Det här låter nästan fjantigt, men det här har jag drömt om att laga väldigt länge. Det är däremot först på senaste som alla förutsättningar har funnits. Oumph känns som den perfekta grunden för receptet, och precis den grej som länge saknats för att kunna göra en riktigt maffig fejkköttsgryta med en konsistens liknande en äkta Texas Chili. Sen är det verkligen inte varje dag som jag får tillfälle att stå i fem timmar och laga ett sånt här jättemonster, och dessutom ha ett gäng frivilliga som kan käka upp det. Men nu jävlar blev det av!
Det jag alltid brukar göra när det är dags att få till ett recept av det här slaget är att googla och youtuba som en galning för att försöka lära mig så mycket som möjligt om originalreceptet. Jag lider ju ganska mycket av att det var så sjukt många olika rätter som jag aldrig teståt innan jag blev vegetarian när jag var 19, så jag kan inte riktigt luta mig på egna erfarenheter.
Jag brukar också nästan alltid hålla mig till att researcha originalrecept så långt det går, dvs köttvarianterna. Vissa kanske skulle ha lite svårt att förstå den grejen. Varför vill man kolla på folk som lagar kött liksom? Det är ju ganska gross.
Jo. Visst. Men på ett sätt att jag van, jag har mer eller mindre alltid läst köttrecept så jag är ganska luttrad. Min sambo är ju dessutom köttätare, så det är ju inte som att jag aldrig kommer i kontakt med kött.
Men framförallt handlar det om tekniker, och där måste vi vara ärliga och erkänna att köttätarna har haft ett par år längre på sig att finslipa sina rätter än vad vi vegos har haft. Det är betydligt mycket mer sällan jag upplever att en vegovariant av en köttgryta är revolutionerande mycket bättre än vad de bästa köttresultaten verkar bli. Så jag försöker helt enkelt lära mig från originalen och anpassa dem utefter vad jag själv kan om att kompensera för olika grejer som försvinner när man inte lagar med kött, till exempel umamibalanser, konsistenser och färg.
Så. Efter en väldigt lång utläggning om det där… Här är mitt försök (ganska lyckat måste jag själv säga) till en vegansk Texas Chili. Det är dock ett första utkast, så det kommer säkert uppdaterade varianter med andra kryddningar framöver.
Och jo, en sak bara. Det finns några grejer som skiljer en Texas chili från en vanlig chili. Dels är det inga bönor i en Texas chili. Någonsin. Faktiskt inga grönsaker what so ever egentligen utöver chili, tomat och lök. Och då väldigt begränsat med tomat i jämförelse med de chilis jag brukar göra. Och sen ska man helst använda hela köttbitar snarare än färs. Därav oumphen.