Veganska Yakitorispett

med teriyakisås

- Gustav, skribent

” En japansk streetfoodklassiker, här på veganskt vis! Oumph marineras, träs på spett, steks eller grillas och serveras med teriyakisås och ris! ”

Receptet: Veganska Yakitorispett

4 portioner

Ingredienser

Yakitorispetten

Vegokött Förslagsvis oumph eller liknande kycklingsubstitut 600 g
Salladslök 8 st
Sesamfrön 1 msk
Grillspett 8 st
Olja till stekning Efter smak
Jasminris till servering Efter smak

Teriyakisåsen

Kikkomansojasås 2 dl
Risvinsvinäger 2 dl
Mirin 1 dl
Socker 1 dl
Vitlök, klyftor 3 st
Färsk ingefära, riven 1 msk
Vatten 0.5 dl
Majsstärkelse 2 tsk

Gör så här

Yakitorispetten

Teriyakisåsen

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk Yakitori

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej!

Jag hoppas allt är fint med er! Själv sitter jag här med kliande ögon och tungt huvud och undrar hur jag lyckas överleva våren gång på gång trots allt detta lidande. Allergi är verkligen supersegt, och sedan min björkpollenallergi fick för sig att sprida sig lite till al, hassel och katt också så har det inte blivit lättare.

Usch och fy alltså. Men hörrni, det var inte det vi skulle prata om utan om betydligt mycket roligare saker! Nu i mars här har jag och Ta Fram Det Bästa bjudit er på en drös med smarriga recept baserade på deras produkter TABASCO®, Kikkoman Soja och Maldon Salt och vi har fortfarande två kvar! 😀

De två tidigare var min Pasta Vongole och min Veganska Okonomiyaki som du hittar om du klickar på respektive namn här. Och idag kommer ännu en japansk klassiker som man allt som oftast kan beställa på olika sushirestauranger, nämligen Yakitori! Det är små smarriga kycklingspett, marinerade med teriyakisås som serveras med ris, och ofta grillas tillsammans med salladslök. Supergott och superenkelt, både med hemmagjord teriyakisås och med färdigköpt.

Såsen är hjälten i det här receptet, så jag rekommenderar verkligen att du gör din egen. Det är verkligen superenkelt, och blir så fantastiskt mycket godare, så du kommer inte ångra dig.

Efter lite googlande så hittade jag det här receptet på ”original teriyaki sauce” och enligt det så har klassisk japansk Teriyaki faktiskt bara fyra ingredienser, sojasås, sake, mirin och socker. Men då jag inte hade någon sake hemma, och dessutom gillar att krydda upp det hela lite mer så valde jag att byta ut saken mot risvinsvinäger och att tillsätta TABASCO® för hetta samt vitlök och ingefära för smakens skull. TABASCO® ger en perfekt hetta och lite extra syra som balanserar upp den i övrigt ganska söta såsen grymt.

Då sojasåsen är den främsta ingrediensen i såsen är det superviktigt att välja en bra kvalité, och där är Kikkomansoja min nr 1. Den innehåller inga tillsatser utan bara soja, vatten, vete och salt och är lagrad enligt konstens alla regler och smakar fantastiskt.

I övrigt är det ett plus att använda små grillspett, eller helt enkelt att klippa av långa träspett så du får spett som får plats i stekpannan och kan stekas. Jag grillade dessa i ugnen genom att hänga mina metallspett över en ugnsform och grilla, men risken är då att de blir lite torra om du inte är väldigt försiktig. Det är enklare att få dem saftiga om de steks i olja! Vegokött som Oumph, Quorn eller liknande är ofta väldigt temperaturkänsliga och blir lätt torra om de översteks.

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!