fbpx

Veganska pilgrimsmusslor

på svamp med blomkåls- och misopuré

Receptet: Veganska pilgrimsmusslor

4 portioner

Ingredienser

Sojamarinerad svamp/ vegansk pilgrimsmussla

Shiitakesvampar 12 st
Kejsarhattar Om du hittar, annars ev. ostronskivling eller mer shiitake 2 st
Kikkomansoja 1 dl
Rapsolja till stekning Efter smak

Grönkålschips

Kvistar grönkål 2 st
Olivolja 1 msk
Lite flingsalt Efter smak
Koreanska chiliflakes Gochugaru, eller vanliga om detta ej finns till hands 1 tsk

Blomkålspuré

Blomkålshuvud Ca 500 g 0.5 st
Vitlöksklyfta 1 st
Havregrädde 1 dl
Ev. vatten 1 dl
Vit misopasta 1.5 msk
Risvinsvinäger 0.5 msk
Salt och svartpeppar Efter smak

Yuzusmör

Vegansmör 100 g
Yuzujuice Finns i asiatiska matbutiker, byt annars ut mot citronjuice 1 msk
Pumpakärnor 0.5 dl

Gör så här

Sojamarinerad svamp/ vegansk pilgrimsmussla

Grönkålschips

Blomkålspuré

Yuzusmör

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Veganska pilgrimsmusslor på svamp med blomkåls- och misopuré

img_1420Hej!
Som jag nämnde i mitt förraförra inlägg har jag ett litet samarbete på gång tillsammans med Ta Fram Det Bästa som samlar Kikkoman, Tabasco, Grey Poupon Dijon och Colman’s senapspulver i en gemensam kampanj. Som jag också nämnde i det inlägget så vill jag dela med mig av ett av recepten som vi fick laga på cook alongen som de bjöd in till i torsdags. Det var sjukt jävla smarrigt. En riktig umamibomb, och väldigt intressanta smaker. Verkligen något för er matnördiga vegoälskare där ute.
Receptet är framtaget av Jennie Walldén, som vann Sveriges Mästerkock för några år sedan och som klivit fram lite som Sveriges största förespråkare för koreansk mat, bland annat via sin egna restaurang Namu i malmö. Temat för cook alongen var christmas fusion, så tanken var att kombinera klassiska svenska smaker och rätter från julbordet med koreanska smaker och kryddor.
Mitt matlag, bestående av Zeina Mourtada och Jessica Frej (lyxigt team va?) lagade den här rätten, som jag utan tvekan tyckte var kvällens godaste. Allätarna fick pilgrimsmusslor i sin version, men jag drog det längsta strået och fick fantastiskt smarriga shiitakesvampar och kejsarhatt (också känt som kungsmussling eller king oyster). Man steker hatten på shiitake och foten i ca 1 cm tjocka skivor på kejsarhatten. De har bägge djupa umamismakande svampkött, och framförallt kejsarhatten har en perfekt konsistens för att ersätta pilgrimsmusslor. Men vad vet jag, jag har aldrig käkat originalet 😉
Jag har tagit på mig att veganisera rätten, samt lägga till en liten twist som vi ”uppfann” under själva tävlingen, där vi kokade blomkålen i creme fraiche (här utbytt mot havregrädde) i stekpannan istället för att steka den mjuk. Det gav en superkrämig blomkålspuré, som jag verkligen gillade!
Tyvärr har min stavmixer här hemma gått sönder, så det blev en lite småful och tråkig puré när jag testlagade rätten här hemma igår igen, samt att jag tyvärr inte fick tag i någon Kejsarhatt (den e tyvärr inte så vanlig i butik större delen av året så leta i välsorterade grönsaksdiskar och asiatiska matvarubutiker) utan istället använde ostronskivling vilket blev lite sladdrigare än jag hade önskat. Så min egna rätt blev lite småtrist att kolla på. Men god blev den iaf!
img_1544
img_1388

img_1361
Kejsarhatt a.k.a Kungsmusseron, en släkting till ostronskivlingen, vars fot är supergod att skiva och steka
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!