*I samarbete med Anamma Sverige*
Hej!
Hoppas att allt är fint med er vänner! Sommaren är här och jag har semester. Jag har precis åkt ner till sommarstugan i sydligaste Östergötland och planerar verkligen inte att lyfta många fingrar med annat än trädgårdsarbete, löpning och skogspromenader de kommande veckorna.
Jag är en ganska hälsosam snubbe. Jag röker inte, jag tränar hyfsat regelbundet och jag är vegan. Visst är jag skyldig till att svepa en och annan flaska vin här och där i goda vänners och min sambos lag, men min stora last är verkligen den svenska sommaren med allt vad den bär med sig. Långa varma kvällar, grilla med familjen och att äta maten på verandan tittandes ut över grönskan i trädgården. Bad i sjön och i havet, barn som bygger sandslott vid strandkanten och fjärilar och fåglar som fyller luften med sin sång och sina färger. Finns det verkligen någonting bättre?
Om något gör den svenska sommarens flyktighet den bara så mycket värdefullare. Den påminner oss varje höst om att inte ta den för given, och varje vår kommer den på nytt med alla sina blommor och dofter och kramar om oss på nytt efter hösten och vinterns mörka kyla. Nu är det högsommar och blommorna har lämnat efter sig en mörk grön lummighet. Här i sommarstugan, långt ute i skogen är det mer påtagligt än någon annanstans.
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]
Samtidigt blir jag lite sorgsen när jag ser all den här grönskan, för jag vet att den inte är självklar. Det kan handla om påtagliga saker som när de skövlade skogen borta vid brevlådan i våras och lämnade kvar ett fult sår i skogen. Ett kalhygge där det förut funnits en hundraårig skog med mark täckt av mossa, blåbärsris och hundraåriga granar och ekar. Jag tänker på djuren, på kvigorna ute i hagarna, på älgarna på fälten och på vildsvinen i skogarna. På korparna och tranorna som vi hör dagligen över fälten och trädtopparna, och på fjärilarna och bina som surrar runt ute på ängarna.
Det är ingen självklarhet att de kommer finnas kvar längre. På ytan har inte naturen förändrats så mycket här ute sedan min barndoms somrar, men jag vet att det bara är en fråga om tid om vi inte hittar sätt att leva i samklang med vår planet innan det är för sent.
I Sverige lever idag en genomsnittsperson med en resursförbrukning som skulle kräva 4,2 jordklot för att upprätthålla. Det vill säga, om alla levde som vi gör här i Sverige så skulle skogarna skövlas, vilddjuren helt få ge vika för tamdjur, vattnen och jordarna skulle förgiftas och artrikedomen av både växter, djur och insekter skulle hotas av invasiva framavlade arter, hård besprutning och förlust av naturliga habitat.
Det är inte en fråga om OM. Det är en fråga om NÄR.
Skogen är en förnyelsebar resurs, men inte om vi hugger ner den snabbare än den hinner växa upp. Och urskogen är inte en förnyelsebar resurs om vi aldrig låter den växa upp på nytt och finnas kvar. När vi hugger ner skogar som tar 150 år att förnyas så förstör vi habitaten för djur som inte överlever någon annanstans. Vi måste sätta ett värde inte bara på trädet som råvara utan också skogens existens och djurens liv som ett egenvärde i sig. In med mer ekoturism för tusan! Eller något iaf..! Vi kan inte ha ett samhälle som bara värderar en skog när den är skövlad…
Missbruk av fossila bränslen, överdriven besprutning av åkrar och fält och hög vattenanvändning påfrestar ekosystemen enormt (men det är verkligen ett annat blogginlägg..).
Men det jag alltid kommer tillbaks till är det totalt bisarra i hur ohållbar djurhållningen är. Att föda upp djur för mat till människor är en av de ineffektivaste och minst hållbara energiomvandlingsprocesser som finns. Idag står djurindustrin för hela 83 % av världens totala jordbruksyta men står bara för 18 % av kalorierna och 37 % av proteinerna. Trots det står den för 58 % av jordbrukens klimatutsläpp, 57 % av vattenföroreningarna, och 56 % av luftföroreningarna. (Källa: The Guardian) Det är i hög grad för att odla foder till djuren som regnskogar och andra värdefulla skogar skövlas världen över. Vi tar fram jättelika monokulturer av majs, soja och spannmål som besprutas och tränger bort de naturliga ekosystemen och dödar livsviktiga insekter för att kunna mata djur vars kött vi sedan äter. I den processen försvinner hela 90 % av grödornas ursprungliga energi i djurens tarmsystem. Av 100 kalorier spannmål, soja och majs får vi bara kvar 10 kalorier kött och mjölk i slutändan.
Sverige är mycket bättre på det här än de jättelika jordbruksländerna Brasilien, USA och Indien, men att vi är perfekta kommer aldrig att räcka när resten av världen suger och vi bara importerar deras problem och konsumerar utan tanke på vart maten kommer ifrån… Idag är mer än hälften av allt kött på tallrikarna i Sverige importerat. (Källa: Naturskyddsföreningen)
Och då ska vi inte ens prata om hur oetiskt det är att klämma ihop hundratals djur i fabriker med det enda syftet att föda upp dem så fort som möjligt och sedan slakta dem för mat. Idag är 60 % av alla däggdjur i världen tamdjur i livsmedelsindustrin. 36 % är vi människor och enbart 4 % är vilda djur. 70 % av världens alla fåglar är idag höns, kalkoner och kycklingar och bara 30 % är de massiva flockar av vilda fåglar vi föreställer oss. (Källa: The Guardian)
Det finns ca 80 000 giraffer och 4 000 tigrar kvar i världen, men ca 1 miljard kossor och nästan 23 miljarder kycklingar. Vi äter ihjäl inte bara oss själva och djuren utan också vår natur.
Därför grillar jag veganskt i sommar. Och därför lägger jag all min energi och tid på att visa dig som läser det här och så många fler jag kan hur gott, enkelt och fantastiskt det kan vara att välja bort köttet från tallriken och fortfarande få en helt otrolig svensk sommar. Och att det tack vare att jag gör det som jag också kan känna mig lite tryggare i att även mina barn och barnbarn kommer få göra detsamma.
Därför jobbar jag också tillsammans med Anamma Sverige. Anammas formbara vegofärs har 90 % lägre klimatavtryck än nötkött. All deras soja är certifierad, vilket innebär att den uppfyller en rad miljökrav och är odlad i antingen Europa eller Nordamerika på mark som inte tidigare varit regnskog. Deras förpackningar är gjorda av sockerrör istället för plast och produkterna tillverkas också i Sverige vilket minskar mängden transporter som behövs vid produktionen. Hur bra som helst tycker jag!
Om inte den här italienska grillade köttbullsmackan gjord på Anammas Formbara färs övertygar dig om att det är fullt möjligt att leva livet till max utan kött så vet jag ärligt talat inte riktigt vad som kommer krävas. 😛 😉
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon! Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!