Hej!
Hoppas ni har det bra där ute i sommarstugorna! Även om jag är den första att säga att man egentligen kan grilla hur mycket som helst så kan det ibland finnas ett behov av viss hejd på det hela. Man kanske inte vill grilla både till frukost, lunch och middag…
Nu på somrarna brukar jag ofta äta lite lättare luncher (för att orka med alla svulliga middagar!) och då tycker jag ofta att en riktigt god macka är det bästa som finns. Om man försöker äta mer veganskt eller klimatvänligare är det dock ofta väldigt tråkigt att käka mackor, i alla fall om man försöker äta dem ute på stan. För ni vet väl att man inte måste vara vegan för att vilja äta en grönare macka?
När jag är hemma är det desto enklare, men jag är säker på att många skulle vilja ha mer inspiration! Därför har jag bestämt mig för att ge mig ut på en liten jakt efter Sveriges svulligaste och godaste vegomacka den här veckan. Det är en helt galen grej att det ska vara så svårt att få tag på riktigt goda och smarriga veganska mackor i Sverige anno 2017, och det tänker vi försöka ändra på. Genom en liten utmaning den här veckan så vill vi försöka samla in så mycket bra exempel och tips som möjligt på hur man gör goda vegomackor från läsare.
Jag börjar med ett eget smarrigt recept här som kan tjäna som lite inspiration, men vi vill gärna se vad ni har för roliga idéer. De tre bästa mackrecepten kommer att plockas ut dagligen onsdag, torsdag och fredag nu i veckan och samlas i ett blogginlägg här på fredag. De tre ”vinnarinspiratörerna” får allesammans möjligheten att synas här på bloggen.
Jag kommer sen att använda mig av inspirationen för att försöka ta fram ett riktigt svulligt mackrecept för att avsluta veckan. Låter hyfsat vettigt va?
Jag är en stor fan av överdådiga och nästan lite löjliga mackor. Tänk subway fast fräschare typ. Ett par ”mackor” jag redan har bloggat om sedan tidigare är den sjukt goda patty melten, som består av en vegoburgare + dressing som smälls ihop mellan två stycken skivor rostbröd och som sedan steks i en massa vegosmör. Samt min aningen överdrivna veganska philly cheese steak med en cashewostsås.
Det recept jag bjuder på här en till lite egen version av en annan klassisk macka, den så kallade Bookmaker toasten. En klassisk köttvariant av den här har en stor bit skivad biff toppad med en rå äggula och riven pepparrot och sen en dijonmajonnäs. Jag tyckte dock att det lät lite väl överdrivet (och framförallt inte vego). Så för att förenkla den så har jag valt att istället dels göra mackan till en sub, dvs servera den i en halvbaugette, vilket gör den enklare att äta med händerna. Jag har också valt att snarare göra ett enkelt och snabbt kryddsmör med pepparrot som vi brer på ena brödsidan och sedan bre på dijonsenap på andra för att göra mackan lite mindre kladdig och mer lätthanterlig. Biffen byter vi ut mot marinerad tofu och salladen mot krispig och lite pepprig machésallad. I övrigt är det ganska mycket samma saker! En uppdaterad Bookmaker toast för den hungriga och klimatmedvetna människan on the go!