fbpx

Vegansk Texas Chili

med Whiskey

Receptet: Vegansk Texas Chili

4 portioner

Ingredienser

Rökt vegobrisket

Paket rökt mandeltofu 1 st
Kikkomansoja 3 msk
Liquid smoke 1.5 msk
Socker 1 msk
Rapsolja 2 msk

Chili

Påsar Oumph Pure Chunk á 280 g 4 st
Hel bit rökt ”vegobrisket” 1 st
Stora gula lökar 2 st
Stor grön paprika, eller mild chili 1 st
Gröna chilipeppar 6 st
Tomatpuré 1 dl
Mörk öl 33 cl
Utspädd grönsaksbuljong Jag använder nästan alltid touch of taste brynt scarlottenlöksfond 3 dl
Kinesisk soja 3 msk
Medelrökig whiskey 1 dl
Lime 0.5 st
Torkad oregano 1 tsk

Kryddomgång 1

Vitlöksklyftor 4 st
Chipotlechili i adobosås 1 st
Inlagda jalapeñoskivor 4 st
Chilipulver 1 msk
Rökt paprikapulver 2 msk
Salt 1 st

Kryddomgång 2

Chipotlechili i adobosås 1 st
Inlagda jalapeñoskivor, 0-4 st 1 st
Rökt paprikapulver 1 msk
Mald spiskummin 2 msk
Socker 0.5 dl

Kryddomgång 3

Torkad oregano 1 msk
BBQ sås, hemmagjord eller till exempel Sweet Baby Rays Hickory 2 dl
Ev. chilipulver 1 tsk
Ev. abadosås 1 tsk

Gör så här

Rökt vegobrisket

Chili

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk Texas chili

IMG_1486
Det här låter nästan fjantigt, men det här har jag drömt om att laga väldigt länge. Det är däremot först på senaste som alla förutsättningar har funnits. Oumph känns som den perfekta grunden för receptet, och precis den grej som länge saknats för att kunna göra en riktigt maffig fejkköttsgryta med en konsistens liknande en äkta Texas Chili. Sen är det verkligen inte varje dag som jag får tillfälle att stå i fem timmar och laga ett sånt här jättemonster, och dessutom ha ett gäng frivilliga som kan käka upp det. Men nu jävlar blev det av!
Det jag alltid brukar göra när det är dags att få till ett recept av det här slaget är att googla och youtuba som en galning för att försöka lära mig så mycket som möjligt om originalreceptet. Jag lider ju ganska mycket av att det var så sjukt många olika rätter som jag aldrig teståt innan jag blev vegetarian när jag var 19, så jag kan inte riktigt luta mig på egna erfarenheter.
Jag brukar också nästan alltid hålla mig till att researcha originalrecept så långt det går, dvs köttvarianterna. Vissa kanske skulle ha lite svårt att förstå den grejen. Varför vill man kolla på folk som lagar kött liksom? Det är ju ganska gross.
Jo. Visst. Men på ett sätt att jag van, jag har mer eller mindre alltid läst köttrecept så jag är ganska luttrad. Min sambo är ju dessutom köttätare, så det är ju inte som att jag aldrig kommer i kontakt med kött.
IMG_1444
Men framförallt handlar det om tekniker, och där måste vi vara ärliga och erkänna att köttätarna har haft ett par år längre på sig att finslipa sina rätter än vad vi vegos har haft. Det är betydligt mycket mer sällan jag upplever att en vegovariant av en köttgryta är revolutionerande mycket bättre än vad de bästa köttresultaten verkar bli. Så jag försöker helt enkelt lära mig från originalen och anpassa dem utefter vad jag själv kan om att kompensera för olika grejer som försvinner när man inte lagar med kött, till exempel umamibalanser, konsistenser och färg.
Så. Efter en väldigt lång utläggning om det där… Här är mitt försök (ganska lyckat måste jag själv säga) till en vegansk Texas Chili. Det är dock ett första utkast, så det kommer säkert uppdaterade varianter med andra kryddningar framöver.
Och jo, en sak bara. Det finns några grejer som skiljer en Texas chili från en vanlig chili. Dels är det inga bönor i en Texas chili. Någonsin. Faktiskt inga grönsaker what so ever egentligen utöver chili, tomat och lök. Och då väldigt begränsat med tomat i jämförelse med de chilis jag brukar göra. Och sen ska man helst använda hela köttbitar snarare än färs. Därav oumphen.
IMG_1496

IMG_1451

IMG_1452

IMG_1458

IMG_1468

IMG_1484

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!