Det finns två typer av våfflor från Belgien som spritt sig över världen, Liègevåfflor och ”belgiska våfflor”. De andra jästa våfflorna har en lös smet och gräddas mer likt de våfflor vi är vana vid och kallas oftast helt enkelt belgiska våfflor eller brysselvåfflor. Båda varianterna gräddas i belgiska våffeljärn. Dessa bakas egentligen med belgiskt pärlsocker men då det inte går att hitta i Sverige använder jag det svenska pärlsockret.
För våfflor som ska jäsa över natten använder du kall mjölk och kall aquafaba. Liègevåfflor måste serveras varma, annars blir det karamelliserade sockret på ytan alldeles för stelt. Värm därför liègevåfflor i en brödrost, i ugnen eller i mikrovågsugnen om de har kallnat.
14
portioner
Ingredienser
Jäst | 12 g |
Aquafaba | 100 g |
Rumsvarm vegetabilisk mjölk | 250 g |
Strösocker | 1 msk |
Salt | 0.5 tsk |
Vetemjöl | 600 g |
Mjukt vegetabiliskt margarin | 250 g |
Pärlsocker eller belgiskt pärlsocker | 2.5 dl |