fbpx

Vegansk viltskavsgryta med potatismos och lingon

Från godare!
” En klassisk och krämig viltgryta, fast vegansk gjord med vegokött, ostronskivling, svartkål och kryddad med enbär och timjan. ”
– Gustav

Receptet: Vegansk viltskavsgryta med potatismos och lingon

4 portioner

Ingredienser

Viltskav

Vegokött, typ oumph 300 g
Ostronskivling 250 g
Svartkål 150 g
Stor gul lök 1 st
Timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk går lika bra 2 tsk
Hela torkade enbär 10 st
Svartvinbärsgelé 1 msk
Mörk grönsaksfond 1 msk
Mörk kinesisk soja 2 tsk
Havregrädde 2 dl
Rikligt med rapsolja att steka i Efter smak
Salt och svartpeppar efter smak Efter smak

Potatismos

Mjölig potatis 1 kg
Havregrädde 1.5 dl
Kallpressad rapsolja eller veganskt smör 2.5 msk
Mald muskot 1 krm
Salt och vitpeppar efter smak Efter smak

Stekt svartkål

Svartkål 250 g
Citron, juice 0.5 st
Rapsolja 2 st
Salt och svartpeppar efter smak Efter smak

Till servering

Rårörda lingon Efter smak

Gör så här

Viltskav

Potatismos

ELLER DELA

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk Viltskav
Bloggen: Veckomeny v 5, 2023
Bloggen: Vegansk nyårsmeny - Mera förslag!

Hej!

Jag fortsätter med att publicera avsnitten från mitt TV program ”Vegansk Husmanskost” från TV Kanalen Godare som publicerades för första gången 2020 och har nu kommit till avsnitt 7 där vi ska laga en av mina personliga favoriträtter – vegansk viltskavspanna! Jag har lyxat till den lite extra med både ostronskivling och svartkål vilket gör den riktigt lyxig.

I spelaren här ovanför kan du se avsnittet på Youtube och receptet hittar du länkat här nedanför eller här!

Och förresten! Vill du lära dig att laga mer sån här god mat, så varför inte komma och hänga med mig i mitt kök en kväll? Vi har börjat med matlagningskurser i min studio i Stockholm och vill gärna ha dig och dina vänner som gäster! Läs mer här på Jävligt Gott Academy!

Det var länge sedan nu jag faktiskt åt viltkött, men jag insåg för ganska många år sedan nu att jag kunde få till den där klassiska viltsmaken ganska så likt genom att kombinera smaker och kryddor från miljön där de vilda djuren lever. Så klart smakar det inte rådjurskött, men det smakar utan tvekan vilt. Det kan vara så att jag helt enkelt oftast fick viltkött servead med dessa kryddor som barn, eller så kan det vara så att något i barren och bären som djuren åt gick ut i kroppen på dem. 

Oavsett vad, så är det väldigt skönt att veta att jag inte behöver ge upp de klassiska vilträtterna bara för att jag har slutat äta djur. I den här grytan så använder vi en kombination av knaperstekt och strimlad ostronskivling och strimlat texturerat vegokött för att simulera texturen i renskav och kokar den i en god gräddsås som får koka ner rejält tills den riktigt klibbar på vegoköttet och gör det saftigt och mustigt.

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
0
Kommentera gärna! :)x
()
x