Hej!
Jag har sjuuuka sommarcravings just nu. Det hjälper ju inte att hälften av alla olika projekt jag har på gång just nu handlar om sommaren och om en massa fantastiska BBQ recept som ska lagas och fixas tills dess. Ett av alla de här projekten handlar om burgare, och som en del i researchen inför det så snubblade jag över det sjukt jävla köttiga och ganska olustiga programmet ”Världens bästa hamburgare” som gick på 3an i våras där Johan Jureskog åker USA runt i jakten på ”världens bästa burgare”. Vette fan om han hittade den, för det var ju istort sett ett enda långt reklamjippo för hans olika kampanjburgare på McDonalds.
MEN i det sista avsnittet så deltar han i VM i hamburgergrillning, och där lagar de som första delgren en så kallad ”patty melt”. Dvs typ en mix mellan burgare och grillad macka som inte alls är någon så värst känd företeelse i Sverige, men som är sjukt gott! Det är dessutom världens bästa sätt att ta hand om resterna från gårdagens burgarmiddag om ni får lite burgarsmet eller färdiggrillade burgare över och burgarbröden är slut.
Det fick mig att minnas att jag faktiskt experimenterade en del med det i somras, men aldrig skrev något recept på det, så jag tänkte att jag skulle passa på och slänga även er tillbaks till sommaren med ett riktigt smarrigt recept. Det går precis lika fint att steka den här patty melten i stekpannan som att göra den på grillen. Ni bestämmer!
Det går även att variera sig enormt med det här receptet. Mitt förslag här är bara en pointer, ni gör som ni vill. Om ni vill ha det helt veganskt så byter ni ut ägget i receptet på mina burgare mot 1 msk potatismjöl och ca 1/2 dl valfri vätska. Använd anammas sojafärs, den passar jättebra i receptet.
Jag föredrar också oftast att enbart använda dressing och ingen ost i min patty melt när jag gör den vegansk, då jag tycker att de ostar som finns på den svenska marknaden idag är alldeles för äckliga när de smälts. Men lyckas ni få tag i någon bra vegansk smältost är det fritt fram!
[hr]
Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.
Kursen innehåller:
Instruktionsvideos och steg för steg bilder
Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning
1 färdigstekt vegansk burgarpatty – använd gärna det här receptet och byt ut ägget mot 1 msk potatismjöl och 0,5 dl vätska samt använd anammafärs. Forma till biffar och stek/grilla knaprigt Blir jättebra!
senap – helst french’s eller dijon beroende på om du vill ha det vinägrigt eller starkt!
ketchup – inget måste dock
ättiksgurka
ev. några blad sallad och någon tomatskiva
2 skivor valfritt toastbröd
Veganskt smör till stekning/pensling
Ev. valfri smältbar burgarost
Börja med att blanda dressingen och göra burgarsmeten enligt receptet. Forma en tunn burgare som har något mindre diameter än toastbrödet och stek/grilla knaprig.
Stek löken i ca 15 minuter på medelvärme tills den får rejält med färg utan att brännas. Krydda med salt, peppar och kanske lite socker.
I samma panna som du stekte biffen och löken, ha i lite extra matfett och rosta brödet på bägge sidor. Om du gör det på en grill, pensla brödet med smör eller olja och grilla snabbt på bägge sidor.
Bygg mackan genom att ha senap, ketchup och ättiksgurka på ena toasten, toppa med burgaren. Ha dressing, stekt lök och ev. grönsaker på den andra. Lägg ihop och pressa ihop brödskivorna rejält. Lägg i stekpannan/på grillen igen och grilla 1-2 minuter på vardera sidan under lätt press från stekspaden.
Skär mackan på diagonalen och servera genast, gärna tillsammans med lite sallad eller en coleslaw. Men det är inget måste.
Sjuuukt gott! Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!