För dessa våfflor blir resultatet bäst om du använder ett belgiskt våffeljärn, som nu finns att hitta hos flera återförsäljare i Sverige, men du kan också grädda smeten i ett vanligt våffeljärn om det kommer upp i en tillräckligt hög temperatur. Var noggrann med att smörja våffeljärnet, det är viktigare ju djupare mönster du har eftersom våfflorna lätt fastnar i det djupa mönstret. Receptet med jäst ger mina absoluta favoritvåfflor. Det är dock vanligare att folk bakar den något snabbare varianten med bakpulver och även om de är lite stummare i konsistensen är de riktigt goda. Båda går utmärkt att värma upp i ugn, brödrost eller mikro om man fått våfflor över.
12
portioner
Ingredienser
Belgiska våfflor med bakpulver (8 st stora)
Olja | 90 g |
Vegetabilisk mjölk | 500 g |
Vetemjöl | 500 g |
Bakpulver | 1 msk |
Vaniljsocker | 1 tsk |
Salt | 1 krm |
Aquafaba | 100 g |
Strösocker | 45 g |
Belgiska våfflor med jäst (10 st stora)
Vegetabiliskt margarin | 100 g |
Vegetabilisk mjölk | 500 g |
Vegetabilisk yoghurt | 100 g |
Jäst | 25 g |
Vetemjöl | 420 g |
Vaniljsocker | 1 tsk |
Salt | 0.5 tsk |
Aquafaba | 75 g |