fbpx

Smörbakad blomkål

Med trattkantarells-sabayonne och fetaost

Receptet: Smörbakad blomkål

4 portioner

Ingredienser

Blomkålen

Helt blomkålshuvud, ca 1 kg 1 st
Veganskt smör 50 g
Mycket flingsalt Efter smak

Trattkantarells-sabayonne

Torkad svamp eller 2-300 g färsk 1.5 dl
Vatten 1 dl
Stor kvist färsk rosmarin Helst inte torkad, men det går 1 st
ägg Sabayonne är en äggsås, så om du vill ha en veganvariant, gör en svampstuvning på vegogrädde istället, det funkar också, men blir lite stabbigare 3 st
Smör Eller mjölkfritt 50 g
Salt och vitpeppar Efter smak

Övriga tillbehör

Vitt bröd 200 g
Olivolja Efter smak
Fetaost 200 g
Schalottenlökar 4 st
Citroner 2 st
Knippe persilja 1 st

Gör så här

Blomkålen

Trattkantarells-sabayonne

Övriga tillbehör

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Smörbakad blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost

IMG_3531 (800x599)
God fortsättning på er!
2015 har börjat ganska så långsamt här hemma hos oss. En och annan tripp ut ur huset för att köpa förnödenheter eller för att träffa en och annan vän, annars spenderas större delen av tiden lekandes med klossar på golvet eller tittandes på Netflix.
Det ger dock ganska gott om tid för att fundera och planera inför det kommande året. Inte för att jag nödvändigtvis kommer att göra allt det jag funderar på, men det känns ändå som att 2015 kommer att bli the shiet. Jag har flera ganska stora planer för bloggen, men vi får väl se vilka som förverkligas och inte;) Jag ska inte avslöja för mycket, men låt oss iaf säga att jag är väldigt tacksam över att så många av er har hittat hit under åren, och jag vill försöka göra mitt bästa av den uppmärksamhet jag fått för att få fler att äta vegetariskt. 2014 har bjudit på en del nysatsningar i form av en ny look för bloggen, boken, affischerna och radiosnacken, så det kanske kan ge er en liten feeling 😉
Men men. En annan väldigt rolig grej är att jag nu under jul och nyårshelgerna slog ett så helt crazy besöksrekord så jag knappt trodde att det var sant. Det här med att skriva riktade temainlägg för matglada högtider är uppenbarligen en ganska bra idé. Dagen innan nyårsafton hade jag hela 3927 besök, vilket slår mitt tidigare besöksrekord med över det dubbla! Perioden mellan den 21 dec och 1 jan var dessutom så välbesökt överlag att det knuffade upp mig till plats nummer åtta på MyTastes matbloggstopp!
Så, för att fira detta, (och för att sluta skryta, men va fan det här är ju min blogg, jag skriver vad jag vill!) så bjuder jag här med på min piece de la resistance från nyårsmiddagen. Smörbakt blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost. Stulet/inspirerat av den helt enormt goda blomkålen de serverar på restaurang Luzette som VM-kocken Tommy Myllymäki tagit fram. Metoden att smörbaka blomkålen kommer ifrån hans nya bok Grönsaker: Tillbehör och garnityr. Min egna twist var helt enkelt att byta ut Luzettes karl johan och getost mot trattisar och feta, för jag hade chèvre chaud som förrätt. Men i övrigt har jag försökt att komma fram till ett slutresultat som skulle vara så likt som möjligt. Hoppas ni gillar det, jag tyckte att det blev nästan lika gott som på restaurang, vilket jag blev mycket nöjd med! 🙂
IMG_3519 (800x600) (800x600)

IMG_3524 (800x600)

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!