Här är fem fantastiska veganska våfflor som passar perfekt till våffeldagen oberoende på om du är sugen på en mjuk våffla, en frasig våffla eller olika tjocka belgiska våfflor! Här nedan finns recepten på tre olika belgiska våfflor och två varianter av svenska klassiker – en av dem finns dessutom som glutenfri!
I de mjuka våfflorna ersätter aquafaba äggets funktion och ger mjuka våfflor. Det receptet ger 10-12 våfflor. Frasvåfflorna är ett gammalt recept, liknande recept är utan ägg för att få våfflorna riktigt frasiga eftersom ägget annars håller kvar vätska i våfflorna. Receptet ger 6-7 våfflor men smeten går bra att dubbla. Det gäller även de glutenfria frasvåfflorna.
För dessa våfflor blir resultatet bäst om du använder ett belgiskt våffeljärn, som nu finns att hitta hos flera återförsäljare i Sverige, men du kan också grädda smeten i ett vanligt våffeljärn om det kommer upp i en tillräckligt hög temperatur. Var noggrann med att smörja våffeljärnet, det är viktigare ju djupare mönster du har eftersom våfflorna lätt fastnar i det djupa mönstret. Receptet med jäst ger mina absoluta favoritvåfflor. Det är dock vanligare att folk bakar den något snabbare varianten med bakpulver och även om de är lite stummare i konsistensen är de riktigt goda. Båda går utmärkt att värma upp i ugn, brödrost eller mikro om man fått våfflor över.
De andra jästa våfflorna har en lös smet och gräddas mer likt de våfflor vi är vana vid och kallas oftast helt enkelt belgiska våfflor eller brysselvåfflor. Båda varianterna gräddas i belgiska våffeljärn. Dessa bakas egentligen med belgiskt pärlsocker men då det inte går att hitta i Sverige använder jag det svenska pärlsockret.