fbpx

Grekisk sallad med marinerad tofu

samt vegansk tsatsiki och vitlökskrutonger
” En svullig och jävligt god vegansk grekisk sallad gjord med marinerad tofu istället för fetaost. En garanterad hit på buffén och till grillat! ”
– Gustav

Receptet: Grekisk sallad med marinerad tofu

4 portioner

Ingredienser

Salladen

Stort isbergsallatshuvud 0.5 st
Centimeter färsk gurka 30 st
Burk blandade körsbärstomater á 250 g 1 st
Röd spetspaprika 1 st
Stor rödlök 1 st
Mellanstor vattenmelon 0.5 st
Kruka färsk oregano 1 st
Burk inlagda kalamataoliver med kärnor 1 st

Dressingen

God olivolja 0.5 dl
Citron, juicen 1 st
Dijonsenap 1.5 msk
Klyftor vitlök 2 st
Hälften av den färska oreganokrukan 1 st
Rikligt med salt och svartpeppar, ev chiliflakes för en lite kaxigare version Efter smak

Tofun

Naturell fast tofu 400 g
Olivolja 0.5 dl
Vitvinsvinäger eller juice från 1 citron 2 msk
Flingsalt 1 tsk
Valfri örtkrydda 1 msk
Chiliflakes efter smak Efter smak

Vegansk tsatsiki

Oatly iMat Fraiche 2 dl
Centimeter färsk gurka 25 st
Klyftor vitlök 2 st
Olivolja 1 msk
Citron, juicen 0.3 st
Salt och svartpeppar efter smak Efter smak

Vitlökskrutonger

Limpa levainbröd eller liknande 0.5 st
God olivolja 0.5 dl
Klyftor vitlök 3 st
Rejäl näve blandade örtkryddor 1 st
Rikligt med salt och peppar Efter smak

Gör så här

Salladen

Dressingen

Tofun

Vegansk tsatsiki

Vitlökskrutonger

ELLER DELA

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Anta utmaningen! Lär dig älska tofu med #Tofuveckan
Bloggen: Grekisk sallad med marinerad tofu, vegansk tsatsiki och vitlökskrutonger

Hej!

Igår kväll såg jag ett inslag med Handelsprofessorn Micael Dahlen på TV 4 nyhetsmorgon när han pratade om nyårslöften, varför man bryter dem och hur man ska gå till väga för att lyckas hålla dem och skapa nya vanor på riktigt.

En del av hans utläggning handlade om hur han själv hade försökt lära sig att älska något han tidigare tyckte var jätteäckligt, för att se om det skulle gå att genom hög repetition av något under en kort tid lära sig att älska något man verkligen inte gillar. Han utmanade alltså sig själv att äta glass med bearnaisesås (!!!) två gånger om dagen i en vecka för att se om det skulle funka. Och lo and behold, i alla fall enligt honom så gjort det det och han satt där i direktsändning och skopade i sig vaniljglass med bea som om det inte fanns någon morgondag.

Det gav mig idén att försöka göra en egen – aningen mildare – men icke desto mindre lika spännande version av den här utmaningen för alla de där ute (jag har träffat många!) som säger sig avsky tofu.

Tofu är enligt mig ett av de absolut bästa vegosubstituten som finns. Otroligt mångsidigt, milt och smarrigt och med fanatiskt bra näringsvärden. Men, jag inser att jag har varit vegetarian i 12 år och har haft lång tid på mig att lära mig att både gilla och att laga tofu så det blir gott. Men inte jag heller älskade tofu när jag en gång i tiden började. Jag har lärt mig att älska tofu, och nu tänker jag lära er detsamma.

Så! Jag har sammanställt tio av mina bästa tofurecept i en tofuutmaning. Under en hel vecka ska varenda mål du äter, både lunch och middag bestå av någon sorts tofu. Jag utgår ifrån att du kommer behöva laga din egen matlåda och ta med dig, så det är tre matlådor och sju stycken middagar. Komplett med pannkakor på torsdagen, tacos på tisdagen och smarriga och lyxigare grejer på helgerna.

Fördelen mot Professor Dahlens glass och bea utmaning är att du slipper äta exakt samma sak alla dagar, och du har mig och mina recept till din hjälp.

Så vad säger ni? Är ni med på ett sjudagars tofubootcamp? Tror ni det kommer funka?

Här är recepten! Reglerna är enkla. Ni måste äta tofu till lunch och middag varje dag i sju dagar. Förslagsvis en måndag till söndag. Om du byter ut någon av rätterna måste det vara mot någon annan tofurätt och om du äter ute istället för att ta matlåda måste det vara på något ställe som kan erbjuda tofu, förslagsvis en thai eller kinarestaurang.

Vilken tofu bör man använda?

Jag rekommenderar genomgående att ni använder tofu från märkena YiPin eller Kung Markatta. De har högst kvalité på marknaden, vilket både innebär bäst konsistens, godast smak och högst proteininnehåll. I alla recept nedan använder jag fast naturell tofu eller rökt tofu. Silkestofu, som är en mjukare sorts tofu passar bäst i smoothies, pajer och en del soppor och är inte att rekommendera i dessa rätter.

Tofuveckan

Matlådor

Tofu tikka masala

Fiskgratäng

Bakpotatis med Skagenröra

Middagar

Måndag

Grekisk sallad med vegansk tsatsiki och vitlökskrutonger

Tisdag

Jerk bbq tofu tacos

Onsdag

Fiskpinnar

Torsdag

Raggmunkar med fejkon

Fredag

Tofu ribs med klyftpotatis och coleslaw

Lördag

Tofu fish n chips

Söndag

Tofu palak paneer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
0
Kommentera gärna! :)x
()
x