Hej!
Idag är det vegetariska världsdagen och i samband med den släpps Vegoguiden! WWF:s grönsaksbaserade version av deras tidigare Kött och Fiskguide! Den har utvecklats som en del av projektet Vego i Världsklass som jag varit en del av att utveckla recepten för.
Jag kommer spendera dagen på Sthlm Food Tech lagandes vegansk mat från min nya kokbok (mer om det snart) och presenterandes Vegoguiden tillsammans med Anna Richert från WWF på ett hörn.
Jag har fullt upp här så det blir ett kort inlägg på bloggen med ett utklipp från deras pressmeddelande och ett recept från Vego i världsklass som väldigt bra representerar maten i vegoguiden!
Vegoguiden listar de vanligaste växtbaserade råvarorna och produkter från de länder Sverige importerar mest ifrån.
Guiden tar upp fyra olika kriterier för bedömning:
1. Klimat 2. Biologiska mångfald 3. Bekämpningsmedel 4. Vatten
Grönt med stjärna: Ät helst – Bästa valet! Låt gärna detta vara basen på tallriken.
Grönt: Ät gärna – det här är ett bra val!
Gult: Ät ibland – Här kan det finnas lite högre påverkan inom några av områdena. Låt gärnanågonting annat vara basen i måltiden och ät hellre detta lite mindre ofta.
Orange: Var försiktig – Här kan det finnas ganska stora problem inom några av områdena. Ät helst inte så stora mängder, och välj gärna något annat.
Resultat:
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!
Tack! /Gustav
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?