fbpx

Vegansk Sichuan Hot Pot

Kinesisk fondue med grönsaker, svamp och tofu
” En mustig klassiker från Sichuanprovinsen i Kina! Koka upp en mustig och het buljong där gästerna runt bordet får laga sina egna ingredienser. ”
– Gustav

Receptet: Vegansk Sichuan Hot Pot

8 portioner

Ingredienser

Buljong

Neutral kokosolja 1 dl
Sesamolja 2 msk
Fänkålsfrön 1 tsk
Stjärnanis 2 st
Kanelstång 1 st
Nejlikor 8 st
Sichuanpeppar 1 msk
Torkade chilis Mängd kan varieras efter önskad styrka 8 st
Chilipulver Gärna koreanskt 1 tsk
Vitlök, klyftor 4 st
Färsk ingefära 2 msk
Gul lök 1 st
Morötter 2 st
Shiitakesvamp Eller skogschampinjon 150 g
Rökt tofu 100 g
Tabasco Sriracha 0.5 dl
Kikkoman Ponzu 0.5 dl
Lao Gan Ma Kinesisk chiliolja, finns i asiatiska butiker 2 msk
Black Bean Garlic Sauce Kinesisk bönsås, finns i asiatiska butiker 2 msk
Grönsaksfond 2 msk
Vatten 1.5 l

Grönsaker, protein och nudlar

Fast naturell tofu Efter smak
Friterad tofu Efter smak
Rökt tofu Efter smak
Naturellt vegokött Efter smak
Vegokorv Efter smak
Champinjoner Efter smak
Enokisvamp Efter smak
Ostronskivling Efter smak
Kungsmussling Efter smak
Broccoli Efter smak
Blomkål Efter smak
Brysselkål Efter smak
Purjolök Efter smak
Vitkål Efter smak
Pak choi Efter smak
Färsk spenat Efter smak
Lotusrot Efter smak
Aubergine Efter smak
Vetenudlar Efter smak
Risnudlar Efter smak
Sobanudlar Efter smak

Dipsås

Sesamolja 3 msk
Kikkoman Ponzu 4 msk
Koriander, kruka 1 st
Vitlök, klyfta 1 st

Gör så här

Buljong

Grönsaker, protein och nudlar

Dipsås

ELLER DELA

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk och Enkel Sichuan Hot Pot!

*I samarbete med Ta Fram Det Bästa*

Hej vänner! Här kommer ett riktigt coolt och värmande recept som ni bara måste testa här i mörka vintertider!

Jag har länge, ända sedan jag åt min första mapu dofu för flera år sedan (faktiskt på den kinesiska restaurangen i Kista Galleria som åtminstone för fyra år sedan hade en ”hemlig” meny med ”riktiga” kinesiska rätter) sedan varit helt besatt i sichuanköket och på att lära mig mer om det. Det har dock inte varit helt lätt, men de senaste åren så har fenomenala kockar som Erik Videgård och Jonas Cramby och restauranger som Surfers och tidigare nämnda Videgård gjort fantastiskt mycket för att lyfta fram det i det svenska medvetandet.

Det är dock en hel del ovana ingredienser i många av rätterna som inte alltid är helt enkla att få tag på, så jag har gjort mitt bästa med att försöka läsa på och lära mig ungefär hur det funkar och sedan använt mitt eget kunnande om vegomatlagning och de råvaror jag har enkelt till handa och försöka göra egna tolkningar.

Mitt recept på Dan Dan nudlar och Jianbing pannkakor två exempel på detta. I Dan Dan nudlarna ska man egentligen ha både kinesisk risvin, fermenterade senapsstjälkar samt kinesisk rostad sesampasta, men jag har bytt ut det mot tahini (eller jordnötssmör som jag ska testa framöver på tips av Jennie Walldén!), surkål och vinäger. Eller som i Jianbingen där jag bytt ut mungbönsmjölet mot en kombo av kikärtsmjöl, majsmjöl och vetemjöl.

