fbpx

Svampaté

Med ägg och valnötter

Receptet: Svampaté

4 portioner

Ingredienser

Svamppaté

Hackad gul lök 1 st
Hackade vitlöksklyftor 2 st
Valfri hackad svamp 300 g
ägg 3 st
Lite dragon Efter smak
Salvia Efter smak
Salt och peppar Efter smak
Hackade valnötter 1 dl
Hackad persilja 0.5 dl

Gör så här

Svamppaté

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Nyår 2011, svamppaté, chokladfondue och fetapiroger

Visst är hon vacker? Maj gadd.
Hon ska gifta sig med mig.
Jag lagade svamppaté för att gå ihop med köttätarnas potatisgratäng och sallad. De skulle käka oxfilé, så det kändes som att det behövdes något mustigt. Jag tog receptet från kokboken “Säsongens Vego” som jag lagade i somras och som jag vet funkar bra. Bytte ut cashewnötterna mot valnötter och slängde i lite salvia tillsammans med svampen när de stektes. Salvian kändes lite onödig, men det blev gott iaf. Valnötterna var en hit.
Kort kan receptet beskrivas så här. Stek en hackad gul lök med 2 vitlöksklyftor och 300 gram valfri hackad svamp tills den är genomstekt. Blanda med 3 ägg, lite dragon, salvia, salt och peppar. Mixa hälften av smeten så konsistensen blir blandad. Häll i 1 dl hackade nötter och 1/2 dl hackad persilja, rör om och ställ i en avlång ugnsform klädd i bakplåtspapper i  ugnen på 200 grader ca 50 minuter.
Vi testade julklappschokladfonduen tillsammans med annanas, banan och apelsin. En hit, especially with the kids. Mycket bra!
Sen till kvällskäket hade jag gjort plockkäk. Det gick inte åt så mycket för folk var jävligt mätta, men maten blev god. Så note to self. PLANERA måltiderna bättre, laga inte bara efter vad du vill laga…
Käket då: Tapenade på rostbröd, tog receptet från kokboken Karin Fransons årstidsbok men det innehöll sjukt mkt citron. Knappt man behöver ens en halv citron och receptet angav en hel. Minska till nästa gång!
Sen körde jag Mat Tinas Dukkah med balsamfikon och tallegio. Blev bra, men kryddorna kom inte riktigt igenom, så nästa gång: mycket dukkah! Receptet finns här:
Skiva tallegion och rulla i dukkahn. Lägg ett fikon ovanpå och servera.
Dukkah: Rosta och krossa valfria nötter. Blanda med garam masala, salt och peppar.
Sist hade jag fixat feta och spenatpiroger. Priogerna var gjorda av färdig smördeg, vilket funkade bra. Enda problemet var att degen sprack lite i ungnen, troligvis för att jag hade kavlat den för tunn. Den sväller knappt alls i ugnen. De smakade mycket och mycket gott, nog tack vare osten.
Recept på fyllning:

  • “Eklagrad feta” från Zeta 150g
  • Hackad fryst spenat ca 100g
  • Chilipulver efter smak
  • Torkad timjan
  • Torkad basilika
  • Salt
  • Svartpeppar

Blanda allt så torrt som möjligt till en smet. Skär rektanglar av degen, lägg på en matsked fyllning och rulla till breda cigarrer. Grilla på medelvärme i ca 25 min tills de får bra färg.
Helnajs!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!