fbpx

Vegansk Boeuf Bourguignon med rödbetor

samt rökt tofu och svart vitlök
” Veganskt långkok! En jävligt god version av vegansk boeuf bourguignon med rödbetor och rökt tofu istället för morötter och vegokött. ”
– Gustav

Receptet: Vegansk Boeuf Bourguignon med rödbetor

6 portioner

Ingredienser

Grytan

Rökt tofu á 260 g paket 2 st
Svartkål 150 g
Hela färska rödbetor 3 st
Vegonade Black Garlic, 100 g påse 1 st
Tomatpuré 2 msk
Torkad timjan 1 tsk
Vetemjöl 1 msk
Vitlök, klyftor 3 st
Socker 1 msk
Rödvin 5 dl
Kinesisk sojasås 2 tsk
Vatten 3 dl
Champinjoner 200 g
Salt och svartpeppar Efter smak
Persilja till topping Efter smak

Moset

Mjölig potatis 1 kg
Margarin 3 msk
Havregrädde 1 dl
Havredryck Justera efter behov 1 dl
Salt och vitpeppar Efter smak
Muskot, mald Efter smak

Gör så här

Grytan

Moset

ELLER DELA

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk Boeuf Bourguignon med rödbetor och svart vitlök

*I samarbete med Vegonade*

Hej vänner och gott nytt år!

Så här de sista dagarna innan nyår vill jag bjuda på ännu lite mer nyårsinspiration med förhoppning om att kunna göra er nyårsmeny så god som möjligt! Ni vet väl att äta veganskt inte på något sätt innebär att ni behöver äta tråkigare än andra?

Jag ville göra en riktigt mustig gryta baserad på Vegonade Black Garlic och tänkte att jag skulle försöka mig på att göra en uppgradering av mitt galet populära recept på boeuf bourguignon. Jag har använt Vegonade Black Garlic som bas, vilket ger en svåröverträffad umamiboost och allt fett du behöver, och så har jag långkokat rödbetor i grytan tillsammans med den rökta tofun som jag bröt i stora grova bitar och använde som grytbitar.

Att använda rökt tofu som grytbitar blev faktiskt riktigt bra! Det är viktigt att steka dem i början så de får en seg stekyta som gör att de håller konsistensen bättre när de kokas. Att långkoka dem gör dem också lite segare, vilket ger effekten av en lite seg yta och mjukare inre, vilket åtminstone jag gillar! Jag bröt bitarna ganska stora, lite större än en vanlig munsbit, vilket både gav dem ett oregelbundet utseende och som gav ett en schysst upplevelse av lite större grytbitar, lite som tärnad högrev. Kul tycker jag! Så klart kan du dock använda vanliga grytbitar från oumph, vegme eller anamma också om du vill istället.

Kombinationen av den rökta tofuns smak, umamin från vegonaden och smaken och färgen från rödbetorna gav en intensivt mustig och mörk gryta, verkligen en rolig variation på den vanliga boeufen!

Vegansk Boeuf Bourguignon med rödbetor och svart vitlök, 4-6 portioner

 • 2 paket rökt tofu á 260 g st
 • 3 hela färska rödbetor
 • 1 påse Vegonade Black Garlic á 100 g
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 msk vetemjöl
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 msk socker
 • 5 dl rödvin
 • 2 tsk kinesisk mörk sojasås
 • 2-4 dl vatten
 • 150 g svartkål
 • 200 g champinjoner
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Persilja att toppa med

Potatismos till servering

 • 1 kg mjölig potatis
 • 1 dl havregrädde
 • 2-3 msk margarin
 • 0,5-2 dl havredryck
 • Lite riven muskot
 • Salt och vitpeppar

Gör så här

Grytan

 1. Skala rödbetan och skär i ca 2×2 cm stora tärningar av rödbetan. Bryt tofun i ungefär lika stora bitar. Det blir roligare om du bryter försiktigt för hand istället för att skära, då ytan på bitarna blir mer oregelbunden.
 2. Hetta upp en gryta med hela påsen Vegonade och fräs rödbetorna och tofun i vegonaden tills tofun fått lite stekyta.
 3. Skala och grovhacka 2 vitlöksklyftor. Sänk värmen något och rör ner mjöl, tomatpuré, den hackade vitlöken och timjan och fräs i någon minut till så allt blandas väl och tomatpurén inte längre är rå.
 4. Slå i rödvin, sojasås, socker och lite vatten och låt koka upp. Lägg på locket på grytan och koka i ca 1,5 timme på låg värme.
 5. När koktiden börjar närma sig sitt slut så skär du svampen i kvartar eller halvor beroende på storlek, och skär svartkålen i ca 5 cm stora bitar. Skala och riv den sista vitlöksklyftan. Stek svartkålen och svampen med lite salt, peppar och vitlöken tills grönsakerna fått stekyta och svampen minskat rejält i storlek och blivit fast.
 6. Rör ner grönsakerna i grytan, späd med lite extra vatten efter behov och smaka av med salt och peppar.
 7. Låt koka i 10 minuter och servera därefter med lite persilja på toppen!

Potatismos

 1. Skala och skär potatisen i ca 2×2 cm stora kuber. Koka mjuka i saltat vatten.
 2. Häll av vattnet och häll ner salt, vitpeppar, muskot, havregrädde och margarin. Mosa med en potatisstöt eller en slev och späd därefter till önskad konsistens med havredryck. Smaka av på nytt med salt, peppar och muskot och servera omgående med grytan.
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!