fbpx

Veganska Liègevåfflor

Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!

Receptet: Veganska Liègevåfflor

Det finns två typer av våfflor från Belgien som spritt sig över världen,  Liègevåfflor och ”belgiska våfflor”. De andra jästa våfflorna har en lös smet och gräddas mer likt de våfflor vi är vana vid och kallas oftast helt enkelt belgiska våfflor eller brysselvåfflor. Båda varianterna gräddas i belgiska våffeljärn. Dessa bakas egentligen med belgiskt pärlsocker men då det inte går att hitta i Sverige använder jag det svenska pärlsockret. 

För våfflor som ska jäsa över natten använder du kall mjölk och kall aquafaba. Liègevåfflor måste serveras varma, annars blir det karamelliserade sockret på ytan alldeles för stelt.  Värm därför liègevåfflor i en brödrost, i ugnen eller i mikrovågsugnen om de har kallnat. 

14 portioner

Ingredienser

Jäst 12 g
Aquafaba 100 g
Rumsvarm vegetabilisk mjölk 250 g
Strösocker 1 msk
Salt 0.5 tsk
Vetemjöl 600 g
Mjukt vegetabiliskt margarin 250 g
Pärlsocker eller belgiskt pärlsocker 2.5 dl

Gör så här

ELLER DELA

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Fem veganska våfflor till våffeldagen

Här är fem fantastiska veganska våfflor som passar perfekt till våffeldagen oberoende på om du är sugen på en mjuk våffla, en frasig våffla eller olika tjocka belgiska våfflor! Här nedan finns recepten på tre olika belgiska våfflor och två varianter av svenska klassiker – en av dem finns dessutom som glutenfri!

Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning – dessutom en glutenfri frasvåffla!

I de mjuka våfflorna ersätter aquafaba äggets funktion och ger mjuka våfflor. Det receptet ger 10-12 våfflor. Frasvåfflorna är ett gammalt recept, liknande recept är utan ägg för att få våfflorna riktigt frasiga eftersom ägget annars håller kvar vätska i våfflorna.  Receptet ger 6-7 våfflor men smeten går bra att dubbla. Det gäller även de glutenfria frasvåfflorna.

Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst


För dessa våfflor blir resultatet bäst om du använder ett belgiskt våffeljärn, som nu finns att hitta hos flera återförsäljare i Sverige, men du kan också grädda smeten i ett vanligt våffeljärn om det kommer upp i en tillräckligt hög temperatur.  Var noggrann med att smörja våffeljärnet, det är viktigare ju djupare mönster du har eftersom våfflorna lätt fastnar i det djupa mönstret.  Receptet med jäst ger mina absoluta favoritvåfflor. Det är dock vanligare att folk bakar den något snabbare varianten med bakpulver och även om de är lite stummare i konsistensen är de riktigt goda. Båda går utmärkt att värma upp i ugn, brödrost eller mikro om man fått våfflor över. 

Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!

De andra jästa våfflorna har en lös smet och gräddas mer likt de våfflor vi är vana vid och kallas oftast helt enkelt belgiska våfflor eller brysselvåfflor. Båda varianterna gräddas i belgiska våffeljärn. Dessa bakas egentligen med belgiskt pärlsocker men då det inte går att hitta i Sverige använder jag det svenska pärlsockret. 

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
0
Kommentera gärna! :)x
()
x