Hej!
Om exakt en vecka är det julafton och jag kan bara gissa att flertalet av er är i full gång (och flera har säkert varit det länge redan!) med att planera det kommande julbordet. Om man är vegan så kan det här vara en ganska klurig grej för många. Framförallt om det är första julen och du firar med många andra som inte är veganer.
Så, jag tänkte så klart att jag skulle försöka hjälpa till så gott jag kan! Dels genom att dela med mig av mina bästa recept här ifrån bloggen, här har jag lite tips och resonemang om hur man kan tänka med maten på det veganska julbordet i ett tidigare inlägg men också genom att faktiskt hjälpa dig att laga maten!
Som ett led i mitt arbete med mitt nya Patreoncommunity kommer jag nämligen att börja hålla regelbundna livesända cook-alongs! Det innebär att jag helt enkelt livesänder när jag lagar olika maträtter, men att ni som tittar också fått möjligheten att köpa hem ingredienserna till rätten som ska lagas och kan laga den samtidigt som mig medan ni ser vad och hur jag gör, och kan få tips, råd och hjälp medan vi lagar maten tillsammans.
Som ett första försök att få till det här så kommer vi därför att livesända ett riktigt hejdundrans julstök dagen innan dopparedagen! Så om ni – precis som jag – planerade att stå och laga julmat hela lördagen så kan vi göra det tillsammans.
Jag kommer att laga recepten här nedanför, och ni kan köpa på er ingredienserna och laga tillsammans med mig, och förhoppningsvis får vi både till det riktigt bra, och har ganska kul på kuppen!
Julstök med Jävligt Gott
Vad: Jag livesänder när jag lagar julmat och ni hakar på så kan vi laga tillsammans – ni kan ställa frågor och vi har allmänt trevligt!
När: Lördag 23 december 14.00-17.00
Vart: Vi kommer att livesända julstöket via Jävligt Gotts Patreonsida på Facebook.
Hur: För att delta så behöver du få tillgång till Patreonsidan. Det får du genom att bli en av Jävligt Gotts patreons, här! Att vara Patreon kostar $5 i månaden och då är du med och stöttar vårt arbete med att få ut mer Jävligt God vegomat till fler. Du får också tillgång till alla våra kommande cook alongs, får gratis signerade kokböcker, får vara med och bestämma vad mina kommande projekt ska innehålla, möjlighet att vara gäst i mitt youtubeprogram och mycket, mycket mer!
Recepten till det perfekta veganska julbordet!
Julköttbullar
Ett måste på julbordet! Vi gör våra egna på sojafärs och kryddar dem med kryddpeppar och dijonsenap.
Revbenspjäll på tofu
Veganska revbenspjäll gjorda på tofu. Fingerlicking good!
Rödbetssallad
Ett måste på mitt och många andras julbord. Använd antingen färdig vegansk majonnäs eller gör din egen om du inte hittar i butik!
Griljerad Rotselleri
Att griljera en rotselleri istället för julskinka är ett perfekt alternativ om du inte vill lägga halva december på att koka en egen seitanskinka, men samtidigt vill ha ett mustigt och gott alternativ till grisen på julbordet.
Auberginesill
Vem kunde anat att just aubergine skulle vara det perfekta sillsubstitutet? Marinera och lägg in på samma sätt som vanlig sill så får du fantastiskt goda grejer. Länken ovan innehåller fyra olika versioner på goda auberginesillar till julbordet.
Janssons Frestelse
Personligen har jag aldrig riktigt förstått grejen med Janssons frestelse – så jag har istället lånat det här receptet ifrån en riktig specialist – Madeleine Landley, som även om hon sällan lagar veganskt i vanliga fall med den här veganska versionen har fått till ett grymt recept! Så vi använder hennes istället och creddar tydligt och klart!
Bonusrecept (som inte är med i julstöket, men goda på julbordet):
Fyllda Avocadohalvor
Gott och enkelt!
Brysselkålssallad
Salladen som fulländar julbordet 😉 Den klassiska brysselkålen med ett gäng polare som gör att dess lätta beska kommer till sin rätt och inte tar över för mycket
Inköpslista (med förbehåll att något kan ha missats – dubbelkolla gärna recepten du vill laga!)
Om du vill laga samma grejer som jag till ditt eget julbord har du här nedan en behändig inköpslista! Det är också den vi kommer att utgå ifrån när vi förbereder julstöket på lördag.
Jag förutsätter att du har följande saker hemma i skafferiet/kylskåpet sedan innan:
- Salt
- Peppar (vit och svart)
- Veganskt smör
- Rapsolja
- Mjöl
- Potatismjöl
- Majsstärkelse
- Socker
- Sirap
- Ljus och mörk sojasås
Du behöver följande kryddor:
- Hel kryddpeppar
- Dijonsenap
- Grovkorning skånsk senap
- Färsk ingefära
- Färsk Vitlök
- Torkad oregano
- Vitlökspulver
- Cayennepeppar
- Kryddnejlika
- Muskotnöt
- Kanel
- Kardemumma
- Lagerblad
- Ev. Sandelträ (för dig som vill ta det lite extra nördigt)
Du behöver följande grönsaker:
- Inlagda rödbetor (1 burk)
- Gul lök (1 kg)
- Röd lök (1/2 kg)
- Potatis (2 kg)
- Brysselkål (ett nät)
- Apelsiner (4 st)
- 6 Avocados
- 1 stor aubergine eller 2 mellanstora
- Färsk dill (stort knippe)
- Färsk kruspersilja (1 kruka)
- 3 citroner
- 1 stor rotselleri
Och också detta:
- 300 g naturell Vegmefärs
- 400 g fast naturell tofu
- 3 burkar Vegme majonnäs (eller gör egen om du inte hittar i butik!)
- 100 g mandlar
- 200 g vegansmör
- 3 dl ättika 12 %
- 2 burkar tångrom
- 1 tetra kikärtor + spad
- Ströbröd
- 1,5 liter havregrädde
- Samt ev. färdig vegokorv du kanske vill ha!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