Vi är många som sitter hemma just nu på grund av Coronaviruset och kanske kommer behöva göra det i någon eller några veckor till. Då tänker jag att det kan komma väldigt väl till hands med ett gäng enkla och goda recept som mestadels baseras på råvaror med lång hållbarhet. Så, jag har gått igenom receptskatten här på Jävligt Gott för att ge er mina bästa tips och recept för kristider!
Några enkla saker att tänka på!
Handla färskvaror om du kan!
Än så länge är matbutikerna öppna, och kommer med största sannolikhet att förbli det länge till. Även i Italien är matbutikerna öppna as of now (15 mars), så har du inga symptom kan du utan problem gå och köpa det du behöver. Om du redan har köpt på dig burkmat, pasta, ris och toalettpapper (:P) så skulle jag passa på att lyxa med att köpa färska grönsaker med kort hållbarhet, örter och sånt när du har chansen! Köp krukor med örter och plantera om dem i fönstret så vet du att du har om du skulle behöva vara hemma länge.
Handla online
Om du vet med dig att du behöver stanna hemma ett tag och inte kan gå till butiken så finns ju också alltid möjligheten att beställa råvaror online. Mathem, Mat.se, COOP.se, ICA.se osv levererar fortfarande. Vissa råvaror (som bunkermat) kan vara utplockat, men de råvaror folk inte bunkrar, som färskvaror, borde fortfarande gå att få tag i.
Ät svinnsmart!
I vanliga tider slänger genomsnittshushållet 20 % av all mat som bärs hem. Om du äter svinnsmart så räcker maten du har väldigt mycket längre!
Om du dock ändå känner att du vill ladda upp på billig och hållbar mat så kommer här ett gäng tips på grejer som ger dig stor variation och lång hållbarhet.
Torkade bönor! Det bästa alternativet om du behöver ha billiga och hållbara proteiner. En påse ökar 4-6 gånger i vikt när den tillagas och är väldigt billig. Mycket mycket mer effektivt än att köpa bönor på burk, vilka så klart också håller länge, men är mycket dyrare och tar mer plats. Kom bara ihåg att blötlägga bönorna i ca 12 timmar innan du maler dem till falafel eller kokar dem. Spara kokspadet i frysen så har du gratis aquafaba för att göra pannkakor eller majonnäs!
Nötter och frön! Också en otroligt bra källa till nyttiga fetter (energi), fibrer och protein.
Rotsaker, lök, vitlök och kål. Allesammans fyllda med vitaminer, nyttiga kolhydrater och fibrer och håller väldigt länge. Förvara svalt och torrt så ökar du hållbarheten riktigt länge.
Torkad pasta, ris, quinoa, bulgur osv. Så länge det hålls torrt håller det superlänge.
Havregryn, potatismjöl, majsmjöl, vetemjöl och rågmjöl. Bra källa till fibrer, kolhydrater och energi. Fokusera på fullkornsprodukter så håller du dig mätt längre på mindre! Förvara torrt och svalt, gärna förslutet så du inte får mjölbaggar.
Frysta grönsaker och fryst vegokött. Håller i 1-2 år i frysen så länge du har el (vilket vi ju får anta att vi har) och är väldigt svinnsmart då du kan tina precis bara det du behöver. Jättebra sätt att fortsatt ha tillgång till färska råvaror (för det blir ju faktiskt i praktiken färskt när du har tinat det).
Inlagda grejer på burk. Jättebra källa till vitaminer, framförallt om det är fermenterat. Surkål, ättiksgurka, syrade morötter osv. De är dessutom jättegoda och ger variation till maten.
Tomatpuré. Ett jättebra alternativ till burktomater och färska tomater. Burktomater funkar så klart också jättebra, men tar mycket mer plats. Blanda tomatpuré för vatten, olja och vitlök samt torkad oregano för en supergod och enkel tomatsås.
Torkad svamp. Världens godaste smaksättare!
Torkade kryddor, samt salt och peppar av alla de slag. Håller smaken superlänge och gör att du kan laga väldigt mycket roligare mat.
Fonder, sojasås, vinäger, olja. Superbra för smaksättning så du kan laga god mat i flera månader i sträck utan att gå hemifrån om du skulle behöva.
Med det sagt. Här kommer några av mina favoritrecept baserade främst på råvarorna ovan!
(Alla recepten ligger även länkade längst ned i inlägget med bilder)
Röda linser är superenkla att använda då de inte kräver blötläggning. 2 dl räcker till 4 portioner. Blomkål håller länge om du håller den sval och torr. Den här grytan går att variera i oändlighet med olika baljväxter, rotsaker, kålsorter och vegokött.
Pasta och inlagda grönsaker. Namnet sägs komma av att den lagades på råvaror som italiens prostituerade kunde köpa efter att marknaden med färska grönsaker hade stängt på kvällen.
Nordeuropeisk matkultur gör sig perfekt i kristider då den baseras på råvaror med lång hållbarhet. Tempeh kan du enkelt förvara i frysen, men det går att byta ut mot vad som helst i det här receptet om du behöver. Rösti, surkål och torkad svamp är dock supermat i kristider!
Basen är ju i stort sett lök, vitlök, ris, buljong och kryddor. Superenkelt att laga mycket av och variera i oändlighet. Använd dig av rotsaker, stora lökbitar och kål om du inte har annat till hands, eller använd frysta grönsaker som du bara lägger ner i slutet. Saffran är faktiskt inte ett måste, det blir gott ändå.
Gör dem på vatten istället för växtdryck och på hemmakokt aquafaba så blir det extra billigt. Bra och enkel mjölmat. Blanda i potatis för att göra mer mättande!
Och här har du ett annat! I det här inlägget har du fem olika rätter där du får olika tips på hur du kan använda resterna av dina grönsaker på olika sätt. Bondgryta, minestronesoppa, grönsakswok, grönsaksbiffar och skalchips
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!