdiga i frysdisken. Anamma har supergoda färdiga köttbullar. Och det menar jag verkligen – spons eller ej. De bästa julköttbullarna är små, knaperstekta och osar av kryddpeppar och dijonsenap. Precis som mina.
Recept

Hemmagjorda veganska prinskorvar gjorda på Anamma Formbar färs, 25 st

Om köttbullarna är kung är ju onekligen prinskorvarna prinsarna. Eller, ja… Eh. Lite väl dåligt skämt där kanske, men jag är ju en pappa och det är ju jul så det är väl nu eller aldrig? Det roliga med Anammas Formbara färs är att man ju faktiskt kan göra så mycket mer än de uppenbara sakerna med den. Här har jag gjort prinskorvar! Det är lite pilligt att rulla dem, men har du bara lite tid så är det lätt gjort. Annars har Anamma faktiskt också färdiga veganska prinskorvar i frysdisken om du inte orkar 🙂
Recept

Veganska ribs – 4 portioner

Det här är ett par klassiker från bloggen. Jag har lagat dem i två olika inlägg, ett här med originalreceptet och ett här där jag lagar det tillsammans med helgrymma Clara Henry! Den heta marinaden funkar otroligt bra med tofun, som mildrar och suger upp smakerna på samma gång. Oroa dig inte om du tycker att ”ribsen” blir lite mjuka, det är dels lite det som är grejen, och när de svalnar till lite mer ljummen temperatur kommer sockret och marinaden att göra ribsen sega och supergoda! Mitt bästa tips är att steka dem i en stekpanna istället för att baka dem i ugnen. Då absorberas mycket mer av marinaden på ribsen och de blir supergoda!
Recept

Griljerad rotselleri

Ännu en klassiker på bloggen. Jag skrev det här receptet förra julen inspirerad av Tommy Myllimäkis ungsbakade blomkål, och trötta kålroten som jag brukade griljera och aldrig riktigt gillade. Ugnsbakad rotselleri blir supermustigt och umamirikt och funkar mycket bättre då det inte tar över smakerna så mycket utan låter griljeringen stå för sig och sedan bara bjuder på en massa göttigt att tugga på.
Recept

Saffranstofu

Det här receptet tog jag fram för att jag ville ha något lite lättare på proteinsidan och också gärna lyfta fram tofun lite mer. Den gör sig otroligt bra när den får koka i en smakrik sås. Här letar jag inspiration från både det thailändska och indiska köket och kokar tofun i en kokos- och saffranssås tillsammans med sötpotatis. Det blir sött och aromatiskt, vilket funkar fantastiskt bra på julbordet, även om det kan låta lite okonventionellt. De flesta av våra ”julkryddor” kommer ju ändå faktiskt från Indien!
Recept

Matiga sallader och kolhydrater

Vegansk Janssons Frestelse (snabblagad utan vegansk ansjovis)

Det här receptet har jag lånat ifrån Madeleine Landleys grymma matblogg. Hon är inte alls varken vegetarian eller vegan, men grym på att laga mat och jag är bara tacksam över att jag slapp komma på detta själv. Jag har inte ätit mycket Jansson i mitt liv, då jag alltid haft svårt för ansjovis, även innan jag blev vegetarian. Men det här receptet har faktiskt frälst mig!
Ett tips som vi upptäckte under kurserna här i veckan. Krydda REJÄLT. Snåla inte på saltet eller cayennepepparen. Och kör också gratängen på lite högre värme och lite kortare tid. Kanske 225 grader på varmluft, men bara ca 45-50 minuter. Då blir det extra knäckigt och gott!
Recept

Dopp i grytan med friterat tunnbröd & snabbinlagda rödbetor

Min egna, lite modernare take på Dopp i Grytan! Från ett julreportage jag gjorde förra julen tillsammans med Vegourmet. Servera i små kaffemuggar till julbordet, med en skiva rödbeta i botten och sedan friterat bröd för att doppa.
Recept

Paj med grönkål, rödlök och havrefraiche

Här använder vi en smet gjord på kikärtsmjöl och havredryck istället för äggstanning. Sedan toppar vi pajen med havrefraiche, färsk rödlök och gräslök vilket blir hur gott som helst!
Recept

Hasselbackspotatis

Vad ska man säga? En klassiker som är superlätt att veganisera och är lite roligare än den vanliga kokta potatisen på julbordet.
Recept

