*Det här inlägget är i samarbete med Oatly*
Hej vänner!
Idag tänkte jag att jag skulle ge er ett till sånt här litet ”best of” inlägg som jag tänker mig att det kommer bli fler av både här på bloggen och i mitt nya nyhetsbrev (som snart ska börja komma ut mer regelbundet, jag behöver bara get my shit together lite mer!). Det vill säga inlägg då jag tar på mig att curera lite av mina favoriter ur mitt (hyfsat digra) receptlager för att ge er ett gäng goda och snabba tips på ett visst tema.
För någon vecka sedan var det goda såser till grillat, och nu kommer ett här med riktigt schyssta lite större tillbehör till grillat! Vart gränsen mellan sås och tillbehör går är inte alltid helt uppenbart, men för mig är det lite en fråga om känsla. Om det är lite bitigare än en sås så tycker jag att det kan klassas som tillbehör.
Just här har jag heller inte nödvändigtvis definierat det som ”kolhydraterna” om ni förstår vad jag menar, det vill säga alternativ till pasta, ris eller potatis utan snarare istället för salladen eller någon liten extra detalj som bara höjer hela rätten ett par snäpp till!
Alla dessa tillbehör passar apbra till grillat, men går självklart att äta även till ”ogrillad” mat. Jag ger tips på mina favoriträtter att matcha dem med under varje rubrik här nedan.
[hr]
Gillar du de här recepten? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.
Kursen innehåller:
- Instruktionsvideos och steg för steg bilder
Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
- Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
- Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
- Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
- Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning
[button link=”https://app.coursio.com/store/svd/att-grilla-vegetariskt” bg_color=”#4fa125″]Köp kursen här![/button]
Coleslaw
Kanske ett av de svulligaste och smarrigaste grilltillbehören i världen! Jag gör min coleslaw på Oatly iMat Fraiche och hemmagjord veganmayo. Du hittar receptet här!
Passar grymt tillsammans med:
Tsatsiki
En av världens kanske mest klassiska grilltillbehör/såser. Greklands svar på Italiens tomatsås eller den amerikanske BBQ såsen. Helt enkelt en smak som definierar en hel omvärlds uppfattning om hur Grekland smakar. Sol, hav och jävligt goda grönsaker!
Förvånansvärt nog har jag inte skrivit ner något recept på tsatsiki på bloggen tidigare (men det finns i min kokbok Jävligt God BBQ!) så här kommer det!
Vegansk tsatsiki:
- 2 dl Oatly iMat Fraiche
- 2,5 dm färsk gurka
- 1 klyfta vitlök
- 1-2 msk olivolja
- 1 stänk citronjuice
- ev. några blad färsk mynta (för en liiite mer libanesisk touch – jättegott!)
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Skölj och riv gurkan på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg gurkstrimlorna i ett durkslag och salta rikligt. Låt rinna av i ca 30 min och pressa därefter ut den sista vätskan med händerna
- Finhacka eller riv vitlöken och finhacka ev. myntablad och blanda ner i Fraichen tillsammans med salt, peppar och citronjuice. Låt stå 30 min i kylskåp medan gurkan vattnar av
- Efter 30 min blandar du ner den urpressade gurkan i Fraichen, smakar av med lite mer salt, peppar och ev. citronjuice
- Toppa med olivolja och en kvist mynta
Passar perfekt till:
Pebre
En riktigt god chilensk röra som ofta äts till kött, men som passar minst lika bra till mustiga vegetariska alternativ som grillspett, grillad svamp eller kanske en bit seitan eller annat vegokött.
Det har jag heller inte skrivit om på bloggen tidigare, så här kommer det!
Pebre
- 5–6 tomater (beroende på storlek)
- 1 stor gul lök
- 1 kruka färsk koriander
- Ca 1 dl olivolja
- 1 stor, hackad röd chili
- Salt
Gör så här:
- Börja med att skölja av tomaterna och skala löken. Kärna ur tomaterna.
- Hacka löken och tomaterna så fint du kan och blanda i en skål.
- Hacka koriandern och chilin fint och häll ner i skålen.
- Blanda ihop allt och tillsätt salt och olivolja tills du fått en krämig konsistens.
- Låt vila i kylen i ca 30 minuter innan du serverar för att tillåta smakerna att sätta sig.
Passar perfekt till:
Guacamole
Det här receptet på guacamole innehåller varken lime eller vitlök och är för många svenskar ett väldigt konstigt påfund, men jag lovar er: det är huuuuuuur gott som helst! Ni måste testa! Om ni vill ha den lite krämigare så rekommenderar jag att ni blandar ut den med Oatly iMat Fraiche. Det gör den genast lite mer barnvänlig 🙂 De är för övrigt en match made in heaven tillsammans med några stänk chilisås!
Här hittar ni receptet.
Passar perfekt till:
- Texas Chili
- Quesadillas
- F*shtaco
Sötpotatispommes med iMat Fraiche, Koriander och Chili
Okej, det här är kanske lite mer av en ”kolhydratsrätt” men den är jävligt god och ni borde testa den ändå! Den är så god så man i stort sett bara vill äta den själv som den är. Kombinationen mellan sötpotatisens sötma och sälta, chilins hetta, Fraichens krämighet och korianderns fruktighet är fan the bomb.
Try it!