Hej!
Igår kväll såg jag ett inslag med Handelsprofessorn Micael Dahlen på TV 4 nyhetsmorgon när han pratade om nyårslöften, varför man bryter dem och hur man ska gå till väga för att lyckas hålla dem och skapa nya vanor på riktigt.
En del av hans utläggning handlade om hur han själv hade försökt lära sig att älska något han tidigare tyckte var jätteäckligt, för att se om det skulle gå att genom hög repetition av något under en kort tid lära sig att älska något man verkligen inte gillar. Han utmanade alltså sig själv att äta glass med bearnaisesås (!!!) två gånger om dagen i en vecka för att se om det skulle funka. Och lo and behold, i alla fall enligt honom så gjort det det och han satt där i direktsändning och skopade i sig vaniljglass med bea som om det inte fanns någon morgondag.
Det gav mig idén att försöka göra en egen – aningen mildare – men icke desto mindre lika spännande version av den här utmaningen för alla de där ute (jag har träffat många!) som säger sig avsky tofu.
Tofu är enligt mig ett av de absolut bästa vegosubstituten som finns. Otroligt mångsidigt, milt och smarrigt och med fanatiskt bra näringsvärden. Men, jag inser att jag har varit vegetarian i 12 år och har haft lång tid på mig att lära mig att både gilla och att laga tofu så det blir gott. Men inte jag heller älskade tofu när jag en gång i tiden började. Jag har lärt mig att älska tofu, och nu tänker jag lära er detsamma.
Så! Jag har sammanställt tio av mina bästa tofurecept i en tofuutmaning. Under en hel vecka ska varenda mål du äter, både lunch och middag bestå av någon sorts tofu. Jag utgår ifrån att du kommer behöva laga din egen matlåda och ta med dig, så det är tre matlådor och sju stycken middagar. Komplett med pannkakor på torsdagen, tacos på tisdagen och smarriga och lyxigare grejer på helgerna.
Fördelen mot Professor Dahlens glass och bea utmaning är att du slipper äta exakt samma sak alla dagar, och du har mig och mina recept till din hjälp.
Så vad säger ni? Är ni med på ett sjudagars tofubootcamp? Tror ni det kommer funka?
Här är recepten! Reglerna är enkla. Ni måste äta tofu till lunch och middag varje dag i sju dagar. Förslagsvis en måndag till söndag. Om du byter ut någon av rätterna måste det vara mot någon annan tofurätt och om du äter ute istället för att ta matlåda måste det vara på något ställe som kan erbjuda tofu, förslagsvis en thai eller kinarestaurang.
Vilken tofu bör man använda?
Jag rekommenderar genomgående att ni använder tofu från märkena YiPin eller Kung Markatta. De har högst kvalité på marknaden, vilket både innebär bäst konsistens, godast smak och högst proteininnehåll. I alla recept nedan använder jag fast naturell tofu eller rökt tofu. Silkestofu, som är en mjukare sorts tofu passar bäst i smoothies, pajer och en del soppor och är inte att rekommendera i dessa rätter.
Tofuveckan
Matlådor
Tofu tikka masala
Fiskgratäng
Bakpotatis med Skagenröra
Middagar
Måndag
Grekisk sallad med vegansk tsatsiki och vitlökskrutonger
Tisdag
Jerk bbq tofu tacos
Onsdag
Fiskpinnar
Torsdag
Raggmunkar med fejkon
Fredag
Tofu ribs med klyftpotatis och coleslaw
Lördag
Tofu fish n chips
Söndag
Tofu palak paneer