Hej vänner!
Här kommer ett gäng recept för dig som behöver lite inspiration för en snabb och enkelt lunch som går att förbereda i förväg och ta med sig till jobbet, på en picnic eller helt enkelt bara för att äta senare.
Allesammans kan förberedas i förväg och förvaras i en försluten matlåda, inslaget i papper eller liknande och kan förvaras några timmar i rumstemperatur vid behov eller i kylskåp i några dagar.
Fem enkla recept för en snabb lunch!
Också kallad ”Jävligt gott Rullen” är en tunnbrödrulle med växtbaserad tonfiskröra som jag tog fram tillsammans med Hooked foods för deras veganska fiskbil som åkte runt i Stockholm sommaren 2021 för att göra reklam för deras ”toonish”. Den är inspirerad av den klassiska smålandsrullen, men med tonfiskröra istället för hummus och är löjligt god! Funkar perfekt att göra i förväg, rulla in i bakplåtspapper eller folie och ta med ut på språng! Själva röran är också löjligt god i sig.
De här korvarna är inspirerade av den vietnameisiska street food klassikern bahn mi och väldigt goda både varma och kalla! Korvarna kan också bytas ut till lite vad som helst, till exempel rökt tofu eller stekta vegobitar om du tycker att det är enklare och föredrar det kallt. Du kan så klart också skippa koriandern helt om du inte gillar det.
Ännu ett växtbaserat tonfiskrecept, men den här gången gjort på kikärtor och noriblad istället för vegansk tonfisk! Här har jag gjort grillade mackor med den hemmagjorda röran, och dessutom slängt in avocado i mitten. Sjukt smarrigt! Dessa är nog snäppet godare varma, men fortfarande sjukt goda dagen efter, eller så kan du snabbt värma på dem i stekpannan eller micron.
Den här växtbaserade varianten på den klassiska ”skinka och ost” pastasalladen med rökt tofu och tärnad vegansk ost är faktiskt löjligt god, inte minst tillsammans med en klassisk hemmagjord rhode island dressing (som ju är ett måste till denna 90 talsklassiker. Ska ätas kall, så den är perfekt att förberda i förväg och ta med i matlåda och blanda ihop när du ska äta!
Sist ut är ett riktigt klassiskt recept från bloggens gömmor! Dessa veganska ”renklämmor” tog jag fram 2018 och de är faktiskt ett sjukt gott alternativ till sina föregångare. Jag kryddar dem med pepparrot, ruccola och rökt tofu för lite extra kick och karaktär och de står verkligen tryggt på egna ben. De funkar förresten också både som picnicmat, som grymma snittar OCH är en fantastisk fyllning till smörgåstårta!