Hej!
– Recipe in english further down! –
Hoppas att allt är fint med er! Den här veckan bjuder jag på ett roligt och riktigt gott recept på en av den svenska veganvärldens stora besattheter – fempepparsåsen!
För er som inte hänger regelbundet i olika veganforum på facebook kanske det här låter väldigt udda. Varför skulle veganer bry sig särskilt om fempepparsås av alla saker? Saken är den att just typ Blå Bands fempepparsås råkar vara den enda (eller åtminstone en av väldigt få) av alla dessa myriader färdiga pulversåser som finns att köpa som INTE innehåller mjölkpulver, och därför har varit det närmsta färdigköpt brunsås som vegosverige kommit de senaste åren. Jag har sett potatis (i typ alla dess former) dränkt i fempepparsås till ren förbannelse i Vad äter du för veganmat idag.
Just därför var det givet att ge sig på en egen, hemmagjord version när jag fick hem ett kryddpaket som innehöll just fempepparkrydda.
Det är egentligen ingen revolutionerande ny idé, det är rosepeppar, grönpeppar, kryddpeppar, svartpeppar och vitpeppar ihopblandat i en enda kvarn, men resultatet är helt fantastiskt. En frisk och fruktig pepparsmak som är betydligt mycket mer komplex och, ja fruktig, än att bara använda svartpeppar på maten.
Jag tror inte att jag behöver säga till någon hur viktigt och stor del av matlagningen kryddorna är. Utöver de stora grundsmakerna sött, surt, beskt, salt och umami är just kryddornas egna egenskaper det som färgar allt vi äter. Jag har säkert hundra olika kryddburkar hemma i mitt kök, och de flesta av dem kommer från Santa Maria. Att på det här sättet få djupdyka ner i deras lite mer specialiserade sortiment var jättekul och superlyxigt!
I det här receptet har jag gått lite wild and crazy på gammal hederlig comfort food med en liten extra kick av ett par av kryddorna jag fick hem, plus lite till. Pommesen får sig en fin dammning av tellicherrypeppar, savoykålen extra kropp av vitlöksdoftande ramslök, och lime och chilikrydda och sen så klart fempepparsåsen som får dränka allt ihop. Biffarna kryddade jag med kryddpeppar och dijonsenap på eget bevåg – helt enkelt för att det är min favoritkombo!