Hej!
– Recipe in english further down –
Idag och igår (14-15 sept 2017!) går Livsmedelsdagarna av stapeln i Tylösand. Det är ett av Sveriges största evenemang för livsmedelsbranschen där en massa olika beslutsfattare, företag, lobbyister och andra som är intresserade av mat och hur vi odlar och producerar mat träffas och diskuterar grejer tillsammans.
Då Tylösand tyvärr ligger lite väl långt bort hade jag ursprungligen inte planerat att vara där med Jävligt Gott, men sen fick jag en fråga om jag var sugen på att göra en rätt till en av luncherna under eventet. Och vem var jag att tacka nej till en sån rolig idé?
Rätten skulle funka att servera till ca 300 personer och kunna ätas i bufféupplägg. Efter lite funderande så kom jag på den här rätten, som jag personligen tyckte blev riktigt grym i vegansk tappning! Jag kan inte svära på exakt hur den blev i Tylösands kockars händer under lunchen idag i.o.m. att jag inte var där, men när jag testlagade den hemma så blev det iaf redigt smarrigt 😛
Biff Rydberg är ju verkligen inget jag själv har uppfunnit. Det är ett av alla dessa klassiska husmanskostrecept som någon kock någonstans har uppfunnit på en restaurang som sedan populariserats och spridits över landets alla husmanskostshak med självrespekt. I grund och botten är det en dekonstruerad pytt i panna med råstekt potatis, stekt lök och biff som serveras med en senapssås och ofta en rå äggula.
Jag skippade äggulan och bytte ut biffen mot pulled oats som jag stekt i kryddpeppar (för en liten extra twist) och mina signaturingredienser soja och mörk grönsaksfond. Senapssåsen lånade jag grundreceptet av från Mannerström (han är redigt bra på husmanskost han alltså!) men bytte ut grädden mot havrefraiche och tillsatte lite citronsaft. Hur gott som helst!
För att det skulle funka bättre på buffébordet tog jag även fram två enkla sallader med grönsaker som är i säsong just nu och några klassiska svenska smaker. De passar superbra till resten av ingredienserna i rätten tycker jag.
Visst är det fint att man kan äta sån här god och klassisk svensk mat även utan djur och med betydligt mycket lägre klimatpåverkan?
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