Och nu har turen kommit till ett väldigt spännande recept! Sischuan Hot Pot! Det är i stort sett en sorts fondue där man kokar sin mat i en ångande het och fet buljong fylld med en massa kryddor, sittandes vid bordet. Det är socialt, det är gott och det är väldigt roligt!

Originalreceptet kräver (om man frågar Jonas Cramby i alla fall) en så kallad Hot Pot Bas, en sorts färdig fett och kryddblandning som man kan köpa i vissa asiatiska matbutiker, eller en drös med olika nya produkter som touban djang, en sorts fermenterad bönchilisås om man frågar Videgård. Oavsett så ska den kokas på en bas av köttbuljong och ister. Vilket jag ju då av givna anledningar inte kommer att göra.

Istället har jag bytt ut den del av dessa krångliga kinesiska såser och baser mot ett par som är betydligt mycket mer lättillgängliga i svenska butiker. För att få mustighet och hetta i min sås, så använder jag samma kombination av Tabascos® nya srirachasås gjord på fem år lagrad chilil, och Kikkomans Ponzu som är deras klassiska ljusa sojasås smaksatt med lite fräsch citron. Det ger en massa fermenterat umamidjup till såsen som kompenserar för bristen på benbuljong, och för till både en fräschhet och en hetta som passar perfekt i grytan.

Jag är ett väldigt stort fan av bägge dessa såser och använder dem stup i kvarten hemma till lite allt möjligt. Både för att de är väldigt mångsidiga, men också för att de faktiskt är riktiga hantverksprodukter. Tabasco Sriracha baseras på deras tre år lagrade och fermenterade chilisås, i sin tur gjord på handplockade (!) chilis, och Kikkoman Ponzy baseras på deras sex månader fermenterade originalsojasås. Men bägge två har i dessa två kostymer blandats med lite fler ingredienser för att göra dem (i min bok) ännu mer mångsidiga och intressanta.

Srirachasåsen har blandats ut med mer vinäger och vitlök samt ändrat konsistens något från originaltabascon vilket både lyfter upp tabascons egna fermenterade smak och kombinerar den med en lagom hetta och väldigt god smak. Det vuxna och sjukt mycket bättre alternativet till ketchup typ!Ponzun å sin sida har kvar sältan och umamin från sin orignalbas, men har fått en extra kick av syra och sötma vilket på ett sätt gör den till den perfekta smakhöjaren. Du får i stort sett allt som en rätt kan behöva för att lyfta i en enda flaska! Och i kombination får du hetta, umami, syra, sälta och sötma. I bara två flaskor! Hur bra är inte det?”

Om du har, så kan du också använda kinesisk chiliolja, Lao Gan Ma, och Bönvitlökssås, som du bägge hittar på i stort sett alla asiatiska matbutiker, och som jag hade hemma sedan Jennie var på besök och lagade Dan Dan nudlar här i min studio. Men det är inget krav. I kombination med kryddorna i receptet och dessa såser så får du en riktigt mustig buljong som kommer göra den här rätten rätta oavsett!

OBS – Om du vill förenkla receptet ännu mer kan du byta ut fänkålsfrön, stjärnanis, kanelstång, nejlikor och hälften av sichuanfröna mot färdig kinesisk femkrydda som går att köpa i välsorterade mataffärer. Det kan dock vara lite svårt att få tag på, och dessa kryddor finns att köpa hela i alla vanliga matbutiker, och blir mycket godare så här! – OBS

OBS 2 – Du kan variera tillbehören helt och hållet efter eget tycke. Fördelen är att det enda du behöver göra är att skära upp dem i munsbitar och lägga fram dem på bordet. All tillagning gör gästerna själva! Det gör det här receptet löjligt enkelt att laga! – OBS 2

OBS 3 – För att servera detta på bäst sätt så behöver du en kokplatta du kan ställa på bordet, om du inte vill stå runt spisen och doppa dina grejer. Du kan enkelt och billigt köpa en gasplatta likt den vi har på Jula eller Rusta för några hundralappar. – OBS 3

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
0
Kommentera gärna! :)x
()
x