fbpx

Vegansk sashimisallad

med polkabeta och marinerad tofu

Receptet: Vegansk sashimisallad

1 portioner

Ingredienser

Sotad tofu

Fast tofu 100 g
Kikkomansoja 2 tsk
Färsk ingefära 6 g
Vitlöksklyfta 1 st
Risvinsvinäger 2 tsk
Mirin 1 tsk
Sesamolja 1 tsk
Nypa chiliflakes 1 st
Rapsolja 1 msk

Inlagda polkabetor

Medelstor polkabeta 1 st
Risvinsvinäger 1 msk
Mirin 1 tsk
Nypa salt 1 st

Snabbpicklad gurka

1dm färsk gurka Efter smak
Risvinsvinäger 1 msk
Socker 1 msk
Vatten 1 msk
Nypa salt 1 st

Inlagd rödlök

Rödlök 0.5 st
Citronjuice 4 msk

Sallad och topping

Avocado 0.5 st
Maché-sallad 100 g
Rädisor 10 st
Sjögrässallad Eller så mycket du vill ha, finns att köpa frystorkad i asiatiska hyllan som sedan blötläggs 40 g
Rostade sesamfrön Eller Wasabi & Sesamblandning från Santa Maria Efter smak
Kikkomansoja 2 msk

Bygg sallad

Gör så här

Sotad tofu

Inlagda polkabetor

Snabbpicklad gurka

Inlagd rödlök

Sallad och topping

Bygg sallad

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk Sashimisallad

*Det här inlägget är ett samarbete med YaxellScanpan, och JA Sundqvist*

Hej vänner!

För några veckor sedan blev jag kontaktad av JA Sundqvist som är en av Sveriges främsta importörer av lyxiga köksartiklar som undrade om jag var sugen på att jobba med dem. De sponsrar bland annat Årets Kock och flertalet olika riktigt grymma kockar och matkreatörer så jag kände ganska spontant att jag var både smickrad och sugen.

Som en del i samarbetet fick jag mer eller mindre välja och vraka från deras hemsida med olika produkter och klickade hem ett par helt fantastiska japanska knivar i damaskusstål och ett par sjukt bra och bastanta stekpannor ifrån Scanpan. Som ni kanske vet så är jag primärt en förespråkare för gjutjärn och kolstål som har lång hållbarhet och tålighet i köket, men ibland så måste jag faktiskt erkänna att de inte alltid gör jobbet. Gjutjärn är helt hopplöst att använda när du ska steka saker med mycket marinad eller göra en sås, där ingredienserna också behöver stekas, och kolstål har en förmåga att ibland fälla och missfärga gräddsåser (tycker iaf jag). Och där är bra belagda stekpannor perfekta! De funkar både otroligt bra att steka i och om de har lite högre kanter kan du också göra din pastasås från start till slut i samma panna.

Här är det dock ganska viktigt att inte bara köpa vilken panna som helst utan att faktiskt investera sina pengar i en panna som kostar liiite mer och har lite bättre kvalitet. Dels riskerar du inte att köpa en dålig teflonpanna där beläggningen börjar lossna på bara några användningar och hamnar i maten (yuck!) och som är otroligt värmekänslig och bara böjs. Scanpans pannor kostar en del, men det sparar du in på att de håller i flera år och har otroligt mycket bättre stekegenskaper – precis det jag älskar med gjutjärn!

När jag funderade på vilken rätt jag skulle kunna göra för att på bästa sätt showcasea både knivarna och stekpannan så landade jag i en sashimisallad. Som jag nämnde i det förra inlägget så var jag inbjuden på en japansk nyårsmiddag lagad av Jennie Walldén här förra veckan, och en av rätterna som serverades där var just en sashimisallad! Nu var just denna gjord på tonfisk, men den såg så jävla god ut så jag var tvungen att försöka ge mig på att göra en egen variant. Och då jag generellt sett är helt besatt i japansk mat och smakerna därifrån så var det ett roligt tillfälle att få nörda ner sig lite djupare i det hela.

Den här rätten innehåller en hel del skivande, så se till att vässa dina japanska stål rejält, eller langa fram en mandolin så blir jobbet otroligt mycket enklare! Jag skulle inte rekommendera att försöka skiva polkabetor så här tunt med en slö kniv… :S

Ni bara MÅSTE ge er på att försöka laga den här rätten dock. Den blev helt FRUKTANSVÄRT god! Bland det godaste jag lagat på jag vet inte hur länge! Kombinationer av olika konsistenser, umami, syra, sälta och sötma var helt jävla perfekt alltså! Det enda som kanske skulle kunna göra rätten ÄNNU mer perfekt skulle kanske vara att snabbgrilla tofun istället för att steka den i en stekpanna som jag gjorde nu. Kan verkligen tänka mig att lite asiatisk grillning över öppen eld skulle förhöja smaken ytterligare. Men – den snabba och hårda stekningen som en Scanpan möjliggör gjorde ett riktigt bra jobb det med!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!