Brysselkålsallad med apelsin och mandlar

Stekt brysselkål med apelsin och rostade mandlar. Behöver jag säga mer?
Recept

Linssallad med grönkål, rökt tofu och basilika

Den här salladen kommer ursprungligen från det sydfranska köket, men de aromatiska smakerna funkar jättebra på julbordet också och är supermättande.
Recept

Saffransdoftande couscous

Saffran, torkad frukt, pistagenötter, kikärtor och en massa goda kryddor. Det kan låta lite otippat på julbordet, men smakerna är precis som med saffranstofun väldigt välbekanta på julbordet även om inte i just det här formatet. Testa! Det är ett av mina absoluta favoritrecept från den här menyn.
Recept

Fänkålstuvning, 4-6 Portioner

En riktigt mustig och smarrig stuvning gjord på fänkål, spets eller vitkål och en massa kummin, senap och dill. Varma och mustiga smaker som passar perfekt i vintermörkret!
Recept

”Kallskuret”

Senapssill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar

Klassikern! Vi gör auberginesill och rör ner i en hovmästarsås. Superenkelt att göra själv.

Citronsill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar

Sill med smak av citronskal. Enkelt och gott!

Västkustsill 45 min + 8 h marinering, 1 st 2,5 dl burkar

Vad ska jag säga? Det är ju en klockren kombo!
Alla tre recept hittar du här

Rökt tofu med hollandaise, gräslök och dill

Det här receptet har jag helt och hållet Anders Ramsay att tacka för! En växtbaserad mästerkock som ännu en gång har gjort det lite enklare för folk att laga växtbaserat istället för animaliskt. Den här såsen är grym. Ni måste testa!
Recept

“Ägghalvor”

Det här receptet är helt galet. Ni måste testa! Kombinationen av lite gurkmeja och svart salt i majonnäs tillsammans med tångrom och den neutrala tofun ger en otroligt ägglik upplevelse. Jag kan äta det här som godis! Svart salt eller Kala Namak som det också heter hittar ni enklast i Indiska Matbutiker, hos Goodstore eller på internet att beställa hem.
Recept

Veganska Renklämmor

Det här receptet togs inte alls ursprungligen fram för ett julbord, men funkar fantastiskt bra. Rökt tofu, pepparrot och ruccola samsas i en tunnbrödrulle. Perfekta snittar!
Recept

Såser och tillbehör

Rödbetssallad

Klassikern till köttbullar. Superenkelt att göra veganskt om du gör din egen eller köper färdig veganska majonnäs.
Recept

Rödkålssallad

Rödkål, äpple och valnötter. Blir det juligare än så?
Recept (Lånat från Tasteline)

Långkål

Stuvad grönkål från Halland. Gott och enkelt!
Jag har anpassat mitt recept från ett jag hittade på ICA. Följ receptet nedan men byt ut grädden där mot 2 dl havregrädde (jag tyckte inte 1/2 dl räckte alls) och smöret mot växtbaserat smör.
Recept

Vegansk skagenröra, ca 4 dl

Det blir inte svenskare än så här! Skagenröra är en grym förrätt men också perfekt plockmat på julbordet. Den karaktäristiska smaken av hav kommer här ifrån tångrom istället för räkor.
Recept

Rödbetshummus

Hummus med rårivna rödbetor. Inte svårare än så, men väldigt gott och vackert.
Recept

Muhammara

En libanesisk röra baserad på valnötter, paprika och ströbröd med en massa goda kryddor. Spiskumminen som har huvudrollen gör att rätten passar perfekt på julbordet, och dess vackra orangeröda färg passar perfekt till de övriga färggranna såserna.
Recept

Vegansk majonnäs, 3 dl

Inte en rätt i sig på bordet, men det används i flertalet av rätterna, så här får du receptet på det också!
Recept

Efterrätter

Pepparkakscheesecake

Den här cheesecaken har jag lånat ifrån grymma Vegourmet som tyvärr nyss meddelande att tidningen går i graven nu efter jul. Väldigt sorgligt, men deras recept kommer förhoppningsvis att leva kvar!
Recept

Saffransnicecream

Enkelt och supergott. Väldigt mastigt dock! Receptet kommer ursprungligen ifrån bloggen Nutriholist. Om du tycker att den smakar för mycket banan kan du enkelt göra en vanlig glassversion av receptet genom att låta vanlig växtbaserad vaniljglass stå i rumstemperatur tills den blir mjuk och då vända ner saffran, rosvatten och hackade pistagenötter i den och sedan låta stå i en timme i frysen på nytt. Blir jättegott!
Recept
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!