fbpx

Tacos med svenska smaker

med inspiration av Dalarna

Receptet: Tacos med svenska smaker

4 portioner

Ingredienser

Viltfärs

Valfri vegofärs 300 g
Ljus sojasås 1.5 msk
Grönsaksfond 1 msk
Torkad timjan 2 tsk
Torkade enbär 7 st
Torkad rosmarin 2 tsk
Torkad ramslök Går att utesluta eller ersättas mot 1 klyfta vitlök 1 tsk
Vatten 0.5 dl
Rapsolja till stekning 2 msk
Salt och peppar Efter smak

Örtkräm

Havrefraiche Eller annan fast växtbaserad yoghurt 2 dl
Kruka gräslök 0.5 st
Kruka kruspersilja 0.5 st
Dijonsenap 1 tsk
Vitvinsvinäger 1 tsk
Nypa socker 1 st
Salt och peppar Efter smak

Övriga ingredienser

Färsk majrova 1 st
Färska trattkantareller 100 g
Färska eller frysta lingon 1 dl
1 dm färsk gurka Efter smak
Vegansmör eller rapsolja att steka kantarellerna i Efter smak
Färsk gräslök till topping Efter smak
Stand ’n’ Stuff 8-9 st 8 st

Gör så här

Viltfärs

ELLER DELA

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Tacos med inspiration av Dalarna


Hej!
Hoppas att allt är fint med er! Igår flög jag till Los Angeles för en veckas solsemester, så just nu kan jag inte klaga på livet! Här skiner solen och det är fruktansvärt fint att få ett litet break från vardagshetsen och hamsterhjulet. Vi ska vara här tills nästa lördag och kommer hem precis i tid för Vegovision där jag kommer stå och laga mat och prata om både Julmat och Vegokommissionen från scen. Känns kul!
En annan rolig sak är att jag har ett kul litet samarbete med Old El Paso på gång den här veckan där ni har chansen att vinna ett schysst paket med en massa goda tacos tillbehör 🙂 De har en tävling på gång där jag och ett gäng andra bloggare utmanar varandra i en ”Tacolandskamp” där vi tolkar våra respektive landskap i tacoform. Lite småtokigt – men är det någon rätt som faktiskt funkar att variera på det sättet så är det faktist tacos!
Jag vet inte om ni minns, men förra hösten så gjorde jag en liknande grej (fast på ett annat tema) då jag gjorde tre olika varianter på tacos – en svensk, en japansk och en typ karibisk som allesammans blev jättegoda. Det är ett roligt och gott sätt att äta lite vad som helst på och lätt att improvisera fram nya smaker med.


Det enda ni behöver tänka på är att ha någon form av bas – typ kryddad vegofärs, sedan något som ger lite textur, typ färska grönsaker, någon sås som ger lite krämighet och gärna något som ger lite syra, typ lingon i det här fallet. Sen kan du kombinera smaker bäst du vill därefter!
Då jag är uppvuxen större delen av mitt liv i Borlänge, i Dalarna, så valde jag att utgå ifrån Dalarna snarare än Stockholm när jag gjorde min tacorätt i Tacolandskampen. Dalarnas landskapsrätt är älgfärsbiffar med kantareller, örtstuvad majrova och stomptallrik. Här valde jag att tolka om älgfärsbiffarna till viltkryddad vegofärs, bytte ut den örtstuvade majrovan mot råriven majrova och en örtkräm gjord på havrefraiche och toppade det hela med lingon, stekta trattkantareller och tärnad gurka. Hur gott som helst!
Old El Pasos Stand’n’ Stuff, tortillabröd som är formade som små båtar är lite ”nästa steg” i den ”svenska tacosens” utveckling och kombinerar liksom det bästa från de hårda tacobåtarna som man brukade få i skolan (åtminstone fick vi ofta det i Borlänge) och som enkelt håller innehållet på plats och de mjuka tortillabröden som inte går sönder direkt där man biter i dem. Kanske inte super true to the original, men fruktansvärt behändigt och enkelt! 🙂
Du kan som sagt själv vinna ett paket med goda grejer ifrån Old El Paso, få ditt recept publicerat både hos mig här på Jävligt Gott och i Old El Pasos digitala receptsamling samt en helt ny Crock Pot (massa bra grejer!) genom att ”Make it Yours” – laga din egna kreativa tolkning av Dalatacos med  Stand’n’stuff eller Stand’n’stuff mini från Old El Paso. Maila in receptet och en bild till oldelpaso.sverige@hkstrategies.com med ”Jävligtgott” i ämnesraden. Fullständiga tävlingsvillkor hittar du här och du kan tävla fram till den 17 november och den 24 november presenterar jag vinnaren här på min blogg!!
Det är ett riktigt grymt pris, så jag hoppas att ni känner er peppade på att delta 🙂
Här kommer mitt recept. Ni måste testa det, det blev riktigt gott! 🙂

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!