Hej hörrni! Det börjar vankas semmeltider och vem är jag om jag inte gör mitt bästa för att bidra till denna gräddigaste av alla svenska högtider?
Jag blev kontaktad av Too Good To Go för någon vecka sedan som undrade om inte jag ville teama upp med dem och sprida budskapet om den hållbara semlan. Så klart jag ville det!
Too Good To Go är ett företag som vill hjälpa privatpersoner att sänka sitt matsvinn, bland annat genom att hjälpa privatpersoner och restauranger som har mat som är på väg att slängas att hitta varandra. Med hjälp av deras app kan du hitta mat till betydligt billigare pris som du kan räddas från att svinnas i slutet av dagen!
Och vilken är den hållbaraste semlan då? Jo, så klart först och främst den som blir uppäten. En semla som slängs har ju haft 100 % onödigt avtryck, så det absolut bästa du kan göra om du nu bestämt dig för att äta en semla är att äta den. Det här är något jag och Too Good To Go kommer att titta ännu närmare på i början av nästa vecka då jag ska ge er ett SJUKT smarrigt tips på hur ni kan återanvända er semla om det är så att ni av någon anledning inte orkar eller kan äta upp dem på stört.
Men om vi nu förutsätter att du kommer att äta upp din semla. Vilken semla som du äter har då rimligtvis det lägsta klimatavtrycket?
Helt säker kan jag inte vara, men jag skulle vilja hävda att denna semla åtminstone är rackarns mycket klimatvänligare än den du brukar köpa i butik.
Den vanliga semlans två stora aber ur ett klimatsynpunkt är nämligen det faktum att vispgrädden kommer ifrån kor, och att mandelmassan är gjord av just mandlar. Mandlar har nämligen relativt högt klimatavtryck för att vara en växt och kräver framförallt otroligt mycket vatten vid produktionen! Kalifornien är en av de största mandelproducenterna i världen och mandelträden trivs i det varma klimatet, men det är väldigt torrt och därför krävs väldigt mycket konstbevattning för att odla mandlarna. Så mycket så att WWF i sin nya Vegoguide ger vanliga mandlar sitt sämsta betyg i guiden, orange ljus, och ekologiska mandlar gult ljus.
Istället använder jag solrosfrön, som WWF ger grönt ljus om de är ekologiska! Man skulle kunna tro att solrosmassa skulle smaka väldigt mycket tråkigare än mandelmassa, men det kan inte vara mer fel! När du blandar ner en massa socker och kardemumma i din solrosmassa blir den ofantligt god, och inte alls så olik mandelmassa annat än till färgen som är lite gråare. Det är förvånansvärt gott!
Poängen med att baka veganska semlor tänker jag att jag kanske inte behöver gå in så mycket på, men kortfattat så kommer ju vispgrädde från mjölk som kommer ifrån kor. Kor är de djur som släpper ut absolut mest växthusgasera av alla, och därmed har även deras mjölk också högt avtryck. Att byta ut din ko vispgrädde mot vegansk vispgrädde sänker klimatavtrycket med upp mot 60-75 %!
Sist så tycker jag också att du enbart bör använda dig av ekologiska ingredienser till allt som går, eller för den delen räddade ingredienser! Ta mina tips om vegansk grädde och solrosmassa och pimpa whatever sötebröd du kan få tag på! Det finns ju gott om tips på hur man kan variera sina semlor nu förtiden. Titta här bara på kanelbullssemlan, semmelwrapen eller baklavasemlan?
Här är mitt recept på Sveriges hållbaraste (?) semla!
Hållbara Semlor, ca 12
Bullar:
Plocka upp färdigbakade söta vetebullar på ditt lokala bageri eller mataffär, eller följ detta recept:
100 g margarin
4 dl växtmjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
1-2 tsk nystött kardemumma
10-12 dl vetemjöl
Extra matlagningsgrädde för pensling
Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula ner jästen när mjölkblandningen är fingervarm.
Blanda sedan ner strösocker, salt och kardemumma och blanda.
Rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda smidig men mjuk. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen.
Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats.
Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 12-17 bitar på omkring 70 till 80 gram.
Forma bollar och låt jäsa i 20 – 40 minuter tills bollarna jäst upp ordentligt.
Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek. Låt svalna innan användning.
Solrosmassa:
200 g ekologiska solrosfrön
2 dl socker
1-2 tsk mald kardemumma
3-5 msk vatten
Mixa solrosfrön och socker i en mixer, tillsätt vatten tills du kan mixa en slät och tjock kräm.
Smaka av med kardemumma efter eget tycke.
Grädde:
2,5 dl vegansk vispgrädde, gärna en sort utan palmolja
2-3 msk vaniljsocker
Ev. 1-2 krm vaniljpulver också
Vispa grädden fast i maskin eller för hand.
Blanda ner vaniljsocker och ev. vaniljpulver för extra smak
Bygg semlan:
Vetebullar
Solrosmassa
Vaniljgrädde
Florsocker
Klipp ut ett trekantigt lock ur vetebullarna
Fyll hålet med rikligt med solrosmassa.
Täck solrosmassan med ännu rikligare med vaniljvispgrädde
Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!