4
portioner
Ingredienser
Pannkakor
Kikärtsspad | 1 dl |
Vetemjöl | 5 dl |
Växtdryck | 8 dl |
Salt | 1 tsk |
Växtbaserat smör att steka i | Efter smak |
Kikärtsspad | 1 dl |
Vetemjöl | 5 dl |
Växtdryck | 8 dl |
Salt | 1 tsk |
Växtbaserat smör att steka i | Efter smak |
Jag har pratat mycket på senaste om hur viktigt det är att vi slutar prata om växtbaserad mat som någonting eget och annorlunda än ”vanlig mat” och inget förkroppsligar det så mycket och så bra för mig som de här pannkakorna!
När jag själv bestämde mig för att sluta äta ägg och mjölk 2018 så var det dessa pannkakor som verkligen fick mig att känna att det inte bara var möjligt, utan också kunde vara riktigt jävla gott. För gud vad goda dessa pannkakor är! Det är nästan ingen skillnad alls från äggbaserade pannkakor varken i smak eller i hur de beter sig. De är liiiiite mjukare precis ut ur pannan, men annars är de otroligt lika och har godkänts av på riktigt tusentals barn runt om i landet sedan jag utvecklade receptet för nu mer än 6 år sedan.
Bara i går fick jag höra en fantastisk berättelse från en mamma vars 15 åriga son är äggallergiker och därför vuxit upp under hela sitt liv och inte kunnat äta familjens pannkakor. Till det hela hör att familjens 10 åriga dotter i stort sett BARA åt pannkakor, så som vissa barn kan vara, och han var väldigt avundsjuk. Fram tills de hittade detta recept. Utan att berätta för henne så stekte mamman dessa pannkakor istället och väntade spänt på att se hur reaktionen skulle bli. Den första pannkakan åkte ner utan problem, så även den tredje och fjärde. Och när hon var mätt så bad mamman henne att ropa in sin bror så han fick smaka till dotterns stora förvåning. ”Vad pratar du om? Han kan ju inte äta äta pannkakor – de har ju ägg i sig!” Nej, inte dessa sa mamman och sonen fick stora ögon när han äntligen kunde käka helt vanliga pannkakor precis som alla andra och alla älskade dem.
Jag kunde knappt ha skrivit ihop en mer tillrättalagd historia själv, och varenda ord är sant. Otroligt fint, och så jäkla stort att ha kunnat vara med och göra den där killens liv liiiiite bättre. För pannkakor är verkligen ett av livets stora glädjeämnen här i livet.
För mig så förkroppsligar den här historien varför ett äggfritt jävligt gott pannkaksrecept är så viktigt. För pannkakor är viktiga. IDÈN om pannkakor, SMAKEN av pannkakor, vår kultur och tradition att äta pannkakor. Den är viktig. Den är något som alla borde kunna få ta del av, och som vi verkligen inte borde sluta med bara för att vi måste minska vår konsumtion av ägg och mjölk.
Med det här receptet behöver du inte välja eller sluta. Bra va?
Du hittar receptet här nedanför. Eller så klickar du HÄR och kommer direkt dit!
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!
Tack! /Gustav
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?